Lifestyle

Girlscene Danique’s toffe opleiding!

30

Zoals je waarschijnlijk al gezien hebt zie je steeds vaker een ‘toffe opleiding’ voorbij komen. Nu kregen wij ook veel vragen over welke opleiding Danique eigenlijk heeft gedaan, want wat moet je ervoor doen om zo’n droombaan te krijgen? Girlscene’s Jitske interviewde Danique over haar toffe opleiding: Media, Informatie & Communicatie.

danique

Waar heb jij gestudeerd? Vond je het leuk?
Ik heb gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. De opleiding heet Media, Informatie & Communicatie met als profiel/richting Redactie en Mediaproductie. Echt een super leuke opleiding waar je veel leert op het gebied van (nieuwe) media, journalistiek, communicatie, marketing, etc. Als Limburgse was het natuurlijk in het begin wel even wennen, vooral tijdens presentaties met mijn zachte G. Volgens mij kon niemand mij verstaan ;-) 

‘In mijn studiejaren heb ik de minor Beeld gevolgd. Ik vond dit heel belangrijk, omdat je er echt iets mee kunt. Ik vind dat je dit goed kunt combineren met je opleiding omdat ik nu weet hoe ik beeld vast moet leggen en hoe je dit het beste in een report kunt verwerken.’

danique
‘Het leukste van mijn baan is toch wel dat ik overal kom! New York, Parijs, Londen, Berlijn, noem maar op! Het blijft uitdagend en het is nooit hetzelfde.’

Wat is er zo bijzonder aan deze opleiding?
Bijzondere aan deze opleiding is de gevarieerdheid aan vakken. Je krijgt een compleet vakkenpakket voorgeschoteld dat je in vier jaar klaarstoomt voor het bedrijfsleven waarin je terecht gaat komen. De leraren zijn toegankelijk en persoonlijk, waardoor het een ons-kent-ons sfeer wordt. Erg leuk, vind ikzelf! Verder hebben de leraren allemaal een jaloersmakende CV, dus weten los van de stof wel waar ze het over hebben.

Daarnaast is het niet geheel onbelangrijk dat je de studie serieus neemt; ik kan mij namelijk nog goed herinneren dat 60% van mijn klasgenoten niet wisten welke opleiding ze wilden doen en dus maar deze kozen. Deze studenten hadden de (HBO) opleiding dus zwaar onderschat en daar zag je dus ook maar weinig van terug in het tweede jaar. In het derde jaar vielen er weer studenten af, om in het vierde jaar met de meest gemotiveerde mensen over te blijven.

‘Deze opleiding geeft alle basisvaardigheden, dus dat is fijn, maar je moet er wel hard voor blijven knokken. Je moet het tenslotte helemaal zelf doen. Jij bent degene die de baan aanneemt en je eigen ervaringen creëert. In de media gaat het echt via via, dus netwerken is heel belangrijk.’

Waarin ben jij afgestudeerd?
Ik heb als afstudeeronderzoek Social Media bij Glamour gekozen. Iets wat toen nog in de kinderschoenen stond en nu natuurlijk helemaal booming is. Erg interessant om te onderzoeken en ik heb het gelukkig ook zeer goed (met een 8.4!!!) afgerond.

danique
Danique's eerste stage was in 2010 bij Girlscene!

‘Mijn carrière is eigenlijk begonnen met mijn stage bij Girlscene. Voor mijn eerste stage in het derde jaar liep ik hier tien weken stage. Ik had het hier zo ontzettend naar mijn zin dat hier mijn liefde voor online media is begonnen. Nog anderhalf jaar lang heb ik ieder weekend geschreven voor Girlscene, gewoon omdat ik het zo leuk vond.

Voor mijn afstudeerstage ging ik op zoek naar een beetje dezelfde richting en ik belandde bij Glamour.nl. Hier heb ik afgestudeerd en ik kon eigenlijk meteen blijven! Dat was ideaal, maar na een tijdje kreeg ik een aanbod om hoofdredacteur te worden bij Fashionscene. Deze kans heb ik met twee handen gegrepen en zo kwam ik weer terug bij EEN Media. Toen Marjolein Girlscene verliet werd ik gevraagd om dit ook onder mijn hoede te nemen, ik had dus vanaf dat moment twee websites te runnen! Dat was zo ontzettend druk dat ik besloot mijn volledige focus op Girlscene te leggen. Ik ben me ervan bewust dat ik redelijk snel aan een baan kwam. Dit had ik van tevoren nooit durven te dromen!’

