Zo geef jij een killer presentatie

Lifestyle door Redactie

Je hebt knikkende knieën, een droge mond en zweethanden... Aaaah je moet een presentatie geven! Voor de hele klas en de docent, en dan moet je ook nog eens onthouden wat je moet zeggen. Zucht, het is elke keer weer een klus. Met deze tips leer je hoe je een presentatie kunt rocken!

Een goede voorbereiding is het halve werk:

klas

- Bedenk wat je met de presentatie wilt bereiken
Het is belangrijk om over je doel na te denken. Wil je bijvoorbeeld kennis overdragen? Of wil je gedrag beïnvloeden? Misschien wil jij het publiek juist amuseren. Of misschien wil jij het publiek overtuigen. Het doel van een presentatie bepaalt de inhoud van je verhaal.

- Wie is je publiek?
Bedenk aan wie je je verhaal vertelt. Elk publiek vereist een andere aanpak. Vertel je het tegen een jong publiek, kies dan ook makkelijke woorden. Moet jij (fictief) wijkbewoners overtuigen dat er een nieuwe brug moet komen? Zij willen dan weten wat, wanneer, waarom en hoe er in hun omgeving iets verandert.

- Structuur
Als je een goede structuur hebt, is het verhaal beter te volgen. Zorg dus dat er een duidelijke inleiding, middenstuk en conclusie in jouw verhaal zit.

- Maak een powerpoint
Je zal het vast zelf wel eens gemerkt hebben; je concentreren bij een presentatie is best lastig. Maak daarom een powerpoint. Je publiek zal je verhaal dan beter kunnen volgen en je verhaal komt helderder over.

klas

- Het getal ''drie''
Voorkom dat je publiek een overkill aan informatie krijgt en gebruik daarom nooit meer dan drie bullits per sheet.

- Oefenen, oefenen, oefenen
Oefen hardop. Niet voor de spiegel, want dan raak je snel afgeleid. Hoe meer je oefent, hoe beter je het verhaal kent en hoe minder zenuwachtig je zal zijn. Let wel op dat je niet teveel oefent, dan kan je verhaal een beetje nep overkomen. Drie keer is een goed richtlijn.

- Steekwoorden
De draad kwijtraken tijdens een presentatie kan gebeuren. Daarom is het handig om wat steekwoorden op te schrijven. Je hele verhaal op een blaadje is niet slim, want dan is de kans groot dat je steeds op het blaadje gaat kijken (en dan kan je niet makkelijk vinden waar je bent gebleven... Aaaaah nu ben je helemaal de draad kwijt!).

Tijdens de presentatie

klas

- Gebruik lichaamstaal
De manier waarop je praat, staat en je mimiek zijn heel belangrijk. Het bepaalt voor een groot deel hoe je verhaal overkomt. Zorg dus dat je rechtop staat (denk aan een touwtje die je omhoog trekt), kijk recht de klas in en houd je handen op een rustige plek. Kijk niet teveel op je blaadje!

- Humor
Gebruik humor om je presentatie levendig te houden.

- Geef het publiek iets te doen
Maak een dialoog van je presentatie, geen monoloog. Zo blijft het publiek wakker en wordt de presentatie interactief. Zeker niet saai!

- Oh nee! Ik ben de draad kwijt
Dit kan gebeuren en is heel normaal. Het belangrijkst is dat je rustig blijft. Weet jij nog wel het volgende deel? Herpak jezelf en sla het stuk over. Het publiek kent de tekst toch niet, dus ze zullen niet doorhebben dat jij een deel van het verhaal hebt overgeslagen. Weet jij het verhaal helemaal niet meer? Blijf ook dan rustig en probeer te improviseren. Waarschijnlijk heb jij je goed ingelezen over het onderwerp waar jij over presenteert, dus vertrouw op jezelf!

klas

Heb jij nog tips hoe je een goede presentatie kunt geven?

Bron: managersonline, carrieretijger, aureon, weheartit

Door: Emma

Bedankt voor de tip Samira!