DIY: dromenvanger

Lifestyle door Redactie

Heb je vaak last van nachtmerries of slechte dromen? Of heb je altijd al wel eens zo’n dromenvanger boven je bed gewild? Je kunt ze ook gewoon zelf maken! Wat is er nou leuker dan een zelfgemaakte dromenvanger boven je bed met je persoonlijke geluksvoorwerpen eraan of in je lievelingskleur, zodat hij in je kamer past? Ook is het leuk om als cadeau aan iemand te geven.

Dromenvangers werden vroeger gemaakt door de indianen. De indianen geloven dat er in je kamer goede en slechte dromen zijn. Om de slechte dromen te vangen zijn dus ‘dromenvangers’ gemaakt, ook helpen ze de goede dromen naar je toe te leiden.

Er zijn heel veel verschillende dromenvangers: de kleuren de ringen en de veren verschillen allemaal van elkaar. Om je eigen dromenvanger lekker persoonlijk te maken en je geluk wilt laten brengen heb je voorwerpen nodig die je erin kunt hangen (zoals een veertje of schelpje waarvan je gelooft dat het je geluk kan brengen).

De benodigdheden:

- Een ijzeren ring naar gewenste grootte (kan ook van hout of ander materiaal)
- Draad/ touw/reepjes stof naar gewenste kleur
- Extra dingetjes zoals: veertjes, kralen, schelpjes, knopen of andere dingen die je zelf leuk vindt
- Een schaar

Stap 1

Neem de ring en wikkel daar het touw of draad om, ook kan je stof in reepjes knippen en dat om de ring wikkelen. Wikkel de ring helemaal vol en zorg dat het eromheen vast zit, bijvoorbeeld door een knoopje.

Stap 2

Deze stap is wat moeilijker. Je hebt de ring en de draad nodig. Maak een knoopje op met de draad  omwikkelde ring, zorg dat het stevig vast zit. Je maakt een soort lus, dat doe je zo: ga van het knoopje een klein stukje verder op de ring en draai het draad je eromheen. Doe dit heel de tijd tot de ring vol is, maar zorg er wel voor dat je het niet te strak aantrekt. Dan ga je verder naar de tweede laag, die gaat om de eerste laag heen. Ga met de draad door de lus die je in de eerste laag gemaakt heb en maak dan zo’n zelfde soort lus. Ga ook hiermee door tot de volgende laag vol is. Bij de derde laag doe je precies hetzelfde. Ga met de lagen door tot dromenvanger vol is met die lagen. Als het goed is krijg je een soort spinnenwebeffect.   

Stap 3

Als je nog maar een klein openingetje hebt, (wanneer je de lagen hebt gemaakt) knoop je de draad af. Als je het draad hebt afgeknoopt, maak je er iets aan vast, als een veertje of kraaltje. Knip de draad af tot je het niet meer ziet. Maak er een lus aan vast en TATA: je dromenvanger!

Wat je ook kan doen om je dromenvanger mooier te maken is:

-Terwijl je de lussen knoopt, op sommige plekken een kraaltje, schelpje, knoopje, veertje of iets anders eraan te rijgen, als het af is kan je dat dan terugzien in je dromenvanger zelf.

-Knoop als je dromenvanger af is nog wat draden aan de ring en hang hier dingetjes aan die je leuk vind.

-Maak twee dromenvangers, een grote en een kleine en hang die aan elkaar, zo heb je een mooi effect.

En tadááá: je eigen dromenvanger, ik hoop dat het is gelukt. Als je een beetje oefent, kunnen ze nog zo worden:

Een dromenvanger met kralen in het midden, en draadjes met kralen en veertjes eraan gehangen.

Een kleine dromenvanger, is ook zelf te maken. Gewoon een met een kleinere ring.

Een dromenvanger, met allemaal kleinere dromenvangertjes eraan en veel veren met kralen.

Door Louise