Wat voor beroepen kun je allemaal beoefenen?
Je kunt echt van alles worden: journalistieke kant, marketing kant, bedrijfskunde kant en communicatie kant.

De verschillende beroepen: 
- (Web)redacteur
- {Junior) accountmanager
- Journalist
- Productie-assistent/producent  tv-maatschappij
- Kennis- en informatiemanager
- Mediamarketeer
- Uitgever/publisher

Het ligt er ook aan welk profiel je hebt gekozen na het eerste (propedeuse) jaar. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende profielen waaronder: Redactie & Mediaproductie, Nieuws & Media, Marketing Media & Productie, Marketing Media & Communicatie. Ik ben er vast een vergeten of verkeerd opgenoemd, maar dit is meer om je een idee te geven.

danique

‘Het enige wat nodig is voor een baan in de media is dat je geen 9-5 mentaliteit moet hebben. Het kan zomaar eens voorkomen dat je een aantal keer moet overwerken, je moet dus erg flexibel zijn. Daarnaast moet je een doorzetter zijn, enthousiast, moet je kritisch naar jezelf kunnen kijken en goede communicatieve vaardigheden hebben voor zowel spreken als schrijven.’

Aan wie raad jij deze opleiding aan?
Aan wie niet?! Het is echt een super leuke, gezellige, interessante en niet geheel onbelangrijk: leerzame studie. Dus mocht jij je na het lezen aangesproken voelen moet je zeker een kijkje nemen op de opendag om nog een beter beeld te krijgen, of surf even naar de website. Succes ladies!

‘Mijn toekomstplannen zijn nog een beetje onbekend. Ik zit hier nu helemaal op mijn plek, maar wie weet wat de toekomst mij brengt en waar ik terecht kom. Ik hoop eigenlijk iets in het buitenland!’

danique
Samen met Monique bij de Eiffeltoren in Parijs!

‘Mijn advies: het is belangrijk om te doen wat jij zelf wil, volg je hart! Zet door, want als je echt iets wil moet je ervoor gaan. Wil je stage lopen? Stuur een brief, vind een contactpersoon! Als je tijd hebt ga ergens stage lopen, werk als freelancer, ook al hoeft het niet, maar probeer alles zo vroeg mogelijk op te bouwen en wacht daar niet mee.’

Wat vind jij van Danique's toffe opleiding? Of heb je misschien vragen? Stel ze dan hieronder en dan probeert Danique ze te beantwoorden!

Door: Jitske

LOVE dit artikel
24 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

30 reacties

 • 4 jaar geleden Nikki

  Beetje lang terug, maar ik wil wisselen van universitaire opleiding, omdat ik toch graag wil gaan schrijven. Welke WO studie sluit hier het beste bij aan?

 • 5 jaar geleden lolalove

  ik doe nu vmbo kader en moet nu een opleiding kiezen wat voor mbo opleiding zou ik moeten kiezen om deze hbo te doen ??

 • 6 jaar geleden dewiix_

  Dit wil ik echt doen!

 • 6 jaar geleden saaaar~

  Klinkt echt heel leuk! Mijn droom is om bij de VOGUE, het liefst in het buitenland te werken! Deze opleiding maakt een hele grote kans!

 • 6 jaar geleden Vanillaface

  Echt mijn ding!

 • 6 jaar geleden daniellelaurentia

  Ik wil waarschijnlijk Communicatie gaan studeren. Lijkt er een beetje op!

 • 6 jaar geleden Ieniemienie

  Klinkt echt superleuk!

 • 6 jaar geleden Linda

  grooooote kans dat deze opleiding het gaat worden : )

 • 6 jaar geleden Lisa

  Ik zat ook te denken aan deze opleiding, maar klopt het dat er ook best veel economie-gerichte vakken aan te pas komen?

 • 6 jaar geleden Gaby

  ik Ga die opleiding ook echt doen !

 • 6 jaar geleden elinez

  Lijkt me echt leuk!!

 • 6 jaar geleden Eline

  Ik doe iets compleet anders, biotechnologie aan de wageningen universiteit. Ik ben niet zo creatief haha

 • 6 jaar geleden Anne

  Nina, dit is volgens mij best een brede opleiding, dus erg fout kan je hier niet mee zitten.

