Lifestyle

Het nieuwe regeerakkoord, wat vind jij?

171

Na weken van onderhandelen is het regeerakkoord van VVD en PvdA eindelijk afgerond. Miljarden bezuinigingen worden doorgevoerd en daar zullen ook wij ‘last’ van hebben. Studeren wordt namelijk steeds moeilijker door de afschaffing van de basisbeurs (vaarwel stufi!) en het OV. Wat staat ons nog meer te wachten?

Het kabinet investeert zo’n 700 miljoen in onderwijs en ze gaan het extra geld gebruiken om de kwaliteit te verhogen van de leraren. Dat betekent dus extra scholing voor de docenten.

Hetgeen wat wij, als de jongere bevolking, het meeste gaan ‘voelen’ is de afschaffing van de basisbeurs. Stufi is nu voor iedereen 'gratis' (mits ze afstuderen binnen een bepaalde tijd), maar dat gaat veranderen. Er wordt namelijk een sociaal leenstelsel ingevoerd, dat wil zeggen, alles wat jij maandelijks van de overheid ‘wil hebben’ (lenen dus) moet je allemaal weer gaan terug betalen.

regeerakkoord

Eigenlijk klinkt het allemaal wel logisch dat je geen geld krijgt, maar het maakt het studeren wel een stuk moeilijker en bovendien als je klaar bent heb je een mega bedrag klaarliggen wat moeten worden afbetaald. Geen lekker begin van je carrière dus, vooral als je geen goede baan kunt vinden.

Van de gratis OV-studentenkaart moeten we helaas ook afscheid nemen. Hier komt namelijk een kortingskaart voor in de plaats, dat betekent meer gaan betalen.

Zo zullen we maandelijks meer moeten gaan betalen, omdat we geen basisbeurs meer hebben (denk aan: huur, eten, boeken, school en alle andere kosten) en omdat we ook moeten gaan betalen voor de reis naar school.

Gelukkig wordt de langstudeerboete afgeschaft, yay! Daar besparen we dan weer geld op en we kunnen gelukkig wat langer de tijd nemen voor onze studie, mits we dat kunnen betalen natuurlijk.

Zucht! Het is heel jammer dat we afscheid moeten nemen van de OV-studentenkaart en de basisbeurs. Studeren is namelijk nu ‘makkelijk’ omdat we maandelijks gesteund worden door de overheid. Terwijl het nu eigenlijk al moeilijk rondkomen is en veel studenten al moeten lenen.

Studeren wordt dadelijk lenen, lenen en nog meer lenen voor iedereen die geen ouders heeft die het allemaal voor ze kan betalen. Maar zeg nou eerlijk, wie heeft het tegenwoordig nu nog heel erg goed, zo goed dat de gehele studie, maandelijkse kosten van op kamers gaan en alle onderhoudskosten kan worden betaald door de ouders? Aangezien je zus of broer waarschijnlijk ook nog graag wil studeren.

geld

Ach, daarentegen wordt er meer geïnvesteerd in politie om Nederland veiliger te maken, er gaat geïnvesteerd worden in duurzame energie en er worden maatregelen genomen zodat homoseksuelen niet langer meer worden benadeeld.

Verder krijg je met dit nieuwe regeerakkoord een boete als direct naar de spoedeisende hulp gaat zonder verwijzing van de huisarts en mag je pas alcohol aanschaffen vanaf 18 jaar.

Deze onderwerpen zijn ook terug te vinden op ons forum. Er is een topic over het verdwijnen van de studiebeurs, het nieuwe regeerakkoord, de afschaffing van het OV en alcohol vanaf je achttiende. Er is zelfs een Facebook pagina opgericht.

Er zitten veel voor- en nadelen aan dit regeerakkoord voor iedere bevolkingsgroep. Wat vind jij van het nieuwe regeerakkoord?

Bron: Het NRC, De Telegraaf, Spits & Trouw

Door: Jitske

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

171 reacties

 • 6 jaar geleden BABYBEMINE

  stom, stom en nog eens stom

 • 6 jaar geleden merel

  KUT REGEER ACOORD

  nu kunnen zometeen alleen de studenten met rijke ouders studeren echte BULLSHIT,

  dat van alcohol is op zich niet zo erg heb er maar een half jaar mee te maken

  en die ovjaarkaart ook kut vooral voor de mensen die ver van grote stad afwonen

  maar van de studie financering is toch het ergst!

 • 6 jaar geleden Goodlife

  BELACHELIJK.

 • 6 jaar geleden Angel.

  wat een kutregels!

 • 6 jaar geleden ~~~

  Als je dacht dat de wereld zou vergaan in eind 2012, dan was je fout want de wereld vergaat pas echt in 2015!!!!!!!!!!! Klote mogolen..

 • 6 jaar geleden Annelieke

  ik ben echt tegen zo ongeveer alles uit dat kutakkoord

 • 6 jaar geleden Isfet

  @BARB_ dat vraag ik mij ook af, maar dan van de massale mensen die er tegen zijn.

  1 voorbeeld uit directe omgeving: bijstandsgezin dat gaat gillen over de nieuwe zorgindeling. 'Wtf ik verlies mijn zorgtoeslag? IK BEN TEGEN!' --> deze mensen gaan ontzettend weinig zorgpremie betalen.

  Bovendien denk ik: wat had iedereen dan gedacht? Dat de overheid lekker overal geld in blijft pompen? Dat het leventje kon blijven zoals het was? Nou, dan heb je echt onder een steen geleefd.

  Ik wil niet zeggen dat ik met alle punten van het regeerakkoord eens ben, maar kan in ieder geval heel veel dingen wel begrijpen en vrede mee hebben. Dat is ook nou eenmaal politiek.

 • 6 jaar geleden BARB_

  Vraag me af hoeveel van de mensen die 'voor' het regeerakkoord zijn hier uberhaupt verstand van hebben wat het precies allemaal inhoudt.

 • 6 jaar geleden GUCCIxMAKEUP

  Ik wil naar een klein gezellig eilandje gaan verhuizen , want in dit land moet je alleen maar gaan betalen ;SSSSSSS

 • 6 jaar geleden Anna

  Dat van dat alcohol klopt helemaal niet, het blijft gewoon hetzelfde zoals het nu is, alleen kan je wel een boete krijgen als je onder de 16 bent en alcohol bij je hebt! Ik kan geen link plaatsen, maar als je bij rijksoverheid . nl zoekt en dan jongeren en alcohol, dan staat er: Het kabinet schrapt het eerder aangekondigde voorstel dat gemeenten kunnen experimenteren met verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar voor het kopen van zwak alcoholische drank.

 • 6 jaar geleden Janine

  Zoveel "kinders" die zeuren dat ze nu pas vanaf 18 jaar mogen drinken. Jullie kunnen je beter moe maken om het feit dat studeren dadelijk voor een groot deel van de bevolking onmogelijk wordt.

