Lifestyle

Taboe verbreken: eenzaamheid onder studenten

84

'Je studententijd is de beste tijd van je leven.' 'Tijdens je studentenleven maak je vrienden voor het leven.' Dit zijn de dingen die in je hoofd spoken als je net begint met studeren. Je hebt er een beeld bij omdat je er zoveel over hebt gehoord. Er is wel een deel van het studentenleven waar nog steeds een taboe op rust, waar jongeren het liefst niet over praten.

Vandaag wil ik, Sarah van The Fashion Plaza, deze taboe verbreken, ik ga het hebben over eenzaamheid onder studenten door mijn persoonlijke verhaal te vertellen...

lonely

Ik begon aan een nieuwe studie en had voor mezelf al helemaal bedacht hoe mijn leven eruit ging zien. Ik zou op kamers gaan, elk weekend feesten, weinig naar mijn ouders gaan omdat het te leuk was in mijn studentenstad om te vertrekken in de weekenden, altijd samen met kamergenoten eten en ondertussen een beetje studeren. Niets bleek minder waar. Ik ben op zoek gegaan naar een kamer, maar ik wist niet dat het zo lastig zou worden. Toen bleek dat het haast onmogelijk was op direct op kamers te gaan, beloofde ik mezelf om even bij mijn ouders te blijven wonen om vervolgens snel op kamers te gaan.

Ik ging naar alle colleges zodat ik veel op de universiteit zou zijn en veel mensen zou kunnen ontmoeten. Maar al snel bleek dat ik juist heel weinig contacturen had en ik vond het zo raar om tijdens colleges te gaan socializen. Vroeger bedacht ik me dat ik elke dag langer op de universiteit zou blijven om samen met vrienden te chillen en een beetje te leren. Maar veel van mijn studiegenoten gingen snel na de colleges weer naar huis en dan bleef ik alleen achter. Als ik medestudenten vroeg of ze uit wilden gaan dan hadden ze vaak andere plannen, ze hadden een vriend waarmee ze altijd uitgingen of ze hadden gewoon geen zin.

Op de een of andere manier kon ik niet die klik krijgen met medestudenten om leuke dingen samen te gaan doen. Af en toe ging ik wel eens naar een borrel, maar ik ontmoette niet die mensen die dezelfde humor hadden als ik. Voor ik het wist zat ik elke dag na een college in de trein terug naar huis om zes uur in de avond weer met mijn ouders te gaan avondeten. Het ergste vond ik wel dat mijn ouders het opmerkten: 'Moet jij niet uitgaan vandaag'?, ' Moet jij niet meer met vrienden iets gaan doen?' Dat maakte het nog erger en daardoor durfde ik niet meer vroeg thuis te zijn. Anders kreeg ik weer die opmerkingen van mijn ouders. 

Na mijn colleges ging ik terug met de trein naar mijn woonplaats en daar zocht ik de bieb op om tot laat te gaan leren zodat ik laat thuis zou komen en ik geen vragen kreeg van mijn ouders. Ik probeerde om meer in mijn eigen woonplaats te gaan doen met mijn middelbare schoolvrienden, maar deze vrienden gingen ook studeren en veel waren er al verhuisd. Daar zat ik dan op de vrijdagavond met mijn ouders thuis op de bank. Dit is niet hoe ik mijn studentenleven had voorgesteld.

lonely

Ik werd heel eenzaam en probeerde het te verbergen. Uiteindelijk ben ik uit die eenzaamheid gekomen. Hoe ik dat heb gedaan zal ik het volgende artikel vertellen, samen met meer tips om het beste uit je studentenleven te halen. Met deze post hoop ik dat anderen ervaringen willen delen met mij.

Hebben jullie dit ook meegemaakt en wat hebben jullie eraan gedaan?

Bron beeld: Weheartit

Door: Sarah van The Fashion Plaza

Super bedankt Sarah! Wij kijken weer uit naar je volgende artikel!

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

84 reacties

 • 5 jaar geleden Child of Destiny

  maak vandaag helaas hetzelfde mee

 • 6 jaar geleden LouderLove

  Vervolg?? @lostindreams vind deze opmerking erg sneu, ik als aankomend HBO-student ben echt niet veel minder dan dat jij bent alleen maar omdat je een jaartje langer op de middelbare school hebt gezeten. Ik snap dat je trots bent op jezelf dat je een opleiding volgt aan de uni, maar dit betekent niet dat jij met 5 koppen boven de rest uitsteekt

 • 6 jaar geleden Brietje

  Waar kan ik het vervolg artikel hier op vinden?

 • 7 jaar geleden Wendy

  Ik ben benieuwd !!

  -xxx-

 • 7 jaar geleden Miamore

  Ooh ik herken me zo erg in dit verhaal!

