10 tips hoe jij je tentamens gaat halen!

Lifestyle door Redactie

Een goed begin is het halve werk. Dat is altijd wat ik (Sarah, die jullie de komende tijd allerlei tips gaat geven over het studentenleven!) tegen mezelf zei aan het begin van het jaar. Het begon met: 'Ik ga alleen maar negens halen!', dat veranderde in nagelbijtend op mijn cijfers wachten met de gedachte: 'Ik hoop op een voldoende'.

Ik heb voor jullie tien tips op een rijtje gezet om je tentamens te halen. Ik wil afrekenen met de zesjescultuur, zodat iedereen het beste uit het studiejaar haalt!

tentamen tips

1. Koop een goede agenda. Eentje zonder teveel plaatjes of andere frutsels, maar een goede en stevige agenda. Ik raad een Moleskine aan waarbij je aan de ene kant je afspraken en studiewerk kunt noteren en aan de andere kant notities kunt maken (denk aan een to-do lists, boodschappenlijstje etc.)

2. Aan het begin van een vak of blok krijg je vaak een studiewijzer of een lijst met leerstof. Verdeel de leerstof over het aantal weken en schrijf het in je agenda. Zorg ervoor dat je de laatste week voor een tentamen vrijhoudt.

3. Als je per week hebt genoteerd wat je leerstof is, schrijf dan de gedetailleerde leerstof op een memoblaadje en plak dat in je agenda bij de bijbehorende week. Schrijf bijvoorbeeld alle artikelen die je moet samenvatten of alle hoofdstukken die je moet leren apart op. Dat doe je zodat je lekker kunt afstrepen als je iets af hebt. Geloof me, afstrepen werkt voor mij echt. Ik heb dan echt het gevoel dat ik aan het eind van de dag veel heb gedaan na het zien van de afgestreepte punten.

4. Probeer naar zoveel mogelijk colleges te gaan. Voorbereiden mag, maar dat heb ik nooit gedaan. Ik ging eerlijk gezegd naar colleges toe om nieuwe dingen te leren en niet dingen te bekijken die ik al in het boek had gelezen. Tijdens de colleges neem je drie kleuren pennen mee. Met de eerste kleur (bijvoorbeeld groen) noteer je de datum en college onderwerp, dit geeft overzicht in je vaak onduidelijke aantekeningen. Met de tweede kleur (bijvoorbeeld blauw) schrijf je je aantekeningen op. Met de laatste kleur (bijvoorbeeld rood) schrijf je in je aantekeningen op wat je nog moet doen of opzoeken. Af en toe zei de professor bijvoorbeeld, lees hoofdstuk 5 heel goed door! Dan schreef ik dan met rood en veel uitroeptekens. Vaak kwam er een tentamenvraag over.

tentamen tips

5. Na een college probeer je thuis het college samen te vatten aan de hand van de sheets, je aantekeningen en je boeken. Je kunt de boeken helemaal lezen, maar het is effectiever om aan de hand van sheets en je aantekeningen je boeken te lezen. Daar onthoud je meer van en je krijgt een beter overzicht.

6. Als je een week voor het tentamen alles hebt samengevat, dan spreek je met wat studiegenoten af om in de bibliotheek bijvoorbeeld tentamenvragen door te nemen. Geloof me, door samen vragen te maken leer je heel veel. Je leert namelijk dingen vanuit een andere kant te bekijken. Als je de tentamenvragen hebt besproken, dan heb je een beter inzicht over waar het tentamen over gaat.

7. In de laatste week ga je al je samenvattingen in je hoofd stampen, college-aantekeningen doornemen, rijtjes uit je hoofd leren, sheets bekijken, tentamenvragen maken. Ik heb op mijn bureau dan een laptop, kopje koffie of thee en heel veel papier.

8. De laatste dag voor het tentamen neem je vooral je college-aantekeningen en samenvattingen door. Boeken lezen heeft dan niet veel zin meer.

9. Ga op tijd naar bed. Om eerlijk te zijn deed ik dat niet altijd. Ik kwam altijd tijd tekort. Maar om 23.00uur stop ik echt met alles en dan lig ik in bed. Vaak heb ik dan een tentamen om 10:00uur. Zo slaap ik sowieso acht uur voor een tentamen.

10. Pak je tas een dag voor het tentamen in. Neem je collegekaart mee, pennen, potloden en een gum. Plus misschien wat eten en drinken, mocht het een lang tentamen zijn. Zo hoef je de dag van het tentamen niet te stressen en vergeet je sowieso geen belangrijke dingen.

tentamen tips

Dit zijn mijn tips. Ik besteedde ongeveer een uur per dag aan mijn studiewerk thuis en ik volgde de colleges. Het verschilt erg per persoon hoeveel tijd je nodig hebt. Persoonlijk leer ik best snel waardoor een uur genoeg was. Maar je moet voor jezelf maar kijken welk rooster voor jou het beste is.

Door: Sarah

Super bedankt Sarah voor je tips! Kun jij niet wachten op het volgende artikel van Sarah? Neem dan snel een kijkje op haar blog, Fashion Plaza.