  Want met alle schuld die je opbouwt door je studie, welke idioot wil je dan nog een hypotheek voor een huis geven?

 • 6 jaar geleden Maysilee

  Wat een grote lappen tekst allemaal hieronder.

 • 6 jaar geleden Julie

  DIE BITCHES DIE

 • 6 jaar geleden 0Merel

  Ik vind het heel raar dat ze dit zo gaan doen. ze willen nederland motiveren door te leren en hard te werken, maar op deze manier krijg je juist het omgedraaide. universiteiten in utrecht verwachten al 3500 leerlingen per jaar minder, wanneer deze regel wordt doorgezet. Dit was vanochtend op het nieuws. Ikzelf wilde ook een HBO gaan doen als ik klaar ben met mijn MBO, maar aangezien ik in 2014 aan mijn hbo zal kunnen beginnen denk ik niet dat ik dit nog ga doen. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder zorgt voor 3 kinderen. ze werkt zich helemaal kapot om nu mijn mbo te belaten. ik moet een hbo zelf gaan betalen en ik zal dan ook op kamers moeten. dit kan gewoon niet het is belachelijk. we worden gewoon geremd in onze ontwikkeling en toekomst. als minder mensen gaan studeren zul je over een aantal jaren weer financiele problemen krijgen ivm banen uitkeringen weet ik het allemaal. een goede studie is de basis van alles. de basis voor een goed leven. dit krijgen we zo niet. de kans word zo voor vele mensen ontnomen en dat vind ik vreemd. je kunt op zo ontzettend veel andere manieren bezuinigen en dan doen ze dit. Het ov is nog zoiets ik woon 10min met de auto van de stad af waar ik nu studeer. fietsen is voor mij niet mogelijk ivm spullen die ik mee moet nemen. met de bus en ov is dus nu gratis, maar wanneer dit niet is zou dit mij nu 6 euro kosten om heen en terug te gaan, dat is nog duurder dan met de auto. raaar.. ze willen dat nederland met het openbaar vervoer gaat, maar ze maken het ondertussen wel onbetaalbaar. echt jongens waar zijn we in hemelsnaam toch allemaal mee bezig..

  oja en dan sla ik het stuk van de zorg nog over, want daar zijn ze ook erg mee aan het klooien en gaat ons ook klauwen vol met geld kosten. SUPER HOOR.. NOTTT

 • 6 jaar geleden Rosa

  Ok er zeggen hier allemaal mensen ja je moet tevreden zijn met hie het hier is kwa studiekosten want kijk naar het buitenland daar is het nog veel duurder. Ten eerste omdat iets in het buitenland zo is hoeft dat nog niet te zijn dat het goed is en om nog maar een voorbeeld aan te halen van het buitenland Belgie heeft toevallig hele lage studiekosten en nog voldoende studiefinanciering en die hebben ook crises.

  Ook vind ik het onzin dat het lijkt alsof je gestraft wordt als je veel wil studeren, want het is niet te doen als je zoveel moet betalen en vooral mensen die al van een arm gezin afkomen hebben nog minder kans.

  Ik vind dit ook echt een dom kortzichtig besluit omdat dit op langere termijn zo slecht is voor de economie, je hebt mensen nodig met hoge salarissen die veel belasting kunnen betalen en veel kunnen gaan kopen zodat de koopkracht stijgt en de economie weer gaat draaien. Dit plan gaat ervoor zorgen dat mensen minder hoge opleidingen gaan doen want dit is niet motiverend om te studeren en daardoor leidt dit tot meer mensen die minder hoge belastingen betalen en minder kunnen kopen.

  Ook vind ik het nog altijd raar dat iedereen zo'n ophef ging maken over de langstudeerboete en daar allemaal demonstraties voor gingen houden, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo'n slecht idee was want het is ook onzin dat je 11 jaar gaat studeren, maar dan bij het sociaal leenstelsel is er veel minder ophef terwijl er nu helemaal geen geld meer komt.

 • 6 jaar geleden Cherry

  De básisbeurs wordt afgeschaft. Dus je zou dan 12 maanden x 4 jaar x €250 = €12.000 schuld hebben. Je hebt 15 jaar om dat af te betalen (en inderdaad ook nog naar draagkracht) = €800 per maand. Als je dat als werkende met een hbo of universitair diploma niet kunt aflossen doe je gewoon écht iets verkeerd.

  En als je nu rondkomt, hoef je helemaal niet meer te lenen, want die €250 wordt weggenomen, dus die moet je met de lening vervangen.

  Ik vind het wel prima. Dan zijn de mensen die gaan studeren misschien ook écht gemotiveerd. En denken beter na over hun studiekeuze. De rotte appels worden in ieder geval al weggefiltert, de mensen die het doen omdat ze geen zin hebben om te werken.

  Alleen die ov kaart die afgenomen wordt, dat slaat dan weer nergens op. Maak er in ieder geval dan een trajectkaart van, zodat studenten in ieder geval gratis van huis naar school kunnen reizen, of van studentenkamer naar ouders.

 • 6 jaar geleden Eline

  Een kortingskaart?? Dat geld toch niet voor huidige studenten? Want ik reis van wageningen naar friesland, een reis van 4 uur met veel verschillende vervoerders dus reteduur, kost ongeveer 25 euro met 40%korting voor enkeltje! Er is no way dat ik dat kan betalen om naar huis te gaan.

 • 6 jaar geleden Isfet

  De informatie is niet helemaal volledig, dus het is enigzins stemmingmakerij wat jullie zeggen.

  Bijvoorbeeld over de lening: uiteindelijk betaal je terug naar draagkracht. Dat betekent dat als je geen baan kunt vinden na je afstuderen, je ook niet terug hoeft te betalen. Je betaalt dus alleen als je kunt betalen en dan ook naar verhouding. Verdien je weinig, dan betaal je niets/weinig. Verdien je meer, dan betaal je meer.

  Zie het vooral ook als een investering in je eigen toekomst en onderwijs. Ik vind het natuurlijk persoonlijk 'niet leuk' deze maatregel, maar begrijp hem wel en ondersteun hem dan ook.

  Het afschaffen van gratis OV ben ik wel volledig mee oneens. Als je dan daar toch op wilt bezuinigen, geeft studenten dan een traject kaart (gratis reizen op een bepaald traject van school naar huis bv)

 • 6 jaar geleden crazylittleaddict

  Ja het is kut en nee ik ben het er niet mee eens, maar zoals al eerder gezegd, wij hebben het als student voor een groot aantal jaren eigenlijk ontzettend goed gehad. Als je idd naar landen als Engeland kijkt, daar ligt het collegegeld alleen al rond de 6000 tot 9000 euro. En geen enkele overheid die ze daar te hulp schiet. Amerika ook, daar is studeren ook best wel heel duur. Wat dat betreft hebben we het hier dus niet zo slecht gehad.

