Hoe maak jij een schoolplanning?

Lifestyle door Redactie

School is weer begonnen en helaas staan de bergen huiswerk alweer op je te wachten. Volgende week moet je maar liefst twee verslagen maken en een moeilijk proefwerk leren! Hoe ga je dat in hemelsnaam voor elkaar krijgen? Nou, met een goede planning!

Als je goed kunt plannen, kan het als een hobby zijn. Heerlijk weer zo'n planning maken! Ik, Jitske, ben altijd een 'redelijke' planner geweest en vind het ook fijn om alles op een rijtje te hebben. Zodra meiden mijn planning zien, op bijvoorbeeld school, vragen ze me vaak of ik dat ook even aan hen wil uitleggen. Want... Hoe maak je nou een goede planning?

Als jij een goede schoolplanning maakt, zie je dat alles veel beter gaat. Leren blijft namelijk ‘leuker’ als je het vijf keer een uurtje doet, dan vijf uur achter elkaar. Ben jij geen goede planner? Geen nood! Met een paar simpele tips kom jij al een heel eind!

hoe maak je een planning

Begin met alles op een rijtje te zetten
Meestal heb je vier periodes per jaar die uit een aantal weken bestaan. Begin dus al vroeg met het maken van een planning. Het is het makkelijkste om te beginnen met de weken op een blaadje te schrijven. Bijvoorbeeld: Schoolweek 1, 27 tot en met 31 augustus en zet daaronder alle dagen op een rijtje: ma, di, wo, do en vrij. Laat genoeg plek achter iedere dag over zodat jij, terwijl je op school zit, al je deadlines kunt opschrijven op dat papiertje. Zo zie jij wanneer je een rustige week hebt en wanneer je weken wat drukker worden. Probeer zoveel mogelijk aan jouw projecten te werken in die rustige weken, dat geeft minder stress in de drukke weken!

to-do
Zie dit als een soort to-do lijstje. Vergeet niet alle deadlines waarmee je klaar bent hebt af te strepen, want dat is het leukste! Heb je een belangrijk proefwerk? Omcirkel dan de dag of gebruik een rode pen, zodat het extra opvalt.

Plan alles in
Als je alles op een rijtje hebt staan, wordt het een stuk overzichtelijker. Zijn al jouw deadlines al bekend en komt de proefwerkperiode eraan? Maak dan ruim van tevoren een leerplan. Kijk even goed op je rooster tot hoe laat je iedere dag naar school moet. Heb je bijvoorbeeld maandag tot vijf uur les, dinsdag tot drie, woensdag tot een, donderdag tot drie en vrijdag tot twaalf? Gebruik dan vooral de dinsdag, woensdag en donderdag. Maandag is meestal een vermoeiende dag en vrijdag verdien jij echt wel een middagje vrij!

Plan bijvoorbeeld iedere dinsdag een uurtje schrijven aan je verslag, woensdag twee uurtjes leren en donderdag nog een uurtje verslag schrijven. Mocht je het echt druk hebben kun je iets langer inplannen, maar geef jezelf ook voldoende rust na zo’n lange schooldag. Plan je overige uurtjes in op zondag en leer bijvoorbeeld een paar uur achter elkaar. Vergeet niet om na een uurtje leren een pauze in te lassen van een kwartiertje, want je moet jezelf voldoende ontspanning geven! Als je meer dan een paar uur wil plannen, dan kan dat, maar hou wel een goede pauze van een half uur of uurtje na drie uur leren (met pauzes ertussen). Zo blijf jij gefocust!

planning

Hang je to-do lijstje en je planning aan de muur
Hang je lijstje en planning ergens aan de muur waar jij naar kunt kijken tijdens het leren. Zo vergeet je nooit waar jij aan kunt werken!

Hou je agenda up-to-date
Naast je to-do lijstje en de planning moet je jouw agenda goed up-to-date houden. Zodra jij huiswerk krijgt, schrijf je dat erin, zodat je het niet kunt vergeten! Dat huiswerk kun je als je thuis bent weer overschrijven op je to-do lijstje en je planning.

Je planning kan af en toe wel eens veranderen, maar dat maakt niet uit! Het kan namelijk zijn dat je veel eerder klaar bent met een verslag dan je denkt of dat je plotseling een overhoring tussendoor krijgt. Blijf rustig, schuif wat leeruurtjes aan de kant en maak plaats voor het leren voor de overhoring.

huiswerk

Schrijf op post-it’s de belangrijkste dingen die je niet mag vergeten!
Heb jij een heel erg belangrijk proefwerk dat eraan komt wat heel moeilijk is? Schrijf het dan op een post-it en plak het op je kamerdeur. Zo word je iedere keer voordat jij je slaapkamer binnenstapt herinnerd aan je planning.

Je hoeft je niet aan een planning te houden
Ben jij eigenlijk helemaal niet goed in plannen? Geen zorgen, het hoeft niet, het is alleen handig. Voor mensen die hier wat moeite mee hebben, kun je ook alleen een to-do lijstje maken en bij je bureau leggen. Zo kun jij iedere keer als je een uurtje vrij hebt kiezen waar je aan gaat werken, heel handig!

Hopelijk hebben jullie genoeg aan deze planning tips om het jaar mee door te komen! Hebben jullie misschien nog andere tips om een planning te maken?

Door: Jitske