How to deal with: studiekeuzes

Lifestyle door Redactie

Welke opleiding wil jij gaan doen? In welke stad wil jij gaan studeren? Ga je reizen met de trein of ga je op kamers? Jouw studiekeuze, de meest belangrijke keuze die jij op dit moment moet maken. Omdat deze keuze jouw toekomst van de komende jaren gaat bepalen. Om je te helpen hebben wij voor laatbloeiers wat tips voor je op een rijtje gezet.

studeren

Praat, praat, praat!
Het kiezen van een bepaalde studie is erg belangrijk en is meestal ook erg lastig. Het word je namelijk niet makkelijk gemaakt; Er zijn veel richtingen, opleidingen en scholen. Het is belangrijk dat je eerst met je ouders, vrienden en leraren gaat praten. Wat vinden ze bij jou passen en wat zou jij graag willen studeren? Misschien weet die ene leraar wel een hele leuke opleiding waarvan je nog nooit had gehoord. Of vind je de opleiding van je moeder ook wel heel erg leuk. Kortom: praat erover!

Studierichtingen
Er bestaan -zoals je waarschijnlijk al weet- heel veel verschillende studierichtingen: aarde en milieu, exact en informatica, gezondheid, kunst en cultuur, recht en bestuur, techniek, economie en bedrijf, gedrag en maatschappij, interdisciplinair, onderwijs en opvoeding, taal en communicatie, noem maar op!

geef niet op
Weet je het even niet meer door alle opleidingen? Geef niet op! Neem even wat rust, jouw studiekeuze komt wel.

Studietesten
Mocht je echt helemaal verdwaald zijn, begin dan eerst met een Interessetest. Je wordt dan gevraagd een vragenlijst in te vullen. Via jouw antwoorden kom jij in een paar minuten te weten waar jouw interesses liggen. Aan het einde van de test krijg je een aantal opleidingen die matchen bij jouw interesses.

Ook zijn er studie- en beroepskeuzetesten, zoals deze van Carrièretijger. Dit soort testen zijn precies hetzelfde als de Interessetest. Zo ontdek je studierichtingen en opleidingen waarvan jij misschien nog niets wist.

studeren

Scholen
Mocht je naar het MBO gaan, dan is het ROC erg bekend. Het ROC biedt veel MBO opleidingen. Neem eens een kijkje op de websites: ROC midden Nederland, ROC van Amsterdam, ROC West-Brabant en ROC kop van Noord-Holland. Ga je naar het HBO? Neem dan een kijkje bij: Avans, de Hogeschool van Amsterdam en wellicht Inholland.

Natuurlijk zijn er veel meer HBO en MBO opleidingen. Daar kom je achter door een studiekeuzetest te maken, te praten met je leraren en te zoeken op het internet. Geen zorgen, de juiste studie komt wel wees niet gestrest als het niet binnen een week lukt!

studiekeuze

Op kamers
Mocht je een opleiding gevonden hebben die niet naast de deur ligt, dan is er een optie om op kamers te gaan. Hier hebben wij al een aantal artikelen over geplaatst, benieuwd? Lees ze via de volgende linkjes: Op kamers, Geld besparen op kamers, Op kamers, houdt je huisgenoten te vriend en Op kamers gaan: hoe regel je geldzaken.

kamer

Het buitenland
Denk eens buiten de lijntjes, misschien zit jouw ideale opleiding wel in het buitenland. Het zal een ontzettend spannend avontuur zijn, maar het is ook heel leuk om daar te studeren. Zo studeren er een aantal mensen in België en Engeland. Of misschien wel Zweden, zelfs daar hebben ze Engelstalige opleidingen. En anders Italië, Spanje, you name it!

buitenland

Heb jij al een studiekeuze gemaakt? Zo ja, welke?

Bron: Studiekeuze123
Bronbeeld: Weheartit

Door: Jitske