  Ik zit nu in mijn 1e jaar en ik heb eigenlijk maar 1 vriendin gemaakt. Heb wel gewoon wat contacten op de uni waar ik zo een praatje mee maak af en toe, maar alles is heel oppervlakkig. Iedereen gaat direct weer zijn eigen weg zodra het college is afgelopen en ik zit zelf ook niet op kamers dus ik ga eigenlijk ook weer direct terug naar huis met de trein. En dan doe ik 2x in de week sporten maar verder zit ik doordeweeks savonds gewoon thuis met mijn ouders -.- facking saai.

  Ik zit er echt heel erg mee. Ik had het totaaaal anders verwacht. Ik maak normaal wel snel vrienden en hou ook van stappen, maar nu was de klik er gewoon echt niet met de mensen van mijn introgroepje. En bovendien is de helft duits en die maken helemaal hun eigen groep.

  Ik hou me sterk maar ik merk dat ik heel erg in mezelf gekeerd raak en erg jaloers ben op vriendinnen van de middelbare (waar ik overigens wel nog veel contact mee heb ik het weekend GELUKKIG). Ik haat dat want ik wil niet zo n stomme misgunner zijn, maar vind het gewoon zo stom dat het bij mij niet leuk is!

  En mijn ouders zijn ook niet bepaald behulpzaam in mijn situatie want ipv dat ze me begrijpen doen ze net alsof het aan MIJ ligt dat ik geen vrienden heb gemaakt. En bovendien zeggen ze dat het misschien gewoon niets voor mij is en behandelen ze me als een klein kind wat ik ook zeg... Ze stoppen me echt in zo n hokje van niet sociaal terwijl dat helemaal nergens op slaat want ik heb daar nooit last van gehad! En het kutte is dat ik mezelf er soms op betrap dat ik er in ga geloven wat ze me zeggen.

  Maar in ieder geval, ik ga ook stoppen met mijn studie want die bevalt me niet dus ik heb volgende jaar een nieuwe kans voor een nieuw begin. Ik heb er ZO een zin in! ECht niet normaal! en dan hoop ik echt dat ik dit jaar even helemaal kan vergeten.

  Ohhh sorry dit moest er echt even uit.

  Ik ben opgelucht om te zien dat ik niet de enige ben in deze situatie! Er ligt idd een behoorlijk groot taboe op!

 • 7 jaar geleden depostduif_

  Mooi geschreven Sarah!

  @Ditchedprincess wat is er mis met hbo? Klinkt zo afkeurend wat je zegt, terwijl jij met je (waarschijnlijk) Uni zeker geen haar beter bent, belachelijke opmerking dus!

 • 7 jaar geleden Daphne

  Ik herken mij hier zo verschrikkelijk goed in. Ik kreeg zelfs gisteren nog de opmerking dat sinds ik in Rotterdam op school zit zelfverzekerder ben geworden. Blijkbaar kan ik dus erg goed acteren, ik heb het niet eens echt meer naar mijn zin maar ik blijf alleen omdat ik dan enigszins afleiding heb. Ik heb nauwelijks vrienden meer over, iedereen heeft me laten stikken en als ik dan zie hoe leuk mensen het hebben en ik thuis zit knaagt dat enorm aan me.

  Ik zeg: meeting met de mensen die hierop hebben gereageerd en zich hetzelfde voelen haha!

  kus

 • 7 jaar geleden Isfet

  Wat goed dat hier over geschreven wordt.

  Hoewel ik er zelf niet van ben, is de beste tip tegen eenzaamheid toch wel lid worden; van een studievereneiging, studentenvereniging, sportvereniging, etc. Zolang het maar iets is wat je leuk vindt. Daar vindt je namelijk ook gelijkgestemden, die klik is er dan al snel.

  Zelf houd ik niet van wekelijkse verplichtingen wat betreft borrels, feestjes en andere dingen; ik ontmoet mensen vooral via de studie en werk. Zolang je de dingen doet die je leuk vindt kom je altijd gelijkgestemden tegen.

  Leg ook vooral de lat niet te hoog als je gaat studeren, dan 'moet' je heel erg van jezelf. Laat het lekker op je afkomen en wees ontspannen. Beste tip om mensen te leren kennen!

 • 7 jaar geleden joyce

  De beste tip die ik kan geven is dat je mee moet doen met alles wat georganiseerd wordt ter kennismaking met je medestudenten. Dus ga mee op introductiekamp, ga naar introductiedagen en doe mee aan introductie weken. Ook al is dat vaak wel even spannend, je kent namelijk nog niemand. Maar dat is bij 95% het geval. Juist tijdens deze introductie dingen staan mensen erg open voor contact met anderen.

  Ik ben nooit lid geweest van een studentenvereninging, simpel om het feit dat ik echt geen zin had in een ontgroening of iets dergelijks. Wel ben ik lid geweest van onze studievereniging. Vanuit de studievereniging ging ik naar borrels, feesten, ging ik mee op studiereis,en werd ik lid van de activiteitencommissie. Er is geen betere manier om mensen te leren kennen.

 • 7 jaar geleden AR.

  Ik herken mezelf volledig in jouw verhaal.

  Heb diezelfde eenzaamheid ook ervaren toen ik vorig jaar voor het eerst ging studeren.