  Desalniettemin denk ik dat het geen slimme zet is van de overheid. De stap word groter om te gaan studeren omdat bepaalde mensen erg tegen een lening op zien. Een lening word gezien als schuld, ook al is die vaak makkelijk terug te betalen. En veel mensen (zoals o.a. ik) hebben die stufi echt wel nodig om rond te kunnen komen. En ik vind het onzin dat sommige mensen beweren dat dit geld alleen maar op gaat aan drank, sigaretten, etc. Dit is complete bullshit. Een beetje kamer kost al gauw rond de 300 euro (en dan zit je nog goedkoop), je moet collegegeld betalen, boeken, eten, etc. Studeren is al super duur en de overheid maakt het zo alleen maar duurder.

  Ik snap idd ook niet waarom ze de langstudeerboete niet gehouden hebben en dan wel een basisbeurs behouden hadden. Met een langstudeerboete heb je wel de mensen die alleen maar feesten en niet echt studeren (al moet ik toegeven dat je al snel aan een jaar studievertraging zit), terwijl je met het afschaffen van de basisbeurs iedereen hebt en vooral de mensen met een lager inkomen.

  Zo. Dat wilde ik even kwijt :P

 • 6 jaar geleden Anahit

  what the fuck. dit slaat echt nergens op. alsof we het al niet moeilijk genoeg hebben. ik zit nu in mijn laatste jaar en ga volgend jaar dus ´´studeren´´. Dafuck, ik heb niet eens de motivatie hiervoor na dit alles. Denken ze nou echt dat als ze dat doen, dat studenten de motivatie krijgen om te gaan studeren? Ze denken niet van; oh yes, studeren, baan, stufi. Ze denken meer van; fuck, later alles terug betalen, nog langer werken om alles boetes te laten verdwijnen en shit. Hallo, niet alle gezinnen zijn fucking mega rijk, ok? En ze gaan 700 miljoen !!! 700 fucking miljoen investeren in onderwijs, om de kwaliteit van de leraren te verbeteren, maar dat gaat dan van de kwaliteit van de studenten af. Ze zouden juiMt in de studenten moeten investeren, omdat die de toekomst zijn, zij zijn juist diegenen die later een baan gaan zoeken enzo. De leraren hebben al een baan, what the fuck. motherfuckers. Afmaken die buttholes. En heel dat alcohol gedoe, omg, ze richten zich om nutteloze dingen. Who cares of ze nou vanaf hun 16e of 18e drinken. omg.

 • 6 jaar geleden NAAMLOOS

  oke die alcoholgrens is opzich wel kut mja het is ook zoooo moeilijk om aan alcohol te komen WAHAHAHAHA!!

  Maar die regeling van stufi is echt zo zwaar belachelijk moet je gaan betalen eh voor iets dat verplicht is ik bedoel je bent leerplichtig tot je 18tiende maar goed daarna moetje natuurlijk ook nog een paar jaar.en wat dacht je van de mensen die meerdere studies willen doen? Dus waar dit allemaal op neer komt is: Je bouwt een belachelijk hoge schuld op plus je kunt niet eens normaal eten kopen als je op kamers woont en je geen geld van pappie en mammie krijgt.En dan kun je als je afgestudeerd bent beginnen met betalen ,je hebt inmiddels al zo'n hoge schuld dat je niet eens een eigen huisje kunt gaan kopen want ja...de bank vertrouwt het niet omdat je al een schuld hebt dus moet je maar bij je ouders blijven wonen tot je dertigste ofzo

  leuk joh echt leuk moet je ze zien lachen met die kutfake smilee fackjullie echt waar

 • 6 jaar geleden X

  De alcoholregeling vind ik perfect, dit hadden ze al veel eerder moeten doen. Nu moeten ze wel maatregelen nemen dat kroegen en winkels zich hier aan houden, dit mag aangesterkt worden van mij.

  De regeling van de stufi is belachelijk. Ze hadden de langstudeerboete moeten houden, maar dan beter moeten uitwerken. Vanaf januari 2013 moest gelden dat iedere student 4 jaar (bijvoorbeeld, ligt aan de studie) over de studie mag doen, het vijfde jaar betalen ze zelf en als ze langer dan vijf jaar over hun studie doen, wordt het een boete.

  De OV regeling is dom. Ik vind sowieso dat het OV gratis of goedkoper moet zijn, dit is een motivatie voor de mensen die vaak de auto pakken. Ik zal nu sneller met de auto gaan, want een bus- of treinkaartje is gigantisch duur.

 • 6 jaar geleden Emmm

  This sucks...

  Ik snap dat ze moeten bezuinigen, maar dit is gewoon kut... juist studenten hebben het al krap en die moeten nu gaan lenen... misschien denken ze we pakken die studenten aan, zij hebben nog een heel leven voor zich, die schulden van hun studies kunnen ze dan wel weer terugbetalen... kakzooi...

 • 6 jaar geleden toothpastecake

  + Stel, je komt bijvoorbeeld uit Maastricht en wil in Amsterdam studeren, maar wel graag in je eerste jaar in het weekend naar huis, dan kost dat je 26 euro per week. Stel je gaat 40 weekenden naar huis: dat is dan zo'n 1000 euro.

 • 6 jaar geleden toothpastecake

  @ Fanatics.

  Ik ben het deels met je eens over het feit dat studeren in Nederland al erg goedkoop is, maar dat neemt niet weg dat de mogelijkheid om te studeren nu wel érg wordt teruggedrongen.

  En je berekening van 15.000 euro geld misschien voor nu, nu het leenstelsel nog niet bestaat, op dít moment hebben veel mensen al een schuld van 15.000. Ik bijvoorbeeld, moet mijn studie zelf betalen en woon op kamers, werk, krijg aanvullende studiebeurs (dus meer dan normale mensen), én geef niet belachelijk veel uit, en mijn lening gaat al neerkomen op ongeveer 12.000 euro.

  Ik krijg nu van stufi ongeveer 650 euro per maand, waar mijn lening bijzit (die ik echt nodig heb), en mijn aanvullende beurs. Als ik dat met het leenstelsel zou moeten doen, zou dat neerkomen op een studieschuld van 600x12x3 aan het einde van mijn bachelor. Dat is meer dan 23000 euro. En ik werk er dan nog bij, er zijn genoeg mensen die geen tijd hebben om te werken en dus nog meer zullen moeten lenen. Ook heb ik een relatief goedkope kamer, ik betaal 350, in Amsterdam betaal je vaak rond de 500 euro.

  Dus, stel, je woont in Amsterdam (kamer 500), werkt niet omdat je studie al erg zwaar is, dan komt het maandelijkse bedrag dat je moet uitgeven neer op 950 euro. Na 3 jaar bedraagt je studieschuld dan 34200 euro. Geen pretje zou ik zo zeggen.