  Fenna, ik doe Communicatie Creatief op de Fontys. Je leert er niet grafisch bezig te zijn, maar het is wel verdomde handig als je dat kunt. Tijdens de opleiding leer je het jezelf dus eigenlijk aan. Ik wou iets creatiefs doen, maar de kunstacademie was niks voor mij en nu ben ik ontzettend blij met deze studie. Ik had geen betere kunnen uitzoeken. (:

  Misschien een opleiding om naar te kijken?

 • 6 jaar geleden susanprins

  Ik doe de opleiding nu en de profielen zijn wel wat veranderd,

  je kan nu kiezen tussen de redactie kant, de reclame kant, de marketing kant en nieuws en media (dit zijn dus de journalisten die echt bij een krant willen gaan werken) zit nu in mijn eerste jaar en is zeker een hele leuke opleiding met veel uitdagende projecten

 • 6 jaar geleden Fenna

  @Maria Ja daar heb ik ook aan gedacht, maar van wat ik gehoord heb, is dat de kunstacademie heel zwaar is. Je maakt lange dagen, en moet dan thuis ook nog aan projecten werken, waardoor je ontzettend weinig vrije tijd over houdt. Ook hoor ik dat de kunstacademie erg zweverig is. Misschien kan girlscene een keer een artikel houden over de kunstacademie?

 • 6 jaar geleden Roëlle

  Ik vind het altijd wel leuk, die communicatiestudies, maar het lijkt haast alsof iedereen communicatie wil studeren, in een of andere vorm. Logisch, met de veranderende informatiemaatschappij, maar toch lijkt het me dat er op een gegeven moment een heleboel afgestudeerden blijven zitten met hun degree omdat ze geen baan kunnen vinden dankzij de overvloed van communicatie-experts. Dit is een van de redenen waarom ik de studie communicatie niet gekozen heb!

 • 6 jaar geleden insta: Nik95__

  @ Maria : ik wil de opleiding grondstewardess gaan volgen, alleen het probleem is dat je bij mij in de buurt dat niet heb ik mag alleen gaan als er een internaat ofso iets is waar de school zicht op heb. Weet alleen niet hoe en wat

 • 6 jaar geleden Maria

  @Nicole: internaat??

  @Fenna: dan kun je beter grafische vormgeving aan een kunstacademie gaan doen

 • 6 jaar geleden Fenna

  Dit lijkt me een superleuke opleiding, alleen wil ik liever iets met design doet, zoals grafisch vormgever, maar dan heb je volgens mij meer een opleiding als Communicatie, Media en Design nodig.

 • 6 jaar geleden Crystalfire

  Goed artikel, ik heb er ook altijd aan gedacht om deze kant op te gaan!

 • 6 jaar geleden GrandeLove

  xxxFashionista ik heb nu het zelfde probleem! het werd mij aangeraden cultuur en maatschappij te volgen met Maw x

 • 6 jaar geleden Daphne

  Lijkt me een hele leuke opleiding! Ik studeer zelf Communicatie maar hoop ook de kant van redactie en dergelijke op te gaan.

 • 6 jaar geleden xoxogossipgurl

  Heb je een specifiek profiel nodig? (Cultuur&maatschappij of economie&maatschappij), of speciale vakken (economie?) of toelatings eisen die belangrijk zijn? Xx

 • 6 jaar geleden insta: Nik95__

  ik heb een vraag voor Danique : Je komt uit Limburg, ging je dan op kamers in Amsterdam of internaat?

 • 6 jaar geleden Demi

  Ik heb me een maand geleden ingeschreven!

 • 6 jaar geleden Chantal

  Lijkt me echt heel leuk!

 • 6 jaar geleden Nina

  Ik ben naar de open dag geweest van deze opleiding, het lijkt me echt heel tof! Alleen ben ik echt onzeker over welke opleiding ik wil.. Hebben jullie daar misschien tips voor?

 • 6 jaar geleden miblue

  Ik heb me net gister ingeschreven voor deze opleiding. Hopelijk word ik ingeloot! Het lijkt me echt een leuke opleiding!

 • 6 jaar geleden Ingeborg

  Mij lijkt het erg leuk om te (blijven) schrijven, ik zit nu in 5 VWO, maar heb geen idee welke opleiding ik hierna wil doen. Ik wil graag stage lopen, maar ook het liefste naar de Universiteit. Heb je enig idee naar welke opleiding(en) ik kan gaan kijken? HBO & WO?

 1. 1