Studiefinanciering, help!

Lifestyle door Redactie

Je bent net aan je studie begonnen en de introductieweek is alweer voorbij. Een nieuwe school met nieuwe vrienden, leuheuk! Alleen, al dat geregel is zo lastig. Inschrijven voor je school is gelukt, maar nu moet je nog een kamer vinden en stufi? Hoe zit het daar eigenlijk mee?

Studiefinanciering, ook wel stufi genoemd, krijg je tijdens jouw studeertijd. Ga je naar het HBO of een universiteit, dan krijg jij maandelijks geld van de overheid. Als je naar het MBO gaat moet je minimaal achttien zijn om studiefinanciering te krijgen. Zorg wel dat je op tijd bent met het aanvragen! Mocht je dit nog niet geregeld hebben, dan ben je eigenlijk al (een beetje) laat. Ga je naar het MBO, klik dan hier. Ga je naar het HBO, klik dan hier

stufi

Bedragen studiefinanciering
Studiefinanciering vraag je aan op basis van je woonsituatie. Woon je thuis, dan krijg je veel minder geld dan dat je op jezelf woont, logisch dus. Als je studeert heb je recht op dit geld, dus wees niet bang om het aan te vragen. Zorg wel dat je jouw diploma haalt, anders moet je het helaas allemaal weer terugbetalen!

MBO uitwonend: € 246,00
MBO thuiswonend: € 75,39
HBO uitwonend: € 266,23
HBO thuiswonend: € 95,61

Dit bedrag krijg je iedere maand rond de 24ste op jouw rekening gestort. Houd je rekening dus goed in de gaten voor eventuele fouten.

Buitenland
Ga je tijdelijk naar het buitenland? Dan loopt de studiefinanciering meestal gewoon door. Voor alle voorwaarden voor het MBO, klik je hier. Voor alle voorwaarden voor het HBO, klik je hier. Wil je helemaal in het buitenland gaan studeren? Dan kun je hier nog steeds recht op hebben! Lees de site even goed door om te kijken of jij in aanmerking komt.

stufi

Tegemoetkoming
Mochten jouw ouders niet zoveel verdienen, dan kunnen jij of jouw ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming.

Jouw OV-chipkaart
Bij studiefinanciering hoort natuurlijk ook jouw OV-chipkaart, dit is een kaart waarmee jij in de weekenden of doordeweeks gratis kunt reizen. Ben er zuinig mee, want vervangen kost meestal geld! Is jouw kaartje toch kwijt of kapot? Kijk  dan even hier en kijk wat je moet doen.

Klaar met studeren!
Als jij klaar bent met studeren heb je natuurlijk geen recht meer op studiefinanciering en je reisproduct. Vergeet dit niet door te geven. Als jij jouw OV-chipkaart hebt ingeleverd, krijg jij een jaar lang een gratis voordeeluren abonnement en twee NS-dagkaarten!

stufi

Natuurlijk zijn wij geen studiefinanciering experts, maar met deze tips moet jij al een heel eind komen. Voor alle informatie kun jij terecht op de DUO website, Dienst Uitvoering en Onderwijs.

Heb jij nog meer handige tips of informatie?

Door: Jitske