 • 6 jaar geleden Anouk

  Ik snap niet waarom ze niet gewoon de langstudeerboete doen ipv deze maatregelen. Het idee van de langstudeerboete is goed, alleen de uitvoering was slecht omdat het ook al voor de huidige studenten ingevoerd werd.

  Met een sociaal leenstelsel kan ik nog wel leven, het is een investering in je toekomst. Waar ik heel boos om ben is dat ik mijn OVjaarkaart kwijt raak! Mijn reiskosten zouden dan (met een korting van 40%) €500 per maand zijn! Dit kan ik niet betalen. Op kamers gaan kan ik ook niet betalen.

  Tuurlijk, OV nu is leuk en er word veel misbruik van gemaakt. Maar geef de studenten dan een OV waarmee ze gratis kunnen reizen op het traject van huis naar school!

  Leuk trouwens dat er een actueel onderwerp behandeld word.

 • 6 jaar geleden Supernovae

  Ik raak gedemotiveerd om te studeren. Ik wil rechten gaan studeren en doe nu een begin opleiding. Maar HBO lijkt bijna onmogelijk voor mij door dit stomme regeerakkoord.

 • 6 jaar geleden lisa

  WOOW ik snap eindelijk waarom ze in de POLITIE investeren, nu NIEMAND MEE KAN STUDEREN door hun domme ideeën, worden gewoon alle mensen criminelen haha vandaar dat ze in de politie investeren haha nee grapje

  Maar Rutte 11, ik vind het maar niks. alleen die alcoholgrens omhoog kan ik me opzich wel in vinden voor de rest is het prut

 • 6 jaar geleden Amber

  Hier word ik toch zo boos van he...

 • 6 jaar geleden jacqueline

  Ze zijn gestoord daar in die kamer.

  Straks wordt iedereen crimineel en dat komt door hun.

  Zij maken ons het leven zuur zelf hebben ze er geen last van poen genoeg!

  Maar de gewone mensen worden overal de dupe van zorg,scholieren en studenten en de arbeider.

  Maar ze moeten zelf maar gaan lopen geen gouden handdrukken peper dure reisjes/receptie dat moet worden afgeschaft en dure kleding van onze centen!

 • 6 jaar geleden Jane

  STIK ER IN PFFFFFF dit is helemaal niet oke, niet iedereen heeft het geld om te betalen, dat wordt alleen maar hard werken en school?? dan kan je beter thuis blijven en dan maar werken dat noem je echt geen bezuiniging dat is alleen maar dikke onzin, ze stoppen zelf die geld in hun eigen zakken. meer scholing voor de leraren doe normaal ze doen haast geen moer in de klas. alles draait alleen maar om geld vieze hufters. zelfs studenten kunnen niet meer eens rond komen waarom nog bezuinigen. ik ken genoeg mensen die hun geld niet uitgeven aan drank sigaretten enzo en ze kunnen nog steeds niet rondkomen.lenen is sws niet eens slim, straks kom je nog in de schulden staan.

  maar de ov als korting kaart kan ik best begrijpen studenten maken er misbruik van de gratis reizen. maar het is ook niet eerlijk.

  drank kan van mij wel tot 18 jaar worden gezet, het is niet eens nodig jongeren van 16 jaar denken dat ze stoer zijn dat ze drank mogen kopen en dat ze heel wat zijn please you need a slap!!

 • 6 jaar geleden NailsByStephanie

  Die langstudeerboete was, gezien dit, nog niet zo'n heel slecht idee. Ik vind dat iedereen zich gewoon moet houden aan de lesjaren van een opleiding en daar hoor je eenmaal niet overheen te gaan want dan heb je in mijn ogen het niveau van de opleiding niet. Het afschaffen van de basisbeurs is helemaal triest. De meeste zullen nu niet meer kunnen studeren in een andere stad naar keuze. Als student ga je niet 40 euro per dag om te reizen met de trein neertellen om op en neer te gaan naar school. Het beste is dan nog om in België te studeren en daar op kamers te gaan. Stufi heb je dan niet, maar de opleidingen kosten een stuk minder dan hier. Sowieso bezuinigen op het onderwijs was/is niet zo'n goed plan. Maarja, tegen de tijd dat het regeerakkoord in gaat ben ik als het goed al afgestudeerd en als docent aan het werk. Sinds ze daar geld in gaan investeren zie ik dat wel weer zitten. (Behalve de ellelange dagen die je dan moet maken)

 • 6 jaar geleden Tauriël

  Wat irriteer ik me aan mensen die antwoorden met: 'ben ik net 16 kan ik weer 2 jaar wachten'. Jongens, alcohol is niet stoer en vaak niet eens lekker! Ik ben het met de leeftijdsgrens totaal eens. Het liefst naar 21! Al die pubers die denken dat drinken stoer is en vervolgens in het ziekenhuis belanden, bah!

 • 6 jaar geleden E

  Het valt me op dat mensen zo verschrikkelijk erg met hun eigen belang bezig zijn dat ze het hele plaatje uit het oog verliezen. Het is economische crisis en iedereen moet inleveren, dus de studenten ook. En lees je alsjeblieft even in voordat je begint te mekkeren.

  Ik vind persoonlijk dat iedere student in Nederland God op hun blote knieën mag bedanken dat ze hier wonen en studeren. Nederland is een van de weinige landen waar studenten zo erg financieel geholpen worden. In Engeland bijvoorbeeld zijn de kosten voor een studie PER JAAR onlangs van €3.000,- verhoogd naar maar liefst €9.000,- en daar betaalt de overheid geen cent aan mee.

  Het deel van de kosten van de studie dat moet worden terugbetaald is slechts een fractie van wat de studie in wezen kost. Bij een studie komt heel veel organisatie en arbeidsuren kijken, dat kost echt ontzettend veel geld. Het is toch een gek idee dat je zomaar geld van de overheid zou krijgen terwijl je slechts consumeert? En je hoeft alsnog niet alles zelf te betalen, door subsidie van de overheid wordt hier al een flinke korting op gegeven.

  Daarbij komt nog het feit dat dit een lening is met een ontzettend lage rente. Je hoeft dus bijna alleen maar het geld terug te betalen dat je nota bene ZELF hebt uitgegeven. Plus, je hoeft pas te beginnen met het afbetalen van je lening als je een vaste baan hebt gevonden, en dan mag je 15 (!!) jaar over de afbetaling. Dus, stel je leent in totaal €15.000,- (en dit is veel geld!), dan hoef je maar €83,33 pus een kleine rente per maand terug te betalen. Dat kan je als je een vaste baan hebt echt wel ophoesten.

  Als studenten nou maar eens leerden met geld om te gaan in plaats van de helft uit te geven aan drank, sigaretten en troep en misschien zelfs (ik durf het bijna niet voor te stellen) zouden WERKEN in plaats van te zeuren over alles wat hen werd aangedaan...