  Ik zal proberen om een lang verhaal kort te maken.

  Had precies hetzelfde beeld over studeren als jij, had altijd bij een studentenvereniging gewild maar uiteindelijk niet aangemeld omdat ik verliefd was en mn tijd liever aan hem wou besteden.

  Met hem werd het uiteindelijk niks, en in mijn klas had ik ook niet echt een klik met iemand. Mensen mochten me denk ik wel, maar ik werd niet bepaald gemist ofzo als ik er niet was.

  Ik had het op school dus totaal niet naar mn zin, en ben ook nog is gedumpt door mn beste vriendin die al mn andere vrienden had afgepakt (ik weet hoe dramatisch dit klinkt, maar het is helaas waar..)

  Uiteindelijk gestopt met die studie en voor mn vader gaan werken. Uiteindelijk ben ik uit de put gekomen omdat dancefeesten mijn uitlaatklep waren. Waren de mensen met wie ik daarheen ging eerst nog gewoon bekenden, langzaamaan zijn het echt goede vrienden geworden. Ook leerde ik op feesten zelf steeds meer mensen kennen.

  Ik begon me steeds beter te voelen, zomer van mijn leven gehad waarin ik zo'n beetje elk groot dancefestival bezocht heb.

  Ben dit schooljaar met een nieuwe studie aan een andere school begonnen, en deze keer zonder verwachtigingen.

  En nu heb ik wel een hele leuke klas, en genoeg schoolvrienden gemaakt

  Iedereen kan goed met elkaar opschieten, en we gaan ook 1x per week met zn allen stappen.

  Het studentenleven blijkt dus wel gewoon leuk te zijn, ik had vorig jaar gewoon niet mijn plek gevonden.

  Ik heb hiervan geleerd dat je jou geluk nooit af moet laten hangen van anderen of van de omstandigheden. Zoek het geluk in jezelf, en uiteindelijk komt de rest vanzelf wel

 • 7 jaar geleden xAmity

  Lid worden. Heb je nergens last van! Al is het van je studievereniging, een sportvereniging of een andere gezelligheidsvereniging. Er is in iedere stad wel een vereniging voor jouw type. Daar ontmoet je enorm veel mensen..

 • 7 jaar geleden Littleboots

  Ik heb heel erg geluk gehad dat ik meteen hele leuke mensen heb leren kennen op mijn school, en dat is natuurlijk het verschil tussen een universiteit en een MBO, hier is het altijd wel gezellig en zijn er altijd momenten om te socializen (ook al word er ook heel hard gewerkt hoor :p) Maar omdat ik nog thuis woon merk ik ook dat al mijn vrienden ergens anders wonen en er weinig voor mij te doen valt in mijn eigen woonplaats.

 • 7 jaar geleden Sheepish

  -

 • 7 jaar geleden Reversethoughts

  Ja mensen denken altijd dat het heel makkelijk is om vrienden te maken, maar als je die klik niet hebt dan willen ze je ook niet leren kennen of ze gaan wel met je om maar jij voelt je niet ´jezelf´ of blij bij hen. Ik had het de afgelopen 4 jaar van mijn middelbare school ook, gelukkig kwam ik mijn bff tegen. Maar helaas zitten we dit jaar in andere klassen en voelen we ons weer klote.

 • 7 jaar geleden Sheepish

  -

 • 7 jaar geleden Kelly

  Heel herkenbaar dit, al moet ik zeggen dat ik dat nu niet meer heb. Het scheelt echt enorm dat wij in de zelfde omgeving wonen en samen reizen, dan trek je toch sneller naar elkaar toe. We doen niet elke weekend samen leuke dingen, want iedereen heeft ook nog gewoon andere vrienden, maar samen als studentenvriendengroep ondernemen we ook veel leuke dingen.

 • 7 jaar geleden Gerdien

  Word gewoon lid van een studentenvereniging. Zo leer je veel mensen kennen en heb je veel feestjes en zo kom je ook veel sneller aan een kamer!

 • 7 jaar geleden WinnieThePooh

  En wat doe je als je in de eerste weken bij een groepje vriendinnen hoort en je er plotseling wordt uitgezet? Dan heb je helemaal niemand meer, andere mensen hebben al iemand en je oude vriendinnen zijn allemaal verhuisd of hebben het te druk.

 • 7 jaar geleden Maracuyá

  Ik heb erg geluk gehad met de school die ik gekozen heb. Ik studeer aan Stenden hogeschool waar we werken met PBL systeem.. Sinds de studiestartweek ben ik al erg hecht geworden met de groep. We maken samen huiswerk, hebben privé facebook groep waar we elke dag alles in bespreken, sweekends doen we leuke dingen samen.. Zonder dit systeem was het vast net als bij jou geweest, hoewel ik er geen moeite mee heb op vreemden af te stappen om te socializen..

