Het nieuwe regeerakkoord, wat vind jij?

Lifestyle door Redactie

Na weken van onderhandelen is het regeerakkoord van VVD en PvdA eindelijk afgerond. Miljarden bezuinigingen worden doorgevoerd en daar zullen ook wij ‘last’ van hebben. Studeren wordt namelijk steeds moeilijker door de afschaffing van de basisbeurs (vaarwel stufi!) en het OV. Wat staat ons nog meer te wachten?

Het kabinet investeert zo’n 700 miljoen in onderwijs en ze gaan het extra geld gebruiken om de kwaliteit te verhogen van de leraren. Dat betekent dus extra scholing voor de docenten.

Hetgeen wat wij, als de jongere bevolking, het meeste gaan ‘voelen’ is de afschaffing van de basisbeurs. Stufi is nu voor iedereen 'gratis' (mits ze afstuderen binnen een bepaalde tijd), maar dat gaat veranderen. Er wordt namelijk een sociaal leenstelsel ingevoerd, dat wil zeggen, alles wat jij maandelijks van de overheid ‘wil hebben’ (lenen dus) moet je allemaal weer gaan terug betalen.

regeerakkoord

Eigenlijk klinkt het allemaal wel logisch dat je geen geld krijgt, maar het maakt het studeren wel een stuk moeilijker en bovendien als je klaar bent heb je een mega bedrag klaarliggen wat moeten worden afbetaald. Geen lekker begin van je carrière dus, vooral als je geen goede baan kunt vinden.

Van de gratis OV-studentenkaart moeten we helaas ook afscheid nemen. Hier komt namelijk een kortingskaart voor in de plaats, dat betekent meer gaan betalen.

Zo zullen we maandelijks meer moeten gaan betalen, omdat we geen basisbeurs meer hebben (denk aan: huur, eten, boeken, school en alle andere kosten) en omdat we ook moeten gaan betalen voor de reis naar school.

Gelukkig wordt de langstudeerboete afgeschaft, yay! Daar besparen we dan weer geld op en we kunnen gelukkig wat langer de tijd nemen voor onze studie, mits we dat kunnen betalen natuurlijk.

Zucht! Het is heel jammer dat we afscheid moeten nemen van de OV-studentenkaart en de basisbeurs. Studeren is namelijk nu ‘makkelijk’ omdat we maandelijks gesteund worden door de overheid. Terwijl het nu eigenlijk al moeilijk rondkomen is en veel studenten al moeten lenen.

Studeren wordt dadelijk lenen, lenen en nog meer lenen voor iedereen die geen ouders heeft die het allemaal voor ze kan betalen. Maar zeg nou eerlijk, wie heeft het tegenwoordig nu nog heel erg goed, zo goed dat de gehele studie, maandelijkse kosten van op kamers gaan en alle onderhoudskosten kan worden betaald door de ouders? Aangezien je zus of broer waarschijnlijk ook nog graag wil studeren.

geld

Ach, daarentegen wordt er meer geïnvesteerd in politie om Nederland veiliger te maken, er gaat geïnvesteerd worden in duurzame energie en er worden maatregelen genomen zodat homoseksuelen niet langer meer worden benadeeld.

Verder krijg je met dit nieuwe regeerakkoord een boete als direct naar de spoedeisende hulp gaat zonder verwijzing van de huisarts en mag je pas alcohol aanschaffen vanaf 18 jaar.

Deze onderwerpen zijn ook terug te vinden op ons forum. Er is een topic over het verdwijnen van de studiebeurs, het nieuwe regeerakkoord, de afschaffing van het OV en alcohol vanaf je achttiende. Er is zelfs een Facebook pagina opgericht.

Er zitten veel voor- en nadelen aan dit regeerakkoord voor iedere bevolkingsgroep. Wat vind jij van het nieuwe regeerakkoord?

Bron: Het NRC, De Telegraaf, Spits & Trouw

Door: Jitske