  Wees alsjeblieft blij met alles wat je al krijgt, want dat is echt zo veel meer dan je denkt.

 • 6 jaar geleden CocaColaZero

  Erg tof dat Girlscene meer actuele onderwerpen behandeld.

  on topic: Wat ben ik blij dat ik dit jaar examen doe en dus nog net gebruik kan maken van de stufi. Het wordt al moeilijk genoeg zonder een ov-kaart. Mijn dichtsbijzijnde universiteit zit minstens 50 km verderop. Als ik ook geen stufi meer zou krijgen zou ik echt geen kant op kunnen. Op kamers is te duur zonder stufi en niet op kamers is te duur zonder OV-kaart.

  Heb nog het geluk dat mijn beide ouders werken met een goed inkomen, maar zelfs dan.

  Bedankt Rutte II,het lijkt nu meer op Samsom I.

 • 6 jaar geleden Esmée

  ik heb het geluk dat mijn moeder mijn studie betaalt, mbo nog wel, het goedkoopste.

  mijn huur is 300 per maand. 246 is mijn studifi en dan moet ik de rest + eten, kleding etc allemaal zelf betalen.

 • 6 jaar geleden xIriishh

  ik ben het echt helemaal eens met Mysterieuze!

 • 6 jaar geleden Esmée

  ik leer later mijn kinderen wel mijn, of een ander vak aan. belachelijk dit. er zullen veel minder gaan studeren, op straat hangen etc. er is ook niet genoeg werk voor iedereen die dan geen studie gaat volgen. haha echt een drama wordt dit...

 • 6 jaar geleden Fashionized

  Dit is zo belachelijk, zoveel mensen zullen niet meer kunnen studeren. Nee hier help je de economie mee, goed bezig :')

 • 6 jaar geleden fairytaleX

  Ach de wereld vergaat toch in december 2012

 • 6 jaar geleden thistleandweeds

  Belachelijk. Zijn de mensen die nu gaan studeren niet ook de mensen die in de toekomst de economie weer op moeten bouwen? Verschrikkelijk idee om juist daar dan op te bezuinigen.

 • 6 jaar geleden Grift

  Volgens mij vergeet iedereen dat de basisbeurs iets van deze tijd is. Vroeger was er ook geen basisbeurs (toen er vooral kinderen van arme ouders gingen studeren) en dat is ook allemaal goed gegaan. Dus eigenlijk is het echt niet zo erg.

 • 6 jaar geleden Daliyah

  Bezuinigen op onderwijs is geen goed idee naar mijn mening. Toekomstige studenten zullen minder gemotiveerd zijn om te studeren en dat kan ik best begrijpen. Studeren kost veel. En als er iemand is waar je hulp van zou kunnen verwachten, is het de overheid wel. Maar ook dit kan in de toekomst niet meer. Er mag niet bezuinigd worden op zorg en veiligheid!

  Grappig dat er mensen zijn die het wel eens zijn met dit regeerakkoord. Laura123 vindt het zelfs belachelijk dat studenten een gratis OV krijgen. Natuurlijk is dat onzin, want iemand die in Rotterdam woont en graag wilt studeren in Amsterdam moet alles natuurlijk uit eigen zak betalen. Dagelijks een bedrag van 25 euro neerlegen. Op welk bedrag kom je wel niet uit als je dit voor een maand berekent? Als je aan reizen alleen 500 euro kwijt bent, waar moet jij als student zijnde jouw boeken van betalen? Of het collegegeld? Van welk geld moet je overleven? Al had je een bijbaantje en zou je geld lenen, dan zou je het alsnog niet redden. En mensen moeten er ook niet van uit gaan dat papa en mama hulp kunnen bieden op financieel gebied, want niet elke ouder werkt. Dus ik vind dat mensen hier heel makkelijk antwoorden, zonder zich in andermans schoenen te verplaatsen. Dat kan ik ook, maar ik heb brains gekregen en vertik het om zulke uitspraken te doen.

  Nogmaals, dit regeerakkoord is niks. Vind het wel een goed idee om de leeftijdsgrens te verhogen. Een stelletje pubers van zestien en alcohol, gaan niet samen. Maar voor de rest? Belachelijk.

 • 6 jaar geleden Zoe

  Het maakt me echt niks uit. Behalve dan dat van alcohol en van de ehbo vind ik ook beetje raar.

 • 6 jaar geleden Sanjurjo

  Dat van alcohol aanschaffen op je 18e vind ik goed. Maar dat ze zoveel bezuinigen op onderwijs, vind ik wel wat minder. Zo wordt studeren veel moeilijker en gaan misschien minder mensen studeren. Bijvoorbeeld de mensen die verder willen studeren. En weinig (hoog) geschoolde mensen in een land brengt niet echt iets positiefs op.

 • 6 jaar geleden Laura

  Vind je het gek dat je langer mag studeren en geen lang studeer boete hoeft te betalen. Dan kan je namelijk je lening niet meer af betalen die wordt afgetroggeld.

 • 6 jaar geleden xIriishh

  @xlaurax123

  Be real, zoals de regering met onze generatie omgaat zorgen ze dat over een paar jaar half nederland in de bijstand zit omdat bijvoorbeeld niemand zich specialiseert zoals een KNO-arts, er daardoor een overschot komt in leraren o.i.d. en daardoor te weinig diversiteit is in hoogopgeleide artsen/pedagogen enz.

  Die mensen die voor elk pijntje en schrammetje naar de eerste hulp gaan ipv de huisarts, dát kost bakken met geld.

 • 6 jaar geleden sweetgirl143

  fuck dit komt allemaal door de mensen hier in nl als hun nou op pvDa hadden gestemd dan hoefde die domme rutte nu niet met zulke stomme ideeen komen

  pffff geen ov meer

  hoe ga ik dit overleven :'(

  dat wordt verhuizen naar amerika hahahaha

 • 6 jaar geleden Melissa Everts

  marlynn9 ben ik met je eens.

  Kinderen en studenten zijn eigenlijk de toekomst van Nederland.

 • 6 jaar geleden dalek

  @magicalmoment als je 16 wordt/bent geworden voor 1 Januari 2013 mag je nog wel alcohol kopen.

 • 6 jaar geleden Peace.

  @iloveyoum Ik heb echt met je te doen, weetje hoe genaaid dat is... Kijk, als ze die drankwet instellen dan kun je hem nooit instellen want er is altijd iemand die dan net 16 wordt, en jij bent nu net de lul en dat is gewoon kut. Sterkte

  En wat mij betreft zijn die bezuinigingen op studenten. Een meisje uit mijn klas zij vandaag dat ze door die OV nu 500 euro per maand zou kwijt zijn aan reiskosten omdat ze ver weg woont. En je gaat dan na je studie als afgestuurde met schulden de maatschappij in. Lekker hoor. En wie gaat dat afbetalen? Studenten zijn al zo ongeveer de armste en meest kwetsbare groep vanwege die idioot hoge kosten voor studies. Maar Samsom en Markje hebben natuurlijk lak aan onze behoeften, het geld halen uit dingen waar het al hard nodig is terwijl ik zowat dagelijks dingen tegen kom waarvan ik denk, bezuinig hier toch eens op. Ik kan even geen voorbeelden bedenken maar die zijn er zat.