  Daarnaast wil ik wel zeggen dat op kamers wonen ook veel stress kan geven. Mijn ouders betalen niet mee aan mijn studie, maar een baan naast de studie lukt nog niet omdat het zo veel is in 1 keer en ben ik niet gewend. Geldproblemen, huishouding, als je een keer vroeg op moet huisgenoten die lawaai lopen te maken, en ook eenzaamheid wanneer je in je eentje op je kamer zit met bergen huiswerk..

 • 7 jaar geleden hasnadima

  ik ben net begonnen met studeren en ik vind het moeilijk om contact te zoeken met medeleerlingen. op de middelbare school merkte ik echt dat het vanzelf ging, misschien ook omdat ik sowieso iemand had om op terug te vallen. nu zit ik alleen op de universiteit waar ik nog altijd niemand echt ken, en ik ben ook heel vaak aan het twijfelen of ik zou stoppen of niet (ook omdat ik de opleiding niet helemaal geweldig vind).

 • 7 jaar geleden Loïs

  waarom is je blog verwijderd?

  Maar echt een heel goed artikel!

 • 7 jaar geleden Keepgoingon

  @Ditchedprincess: precies! Ik ben het eens met haar reactie over Fashionandstuff, maar waar slaat het op om te zeggen dat HBO niet als echt studeren beschouwd moet worden? Gedraag je niet als een klein kind en laat iedereen in haar/zijn waarde, welke studie en op welk niveau dat gedaan wordt.

 • 7 jaar geleden Writerinheels

  @lostindreams Jammer dat je op zo'n treurige manier karakter toont en uit onzekerheid alle HBO'ers naar beneden haalt. Jaloezie en arrogantie is een slechte karaktereigenschap.

 • 7 jaar geleden KurtCobain

  Erg goed artikel dit!

  Ik heb er zelf op dit moment geen last van, mijn studie is pas iets langer dan een maandje bezig maar ik heb het tot nu toe wel naar mijn zin. Ik zit ook vaak genoeg alleen op mijn kamer maar ik zit daar zelf niet mee. Ik vind het fijn en als ik iets leuks wil doen zorg ik er wel voor dat dat gebeurt. Er is toch niets mis mee wanneer je niet elke avond met vrienden door brengt en uit gaat? De een heeft daar behoefte aan, de ander niet.

 • 7 jaar geleden Sassofono

  Universiteit is een stuk eenzamer dan HBO/MBO omdat je daarbij niet in een vaste klas zit maar soms wel met 250 man in een collegezaal. Ga daarom bij een studenten/studievereniging. Ik weet zeker dat je hier een hele boel leuke mensen vindt en deze hebben vaak al dezelfde interesses als jij omdat je dezelfde vereniging hebt uitgekozen!

 • 7 jaar geleden Esmée

  dit was hoe mijn middelbare schooljaren waren. nu als student gaat het veel lekkerder. en het helpt ook inderdaad echt om een kamer te hebben. zo kun je spontaan vrienden uitnodigen op wat minder normale tijdstippen, en kun je zelf bepalen of je nog weggaat of niet

 • 7 jaar geleden LostInDreams

  -

 • 7 jaar geleden Anouk

  Net als velen is dit voor mij herkenbaar. Ik schrik eigenlijk een beetje van hoeveel reacties er zijn van mensen die zich erin herkennen. Eenzaamheid onder jongeren komt denk ik steeds meer voor.

 • 7 jaar geleden CHMCL

  Ik was juist bang voor eenzaamheid, maar ik heb echt een toffe onderwijsgroep.

 • 7 jaar geleden Julie

  Hahaha je bent alles behalve eenzaam als student!

 • 7 jaar geleden Alicia

  Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat voor studie je doet, bij rechten of psychologie heb je inderdaad weinig college-uren, want bij studies zoals geneeskunde heb je veel meer contacturen. Een goede oplossing is bij een studentenvereniging gaan, en dat hoeft niet eens per se het corps te zijn. Ik studeer zelf in Leiden en daar zijn meer dan 30 verenigingen waar je bij kunt gaan. Voor ieder wat wils dus! Daarnaast kun je ook actief worden bij je studievereniging of bij je bijbaan. Ik vind dat het absoluut niet nodig is om je eenzaam te voelen op de universiteit, want er zijn genoeg manieren om er iets aan te doen.

 • 7 jaar geleden BeingFearless

  Vond het ook lastig om contact met medestudenten te krijgen. Gelukkig heb ik nu wel een paar vrienden op mijn studie (zit nu in het 2e jaar) en ik heb nog veel vrienden en mijn vriend overgehouden van de middelbare school, dus hoef me gelukkig niet eenzaam te voelen.

  Was er vorig jaar toen ik net ging studeren wel bang voor, maar het is toch goedgekomen

 • 7 jaar geleden kuzzz

  Mag ik vragen in welke stad je dan studeert Sarah?!

 • 7 jaar geleden Marijke

  Ik studeer nu anderhalf jaar, eerst een half jaar op de universiteit en later een jaar op hbo. Ik merkte dat op de uni heel moeilijk contact te maken was door de weinige uren dat je andere studenten zag. Ik vond er niks aan en op mijn kamer zat ik ook altijd maar alleen.

  Nu ik op hbo in een klas zit, heb ik heel veel contact met mijn studiegenoten. Ontzettend leuk is het! Nu ben ik blij als ik een avondje voor mezelf heb.

 • 7 jaar geleden Dreamcloud

  Dit is echt ongelofelijk herkenbaar, vooral in mijn eerste jaar had ik wel een paar meiden die ik in college zag, maar die zodra het college klaar was al meteen richting hun bus of trein liepen. Ik reisde toen iedere dag anderhalf uur heen, anderhalf uur terug en omdat de activiteiten van mijn studievereniging altijd 's avonds waren en ik vaak 's ochtends les had, ging ik daar nooit heen omdat ik dan óf heel de dag met mijn boeken rond moest sjouwen óf steeds op moest letten of ik de laatste trein niet miste. Mijn ouders waren overigens allang blij dat ik 's avonds gewoon met hen mee at, en ik ook haha! Dit jaar zit ik op kamers, een ongelofelijke pré die ik iedereen aanraad, maar ook dan ligt het helemaal aan jezelf of je 's avonds naar activiteiten gaat of thuis blijft of bijvoorbeeld voorstelt wat te gaan drinken na college. Als ik één ding geleerd heb is dat mensen (bijna) nooit naar jou toekomen en jijzelf een open houding aan moet nemen wil je nieuwe mensen ontmoeten, ook al is dat heel erg moeilijk (voor mij dan). Een studentenvereniging is trouwens ook niet alles, reken bij de grote verenigingen op verplichtingen zoals bardienst of veegdienst en verplichte borrels en diners. Ga je hier voor een langere tijd niet heen, dan kom je lager in rang te staan bij de hoge lui daar en tonen ze dus minder respect voor je en vinden ze je minder aardig (uit bronnen van studiegenootjes die bij het corps zitten, zelf nooit ervaren gelukkig). Heb je het voor vriendschappen over om verplichtingen aan te gaan, dan natuurlijk vooral bij een studentenvereniging gaan, maar ik wil net als andere meiden hier even duidelijk maken dat een vereniging niet iedereen ligt. Soms kan je het beter zoeken bij een mildere studie/sportvereniging. Anyway, wil je meer contact, blijf praten met veel mensen, niet steeds bij hetzelfde groepje blijven hangen als zij nooit iets willen ondernemen. Gebruik voor het socializen desnoods de pauzes in je colleges. Als je echt graag meer contact wil, vind je wel een weg om het te krijgen.

 • 7 jaar geleden Rachel Keijzer

  ik zit dan wel niet op kamers maar ik merk ook wel da tik echt een loner ben :')

  Zit in het weekend altijd achter mn computer. heb niet echt vrienden. En de paar vrienden die ik heb wonen ver weg.

 • 7 jaar geleden Nadine

  Ik studeer nu ook en dit is mijn 2e jaar. Ik heb wel vrienden gemaakt maar meer alleen voor op school en ik merk dan mijn oude vrienden nu ook weg vallen onder tussen ben ik ook het huis uit maar dat maakte helemaal niets uit. Ik betrap me er ook vaak op dat ik ieder weekeind voor de tv zit te kijken.

 • 7 jaar geleden Flappie

  Best herkenbaar maar dat komt meer omdat de vrienden die ik had of vrienden die ik dacht te hebben me allemaal hebben verlaten... best jammer zo lijkt het alsof het aan mij ligt maar heb geen idee wat :s

 • 7 jaar geleden FoolishThings

  @ DroppingLies: er zijn genoeg studentenverenigingen zonder ontgroening, of met een hele lichte ontgroening. Staar je niet blind op het studentencorps, er is zoveel meer! (muziekverenigingen en sportverenigingen hebben meestal geen of nauwelijks ontgroening en bij sportverenigingen heb je vaak zelf in de hand hoeveel tijd en/of geld je erin steekt)

 • 7 jaar geleden FoolishThings

  Hoe vervelend het ook geweest moet zijn, eenzaamheid heb je ook deels zelf in de hand. Om mensen te leren kennen kun je meegaan op de introductieweek/het introkamp van je studie. Je kunt bij een studenten(sport)vereniging gaan en daar zo veel mogelijk activiteiten doen. Spreek mensen aan op borrels, hoe moeilijk je dat ook vind. Als je deze simpele dingen doet, heb je zo een vriendengroep om je heen verzameld. Natuurlijk kunnen de eerste paar weken in een nieuwe stad, op een nieuwe school/universiteit eenzaam zijn, maar zeker in je studententijd is contact zo gemaakt!

 • 7 jaar geleden Ville88

  Introweek volgen zegt niks. Ik heb dat ook niet gedaan en gaat super goed in de klas. Maar mensen spreken nog steeds niet met elkaar af na de college's of wat dan ook. Iedereen gaat idd weer zo snel mogelijk naar huis.

  Studievereniging of studentenvereniging moet je ook maar liggen. Is zkr geen garantie.

  @ DianaHorizon

 • 7 jaar geleden Horizon

  Tips zijn;

  Introductie week volgen!! Dat is echt echt super.