 • 6 jaar geleden xxzoeey

  Iedereen kan nog gewoon studeren, je krijgt alleen geen basisbeurs meer, dat betekent niet dat je niet meer kan studeren, je moet het alleen zelf betalen of lenen. klaar.

  Niet te vergeten dat wij verwende studenten zijn in nederland door de studiefinanciering en ov-jaarkaart, in de States kennen ze dat echt niet hoor. Studeren is investeren in je toekomst, en als je medische studie 7 jaar duurt, danv verdien je dat later makkelijk terug.

 • 6 jaar geleden TALKISCHEAP

  wat een onzin van die boete van spoedeisende hulp, dus jij wil zeggen als het om leven of dood gaat ik nog heel leuk naar de dokter moet om te vragen of ik daar heen mag? you've gotta be kidding me.

 • 6 jaar geleden honeybun

  laten we allemaal verhuizen naar het buitenland -.-

 • 6 jaar geleden Anne

  leuk die alcoholwet.. ben ik eindelijk 16 geworden kan ik dalijk weer 2 jaar wachten.

 • 6 jaar geleden deborah

  erg leuk die drank wet, ik wordt 16 op 2 januari 2013 -__-

 • 6 jaar geleden Liah

  Oftewel, studeren word alleen nog mogelijk voor de rijken en de minder bedeelden kunnen oprotten. waar de f*ck denken ze mee bezig te zijn? echt serieus.. zo ga je bijna geloven dat 2012 het einde van de wereld word! haha,

 • 6 jaar geleden Rosa

  Wat is dat van eerst langs de huisarts als je naar de spoedeisende hulp moet het is spoedeisende hulp omdat je er meteen heen moet met spoed dus je hebt niet de tijd om langs te gaan bij de dokter, stel je hebt een ernstige snijwond in je pols ofso dan is het zaak van leven of dood en dan zou je eerst nog even langs de huisarts moeten?! elke idioot kan dan wel zeggen dat je dan gelijk naar de spoedeisende hulp moet.

  En bezuinigen op hoger onderwijs vind ik ook slecht, ik dacht dat Nederland een kenniseconomie wilde zijn en dit is nou niet echt de manier om dat te krijgen en ook erg korte termijn gedacht, als je na gaat dat hier minder mensen door gaan studeren dus later mensen met minder hoge banen dus minder belastingen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de langstudeerboete echt nog niet zo'n slecht idee vond en ik was er ook niet echt tegen.

 • 6 jaar geleden Wipneusje

  dat van de spoedeisende hulp is alleen maar goed, je moet eens weten hoe vol deze zit met mensen met schaafwondjes en pijntjes die meteen hierheen rennen

  oftewel dokters zijn met pijntjes bezig i.p.v echte spoedgevallen

  als je dood bloed (zoals mensen het hier noemen) word je echt wel meteen naar het ziekenhuis gebracht

 • 6 jaar geleden Noah

  Bezuinigen op de nieuwe generatie is het domste wat je kunt doen...

 • 6 jaar geleden xlaurax123

  we kunnen met zn allen gaan lopen janken, maar wat verwacht je dan in tijden van economische crisis? ja ik vind dat er beter bezuinigd kan worden door b.v minder geld uit te delen aan mensen in de bijstand, door de bijstand tijdelijk te maken bv., maar come on.. gratis OV als student? dat kost de regering bakken met geld. en dat geld heeft nederland gewoon nodig! we zitten in een recessie mensen, ja dat ga je voelen!

 • 6 jaar geleden Horizon

  de alcohol verhoging is toch niet het grootste probleem.

  je komt heus nog wel aan drank. alleen niet zelf kopen.

  het probleem is dat leenstelsel! ZOOVEEL schuld ga je opbouwen!

  ik ben dit jaar begonnen met studeren en ik moet eerlijk zeggen, als ik geen stufi had, had ik niet kunnen studeren. wat had ik dan moeten doen, na vwo? want mbo is ook duur. en zeker met ov erbij..

  shit hee. dan maar een schuld opbouwen?

  voor mij kost collegeld 1800 afgerond.

  en 3300 als ik mijn reizen zou moeten betalen met korting.

  = 5100

  + ongeveer 1400 voor boeken. = 6500.

  En dat x vier. = 26000 euro voor vier jaar

  (maar mijn opleiding is vijf jaar. maar ik doe nu vier omdat de meeste vier jaar zijn..dus voor mij en anderen waarvan opleiding langer duurt = 30500 euro.) WAJOW veel geld!!

  Nu krijg ik honderd euro per maand stufi. en gratis ov. dus ik kom ongeveer 80 euro te kort iedere maand. En boeken heb ik in een keer van mn spaargeld betaald. En DAT vond ik al duur! Omg.

 • 6 jaar geleden dalek

  dat van de ehbo-->huisarts is ook debiel. ben je dood aan het bloeden, moet je eerst langs de huisarts omdat je anders een boete krijgt. en dat alcohol...tsjaa, ach ik drink toch niet xD bovendien komen mensen die alcohol willen toch wel aan alcohol, of het nou verboden is of niet. sterker nog, ik denk dat het alcohol probleem nog meer toe neemt, want als deze kinderen nu de kans hebben om te drinken, zullen ze dat waarschijnlijk niet met mate doen. Bovendien is het nu veel leuker voor zulk soort mensen om aan alcohol te komen omdat het moeilijker is en verboden is en eigenlijk niet mag, en dan vinden ze zichzelf weer stoer enzo.

 • 6 jaar geleden dalek

  zit nu toch sterk te twijfelen of ik na dit jaar nog vwo moet gaan doen....

 • 6 jaar geleden Anna

  Ik vind het echt belachelijk. Studenten zijn toch juist de "toekomst"? Dan moet je daar juist niet op bezuinigen vind ik. Hoe duurder je het maakt, hoe minder mensen een vervolgstudie kunnen en willen doen. Ik hoop dat ze dit nog gaan veranderen...

 • 6 jaar geleden xMereell

  dat van die alcohol verhoging vind ik wel echt heel zuur want dat is net een maand voordat ik 16 wordt....

 • 6 jaar geleden dalek

  wat een idioten. ze kijken slechts naar zo veel mogelijk geld besparen in zo'n kort mogelijke tijd. dit zal slechts op korte termijn werken, misschien 5 jaar, maar daarna, als de studenten aan t werk gaan, zullen ze merken dat het economisch achteruit gaat.Er zijn nu mensen die niet kunnen studeren omdat het gewoon te duur is. Dit zorgt ervoor dat er minder hoogopgeleiden zijn, wat ervoor zorg dat het economisch ook achteruit gaat. bovendien zal werkloosheid toenemen, wat betekent dat er meer mensen van een uitkering zullen moeten gaan leven. Ze zullen eens moeten kijken naar de mogelijke consequenties, op langere termijn.