  En bij een studentenvereniging gaan. En als dat het niet helemaal is, word dan een actief lid bij je studievereniging.

 • 7 jaar geleden Horizon

  ugh dit maak ik nu mee.

  it sucks .

 • 7 jaar geleden Emma

  Ik had ook zo'n perfect beeld van studietijd, met veel vrienden. Ik heb op de middelbare nooit veel vrienden gehad, alleen in het laatste jaar 1 goede. Het heeft 1,5 jaar geduurd, na het begin van mijn studie, maar nu heb ik wel 3 goede vrienden erbij.

  Ik zit trouwens niet bij een studentenvereniging. Van comments hier beneden, je kan niet zomaar aannemen dat als je als student geen vrienden hebt je bij een studentenvereniging moet gaan. Ik zou er absoluut geen tijd voor hebben, ik stop veel in mijn studie en moet iedere dag lang reizen.

  Maar ik vind het wel kloppen dat vrienden maken niet zomaar gebeurd. Dit heb ik ook wel geleerd, als je zelf geen balletje opgooit zal een ander ook niet naar jou gooien (bij wijze van spreken )

 • 7 jaar geleden Munchy

  Héél herkenbaar.

  Ik dacht na een jaar studeren wel vriendinnen gemaakt te hebben, maar dat blijken geen goede vriendinnen te zijn. Studeer nu al twee jaar..

  Gelukkig heb ik een lievie vriend

 • 7 jaar geleden leshj

  Respect om er zo open over te praten!

  Het zal misschien even duren, maar je komt écht nog wel iemand tegen. Sta open voor nieuwe dingen en wees spontaan

 • 7 jaar geleden Rieke

  indd ben ook net begonnen met m'n studie en heb zowel in de klas als op vereniging niet echt een klik.. kan ook groeien natuurlijk maar vind t wel een beetje eng.

  @SxLxT doe niet alsof je een stappenplan kunt volgen met vriendschappen. zo simpel is het niet

 • 7 jaar geleden RayJazz

  Mensen die dit niet snappen hebben het inlevingsvermogen van een theelepeltje en de meeste naïeve kijk op het leven die ik ooit heb gezien.

 • 7 jaar geleden Hilde

  `Gelukkig herken ik dit niet zo en heb ik wel een lekker studentenleventje, haha!

 • 7 jaar geleden TheFinal

  Heel herkenbaar! In de eerste week van mijn studie kon ik het ook met weinig mensen vinden, ondanks dat ik met dezelfde mensen introweekend en -week had gelopen; het waren gewoon niet mijn type mensen. Maar het weekend na mijn eerste week ging ik op introkamp met mijn (sport)vereniging en met die leden kon ik het wat beter vinden. Alleen jammer dat dat dus vooral buiten schooltijd was en ik nog steeds bijna elke dag alleen colleges volgde en alleen lunchde. Na een jaar ben ik ook een andere studie gaan doen, waar ik wél een leuk groepje had. Hoewel het even duurde, heb ik nu gezellige studiegenoten, mede-leden én huisgenoten

 • 7 jaar geleden MarchaBruijnes

  Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het totaal niet herken. Het na college-tijd nog studeren wat je in films altijd ziet is inderdaad niet zo, omdat studeren gewoon best zwaar is. Maar ik heb echt wel leuke contacten tijdens de colleges en ook later via Whatsapp en Skype. En na tentamens gaan we ook gezellig wat drinken enzo. Maar zoals heel veel anderen ook al zeiden; ga bij een studentenvereniging als het echt niet lukt!

 • 7 jaar geleden January

  Taboe doorbreken*

 • 7 jaar geleden Serafijn

  Ik zat vroeger in een massarichting en daar vond ik het ook erg moeilijk om gewoon iemand aan te spreken. Gelukkig had ik nog genoeg contact met mensen van mijn middelbare school (met sommigen zelfs beter contact dan voordien) en ben dan met hen uitgeweest en via hen nieuwe mensen leren kennen. Ik ben nu wel van studie veranderd en zit in een veel kleinere groep waar het wel een stuk makkelijker is om nieuwe vrienden te maken.

 • 7 jaar geleden Inge

  Herkenbaar. Goed artikel!

 • 7 jaar geleden Geisterfahrer

  Ik kan het me heel goed voorstellen. Veel mensen zeggen dat het aan jezelf ligt als je geen contacten kunt maken, maar die klik is er of die is er niet. Als mensen niet dezelfde humor hebben als ik, dan is het wel voor eventjes leuk maar schiet het uiteindelijk toch niet op.

  Ik hou ontzettend veel van uitgaan, maar eindig ook heel vaak op vrijdagavond op de bank. En ik vind het ook niet erg. Ik hou mezelf altijd voor dat ik over een paar jaartjes wel de tijd in haal die ik nu een beetje heb gemist. (niet dat ik wat mis, maar toch!)

 • 7 jaar geleden Lisa

  Ik herken dit verhaal alsof het mijn eigen verhaal is.