 • 6 jaar geleden helenbmsjan0062

  Ik vond een goede site: womenboots.nl, een goede deal van Boots.

  We kunnen gaan en te zien, zal er een verrassing.

 • 6 jaar geleden helenbmsjan0062

  Ik vond een goede site: womenboots.nl, een goede deal van Boots.

  We kunnen gaan en te zien, zal er een verrassing.

 • 6 jaar geleden liveyourlifex11

  wat een belachelijk regeerakkoord.

  je mag niet naar de spoedeisende hulp zonder verwijzing van de huisarts? wtf is dit.

 • 6 jaar geleden Pivoine

  Wat een goed artikel!

 • 6 jaar geleden Saskia

  BELACHELIJK !

 • 6 jaar geleden Tessa

  Straks zijn alle docenten top geschoold en is het niveau daadwerkelijk omhoog, kan er niemand meer naar school omdat geen mens het meer kan betalen.

  Way to go!

 • 6 jaar geleden WestlifeLover

  Ze zijn daar echt helemaal gek geworden, weten ze nog waar de toekomst ligt? juist, bij studenten! er komt een groter verschil tussen arm & rijk, en minder mensen met een hbo of universitair diploma, dat is hartstikke slecht voor ons land. &dan hebben we het nog niet gehad over het lenen, ze gaan nu meer uitlenen en het kan pas over lange tijd terugbetaald worden, dat doet de welvaart ook niet goed! &als je dan klaar bent met studeren moet je álles afbetalen terwijl je juist wil trouwen en kindertjes krijgen (ik iig ) ik vind dit écht een slechte beslissing van de vvd&pvda

 • 6 jaar geleden An

  Studenten vanaf 2014 geen OV, geen studiebeurs, exameneis verhoogd en eindexamen doen in rekenen. Ik denk dat ik een klas ga overslaan! Ze zijn helemaal gek geworden in Den Haag

 • 6 jaar geleden Bente

  ik vind het belachelijk! Zo kunnen dus alleen nog maar de rijke gaan studeren...

 • 6 jaar geleden MaaikeMaria

  en trouwens, iedereen sprak al van die 'arme studenten' en ze gaan bezuinigen...op de studenten?

  en nog iets. eerst was er de langstudeerboete zomaar uit het niets, en nu wordt die zomaar weer afgeschaft? welke gozer kwam op het idee dan?

 • 6 jaar geleden TuTjuuh

  Wat een tegenvaller zeg!

  Dat de basisbeurs afgeschaft gaat worden oke, nog te begrijpen. Maar ov?, zonder ov had ik niet eens deze studie kunnen doen die ik nu doe een maandkaart kost 300 euro dat is zoveel geld. Ik wou hierna door studeren maar of ik dat kan betalen weet ik niet. Er zijn misschien genoeg mensen waarvoor de ouders hun studie betalen maar er zijn ook genoeg mensen die zelf hun studie moeten betalen en daar komen reiskosten dan ook nog een keer bij en na je studie schulden die nog afgelost moeten worden. Anders wou ik mijn hbo in 2014 starten na het behalen van mijn mbo maar hier moet ik nog maar eens over na denken. Ze willen een slimmer Nederland maar of dat zo gaat werken...geen idee? Maar niet alleen voor studenten wordt het kut maar ook voor de mensen die nu al een laag inkomen hebben of middeninkomen hebben.

 • 6 jaar geleden Maybel

  Oke dus onderwijs verbeteren, maar de helft kan geen onderwijs meer volgen door de hoge kosten, lekker logisch...

 • 6 jaar geleden MaaikeMaria

  oke, die onder mij moet even haar mond houden want de meeste studenten hebben echt geen geld om te zuipen hoor wtf

 • 6 jaar geleden Manu

  Vind het belachelijk van dat OV en de stufi. Maar de mensen die het o zo jammer vinden dat hun luie tussenjaartje niet doorgaat moeten ophouden met praten... Dan doe je juist wat de overheid niet wilt... En je bent nooit te jong om te beginnen met je studie, Ik ben in juli 17 geworden en zit in mijn eerste jaar.

 • 6 jaar geleden no name.

  Ben het er gedeeltelijk mee eens. De alcohol leeftijd sowieso.

  Studenten hebben trouwens wel geld om te zuipen en dure kleding te kopen. Die mensen moeten niet zo zeuren. Heel veel krijgen alles van hun ouders en gebruiken stufi voor leuke dingen. Studifinanciering mag best weg van mij. Natuurlijk jammer! Als je ouders echt weinig verdienen heb je de aanvullende beurs dus zie het probleem niet.

  Dat het studenten ov verdwijnt vind ik wel een slechte zaak. Ik woon en studeer in Rotterdam en toch kost het openbaar vervoer me zonder studenten ov veel!

 • 6 jaar geleden Hela

  slaat echt helemaal nergens op deze regeerakkoord! Wij gaan het aan onze zak voelen, maar de rijkere mensen die een rechtse politieke voorkeur hebben zullen er niets van merken!!!

 • 6 jaar geleden animalforever

  Als ik op facebook lees:

  "KK REGERING WAT DENKEN ZE HIERMEE TE BEREIKEN OP ME 15E KWAM IK OOK AL AAN DRANK JA"

  denk ik dat ik het (met deze maatregel dan) wel eens ben.

  Verder vind ik het heeeeeeeeeel kut. Ik ga net studeren en hops alles wordt veranderd Jammer hoor.

  Ik lees ook dat je niet meteen naar de spoedeisende hulp mag, wtf? Moet ik in geval van nood (spoed, hallo?) eerst langs de huisarts voor ik naar het ziekenhuis mag?

 • 6 jaar geleden Ays

  Wat een vreselijk rechtse besluit is deze regeerakkoord zeg!

  Door deze 'regeerakkoord' zal de verschil tussen arm en rijk alleen maar groter worden.

  De rijken kunnen studeren en de mensen die geen geld hebben kunnen dat niet. Waardoor de armen geen (hoge) diploma's zullen hebben waardoor ze een slechte of helemaal geen baan kunnen vinden. Terwijl de rijken verder kunnen studeren, en dan elke baan kunnen krijgen omdat ze gewoon vrij spel hebben want er zullen zo ie zo niet veel mensen zijn die door gaan studeren.

  Dit zal dan voor groeperingen zorgen, discriminatie veroorzaken en ervoor zorgen dat de mensen zonder diploma's werkeloos worden.

  Ja, wijs besluit, meer blauw op straat. Want door deze stomme 'regeerakkoord' zullen meer mensen stelen omdat ze geen andere manier kunnen vinden om geld te verdienen.