  Iedereen kan wel makkelijk zeggen ga bij een studentenvereniging, maar wat als dat je nou niet ligt? Als je geen zin hebt in een ontgroening, in verplichte avondjes en in geld kwijt zijn in ruil voor vriendschappen (om het zo even grof te zeggen).

  Ik woon dus ook niet op kamers en reis op en neer, maar momenteel lijkt het er wel op alsof je per se op kamers MOET om vrienden te hebben.

  Terwijl ik me echt niet kan voorstellen dat iedere student op kamers zit.

  Maar inderdaad, ook mijn 'oude' vrienden zijn inmiddels allemaal vertrokken hier dus hier heb ik ook weinig meer behalve mijn vriend.

  En als ik dan op Facebook al hun leuke uitgaans- en kamp- foto's zie denk ik: zucht... Mijn studentenleven is verre van gezellig.

 • 7 jaar geleden Silvana.

  Ik snap dit echt niet hoor..

  je gaat sowieso toch meedoen met de introductieweek van je studie waar je allerlei mensen leert kennen?

  ga bij een studentenvereniging, wordt actief binnen je studievereniging, ga sporten, zoek een baantje in de stad waar je gaat studeren!

  echt er is zo veel te doen, maar je moet niet verwachten dat het vanzelf gaat.

  je studententijd is zo leuk als dat je m zelf maakt

 • 7 jaar geleden Vera

  goed artikel! ben erg benieuwd naar de volgende

 • 7 jaar geleden Annelies

  studentenvereneging zou ik zeggen!

 • 7 jaar geleden primrose

  Heel erg herkenbaar! =O

  Ik studeer dan (nog) niet maar ik weet precies hoe je je voelt. Ik woon ver van school, en heel veel van mijn vriendinnen wonen dicht bij elkaar dus die zien elkaar vaak (na school en in het weekend). Ik ben dan in het weekend alleen wat best eenzaam is...

 • 7 jaar geleden Marije

  xLauraaxD: Is een studentenvereniging dan niet iets voor jou? Je hebt heel veel verschillende, sommigen kosten meer tijd dan anderen. En je leert er heel veel nieuwe mensen kennen! Als je echt vrienden wil kan je dan een jaarclub vormen of bij een dispuut gaan.

 • 7 jaar geleden NailsByStephanie

  Ik merk wel nu ik studeer dat ik niet zoveel sociale contacten meer heb. Vorig jaar had ik mijn vrienden zelf 3 maanden op rij niet gezien, ja, daar wordt je eenzaam van. Nu gaat het beter want is mijn huiswerk niet af, pech gehad, ik ga gewoon leuke dingen doen met mijn vrienden. Leven draait niet alleen maar om school en huiswerk.

 • 7 jaar geleden Amy

  Hopelijkword het bij mij niet zo later kan heb al helemaal plannen gemaakt samen met vrienden dat wel later lekker gaan feesten maar ik ga niet studeren dus in die wereld ga ik nooit komen... Had me wel leuk geleken!

 • 7 jaar geleden B

  Totaal geen last van gehad. Misschien is het een idee om een commissie te doen bij je studievereniging? Of lid worden bij een studentenvereniging? En als je hier niet zo van houdt kan je altijd nog bij een studentensportvereniging. En als je introductie hebt gelopen zou je daar toch wat mensen van moeten kennen..

 • 7 jaar geleden Anne

  Is er niet al een keer zo'n artikel gepost?

 • 7 jaar geleden Femmk

  Heel erg herkenbaar.

  Ik studeer ook, maar vrienden heb ik daar niet.Geen vrienden op school, maar ook niet in mijn woonplaats. Al mijn vroegere vrienden studeren ergens anders, hebben vriendjes etc. Zij hebben een heel ander leven opgebouwd. En dan hoor je op school weer alle verhalen van de mede studenten over het uitgaan en de plannen die ze allemaal wel niet hebben. Ja, dat is confronterend. Vooral als je zelf elke dag van de week thuis alleen op de bank zit..

  Ik zie ook niet in dat het ooit nog anders wordt. Iedereen heeft zijn eigen leven, en daar pas ik niet meer bij.

 • 7 jaar geleden DustySparkles

  Leuk artikel , Ben zeer benieuwd naar het volgend artikel en de tips. Herken mezelf toch wel in het verhaal!

 • 7 jaar geleden Soepstengel

  Ahh wat erg! Vind het echt vreselijk voor je, fijn dat het je gelukt is om meer contact te maken

 • 7 jaar geleden Yvonne

  Ik herken het heel goed, zit wel op kamers, maar er wordt totaal niets samen met het huis gedaan. Ben vaak ook de enige thuis tijdens het eten enzo. Zit nu in het tweede jaar en het gaat al beter, heb nieuwe klas en nieuwe mensen leren kennen waar ik al meer mee samen doe. Ik ben benieuwd naar je vervolg verhaal!

 • 7 jaar geleden Liah

  Ben benieuwd naar het vervolgartikel!

 • 7 jaar geleden Girlygirl

  Eerlijk verhaal, ik denk dat er meer mensen zijn die hetzelfde meemaken maar dat niet zo open durven toegeven.

 • 7 jaar geleden Eveline

  Tip van de dag inderdaad:

  Word lid van je studie-, studenten-, sport-, of cultuurvereniging!

 • 7 jaar geleden Layla

  Je moet vanaf mei al actief gaan zoeken naar een kamer, en bij een vereninging lid worden. Kan studentenvereniging zijn, of sport vereninging, of een actieve studievereninging. Daardoor kom je echt super snel in contact met mensen.

 • 7 jaar geleden Bettiepage

  Ik kan mij dit echt niet inbeelden...Maar ik ben ook meteen op kamers gegaan èn ik zit bij een studentenvereniging. M'n vriendinnen die pendelen hebben me wel eens verteld over hun sociale leven en ik herken dit erg in hun verhalen. Mensen, als het kan, ga op kamers! Al bedoel ik hier niet mee dat je dan automatisch niemand hebt.

 • 7 jaar geleden Irlijn

  Zo'n start van je studentenleven is wel het laatste wat je wilt, wat rot Ben benieuwd hoe je dit hebt aangepakt.

  Hopelijk is het voor de aanstaande studenten wel duidelijk dat dit niet altijd zo is. Begin nooit met te hoge verwachtingen, dan kun je ook niet teleurgesteld worden. Bovendien moet het allemaal groeien en wonen zeker het eerste jaar veel studenten nog thuis. Dat loopt vanzelf wel los, van iedereen om mij heen hoor ik namelijk alleen maar positieve verhalen

 • 7 jaar geleden Karolien

  ik snap het wel. In mijn 1e jaar op universiteit was mijn leven bijna net hetzelfde, nu doe ik een andere opleiding en pendel ik met de trein terwijl iedereen op kot of kamers zit. ik hoop dat dit jaar dan ook snel voorbij is want dit is echt niet het studentenleven waarover ze het altijd hebben

 • 7 jaar geleden xVlinderr

  Ik heb het zelf niet zo meegemaakt, maar ik begrijp wel wat je bedoelt! Als je aan het studentenleven denkt dan denk je meteen aan heel gaaf allemaal leuke mensen ontmoeten en vanalles doen, maar dit kan soms wel eens vies tegenvallen, en het gaat zeker niet zo snel als je soms zou willen. Wat bij mij heel erg heeft geholpen is meedoen met de algemene introductieweek en daarna nog meegeweest op een introductieweekend van de studievereniging (geen studentenvereniging! daar heb ik geen behoefte aan). Actief worden bij iets zoals een studie/studenten/vrijwilligers vereniging helpt vaak ook.

 • 7 jaar geleden QueenofChina

  Gewoon lid worden bij een studentenvereniging! Ben net aan het studeren en heb het daar echt naar m'n zin! Er zijn heel veel verschillende soorten verenigingen in de grote studentensteden dus er is er altijd wel eentje die bij je past!

 • 7 jaar geleden ChocoCappuccino

  Oh okee, voor iedereen die nog op de middelbare school zit doodsbang wordt: Dit is NIET altijd zo! Ik ben gelijk toen ik op kamers ging bij een studentenvereniging gegaan, heb daar echt de liefste mensen ontmoet die ik nu ken, en ik moet nu de avondjes alleen eigenlijk gewoon inplannen, omdat ik anders altijd wel met iemand eet, of een gezellige avond heb. En ik was op de middelbare school juist helemaal niet het populaire typetje ofzo, maar sinds ik op kamers woon heb ik veel meer vrienden en gezelligheid 's avonds!

 • 7 jaar geleden kietje

  ik ga naar school en werk tegelijkertijd om alles te kunnen bekostigen, maar de opleiding die ik doe is heel klein en er zitten vooral volwassenen op. mijn oude vrienden hebben mij allemaal laten vallen en ingewisseld voor studentes vrienden. ik snap helemaal hoe je je voelt...

 • 7 jaar geleden JJ

  ahw, ik hoop dat ik wel wat meer contacten krijg als ik ga studeren ;c

 • 7 jaar geleden Theddy x

  Awgh dit is wel erg jammer

  Ik hoop dat het bij veel mensen wel goed gaat allemaal, en ook bij jou!

 • 7 jaar geleden sanne

  Wow, wat heftig!

  Ik kwam toen ik ging studeren juíst veel mensen tegen waarmee ik een klik had en bij mijn nieuwe studie is dat nog veel erger.

  Dat komt misschien omdat ik een hele kleine studie heb, maar ons hele jaar is best erg hecht!

  Daarnaast ben ik nog lid geworden van een studentenvereniging die echt bij mij past en nu heb ik het vaak eerder te druk voor mijn studie, haha.

  Een commissie gaan doen bij je studievereniging kan ook heel erg helpen, ik doe nu zelfs bestuur en ik vind het echt superleuk!

 • 7 jaar geleden missie91

  best herkenbaar.

 1. 1