  Dit zal aleen maar voor meer problemen zorgen. Bedankt voor het verpesten van de toekomstige 'Nederland'.

 • 6 jaar geleden Nieke

  Wat een naaiers allemaal hey.

  Ik heb verleden jaar, na 2 jaar hard werken, moeten stoppen met mijn opleiding kinderdagverblijf.

  Zonder één duidelijke rede mieteren ze me er zo af.

  En daar zit ik dan al met bijna 5 duizend euro studieschuld.

  Ben ik net begonnen met mijn opleiding, krijg ik dit allemaal te horen.

  En dan ook nog dat met dat rekenen, engels en nederlands.

  Daar zijn ze ook zo onduidelijk in, wat nu precies de bedoeling is.

  De één zegt dat je het MOET halen, anders zwaai zwaai naar je diploma.

  De ander beweerd weer dat het meevalt.

  Ik ben een zeer gemotiveerde leerling, maar al die motivatie word steeds minder bij mij.

 • 6 jaar geleden Sunflowers

  Eindelijk plaatsen jullie eens een artikel over de actualiteiten. Goedzo!

 • 6 jaar geleden BeingFearless

  Gelukkig studeer ik al, dus zal er niet last van hebben. Maar ik vind het wel sneu voor de mensen die na 2014 gaan studeren en het gewoon echt niet kunnen betalen..

 • 6 jaar geleden kissmile

  Ik ben het eens met het regeerakkoord. Het geld is op en het moet ergens vandaan komen. Ik wil nog wel een paar puntjes noemen die ik mis en het akkoord toch wel nuanceren.

  In 2015 wordt OV-kaart omgezet in een kortingskaart. Maar er komt ook een voor MBO- leerlingen jonger dan 18 jaar. Dat was eerst niet zo, een positieve verandering dus.

  De aanvullende basis beurs blijft gewoon. Voor studenten van ouders met een laag inkomen wordt gezorgd. Later hebben deze studenten een even grote kans om een hoog inkomen te ontvangen als studenten van ouders met een hoog inkomen. Dan kunnen zij net zo goed betalen voor hun eigen studie.

  Er wordt gezegd 'Geen lekker begin van je carrière dus, vooral als je geen goede baan kunt vinden.'

  Het terug betalen gaat is op basis van draagkracht. Verdien je meer los je meer af, verdien je minder los je minder af en ben je werkeloos wordt de aflossing opgeschort. Je krijgt geen probleem.

  In het algemeen is het natuurlijk ook de bedoeling dat je investeert in een studie die de overheid later wat oplevert. Bijvoorbeeld belastingen of kennis. Waarom zou de overheid zoveel geld uitgegeven aan studies die het helemaal niet waard zijn, studeren is geen hobby!! Mensen moeten zich daar wel bewust van worden.

 • 6 jaar geleden Grift

  Het afschaffen van het gratis OV vind ik echt belachelijk, dat hebben studenten gewoon veel meer nodig dan andere mensen!!

 • 6 jaar geleden Rainbow

  Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden en dat iedereen iets in moet leveren. Maar betekend dat dat studenten alles in moeten leveren!

  Als er geen ov kaart meer is gaat dat voor mij betekenen dat ik minstens 400 euro per maand kwijt ben aan alleen reizen! Dan heb ik verder nog niks betaald. Als ik nu zou schatten moet ik straks minstens 600 euro per maand lenen. Reken maar uit! Belachelijk gedoe

 • 6 jaar geleden Y

  Ik vind het belachelijk dat studenten zo worden genaaid. En de basisbeurs wordt afgeschaft, én je moet je treinreizen zelf gaan betalen. Vooral voor de mensen die het niet zo breed hebben vind ik het vervelend.

  Ik doe dit jaar examen en heb als het goed is nog geen last van deze maatregel, maar ik wilde eigenlijk graag eerst een tussenjaar doen. Dat kan ik nu niet meer doen, dat scheelt zóveel geld.

  Hiermee vergeleken is een langstudeerboete zo slecht nog niet. Dat is nog een stimulans om zo snel mogelijk af te studeren.

  Verder vind ik het heel erg dat het kabinet bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking.

 • 6 jaar geleden koekiemonsterr

  VOOR WAT HET WAARD IS, TEKEN DEZE PETITIE!

  www.studentenovmoetblijven.nl

 • 6 jaar geleden lisa

  IK KAN HIER ZO BOOS OM WORDEN HE.

  Het betekend dus nu dat studeren zo ongeveer onbetaalbaar wordt en je voordat je kunt gaan werken met een torenhoge schuld loop.

  Is het niet zo dat de nieuwe generatie de toekomst is, nou zeg maar dag dag toekomst van Nederland want minimaal de helft van de mensen kan zo niet eens meer studeren. Zijn die mensen stom in hun hoofd ofzo. Waarom steunen wij in godsnaam griekenenland enzo als we niet eens ons eigen land kunnen financieren. Echt die mensen zijn te dom om te poepen bij de politiek.

  Ook betalen rijken NOG meer voor de armen, het wordt bijna aantrekkelijk om na je middelbare school uit je neus te gaan eten.

  Ik baal nog het meest dat ik nu geen gapyear kan doen, dat had ik zo graag gedaan, ik ben erg jong nog als ik dit jaar slaag, maar ik zal maar gelijk moeten gaan studeren. Maargoed ik mag voor mijzelf niet klagen want ik kan tenminste nog voor 2014 gaan studeren als ik dan slaag.

 • 6 jaar geleden Sanne

  (het studeren gaat dan over de ov en stufi he ) ahaha

 • 6 jaar geleden Sanne

  Haha in limburg gaan ze vanaf 2016 ook nog eens de kinderen op de middelbare school vaste lestijden van 8 uur tot 17.00u geven, 5dagen in de week. Dit gaat sws echt te ver en stimuleert me alleen maar minder om te gaan studeren

 • 6 jaar geleden anon

  allemaal onzin... volgens mij proberen ze juist mensen uit nederland weg te jagen...

 • 6 jaar geleden Niemand

  Ik heb er gelukkig ook niet meer mee te maken, maar vind het echt rot voor de mensen die het wel moeilijk krijgen. Ik heb vrienden die hier wel mee in de knoop gaan komen. Hallo, zijn wij niet juist de toekomst? Mooie zet als je deze al van ons afneemt voor die begonnen is.

 • 6 jaar geleden Claudia

  gelukkig geld dit alleen voor alle nieuwe studenten in 2014 en niet voor de studenten die nu al studeren en al stufi krijgen haha

 • 6 jaar geleden S.

  Wat een heerlijk gevoel dat ik weg ga uit nederland op het moment dat het land wordt kapot bezuinigd. Geen enkele maatregel zal affect op mij hebben, dus ik heb er geen enkel probleem mee.