Je uitzet

Lifestyle door Redactie

Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen: je uitzet. Voor degene die niet weet wat het is: wanneer je voor je uitzet spaart, spaar je voor als je straks op jezelf gaat wonen. Je koopt alvast leuk servies, lampen, kasten, handdoeken, pannen, koffiezetapparaat, et cetera.

Maar er zijn altijd wel zaken die je vergeet, waarvan je later denkt: ‘dit en dat mis ik nog’. Om je hier een handje bij te helpen bestaan er al verschillende sites die uitzetlijsten hebben, net zoals UitzetLijst.nl.

Als je je hebt ingelogd vind je hier verschillende uitzetlijsten voor verschillende situaties. Zoals voor je eerste huis, je studentenkamer, als je gaat samenwonen, etc. Je hebt de keuze uit twee verschillende lijsten: de bestaande lijst die door invoer van andere gebruikers is samengesteld en je kunt zelf een uitzetlijst maken. Je kunt alles zelf bepalen, of je met de basislijst aan de slag gaat of helemaal opnieuw begint en zelf een lijst samenstelt. Naast deze site zijn er nog genoeg andere sites, zoals: Uitzetonline.nl en Huishoudplaza.nl. Hier kun je ook uitzetlijsten samenstellen.

Als je alles met en met koopt, bespaar je later heel wat geld uit. Want als je dan alles in één keer moet kopen, ben je erg veel geld kwijt. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar veel geld zul je altijd kwijt zijn. Je kunt bijvoorbeeld dure bestekcassettes van € 70,- kopen, of gewoon bestek van de Ikea.

Hieronder een aantal tips op een rijtje:
-         Als je op zoek bent naar meubels, kijk dan eerst eens bij een kringloopwinkel of op markten. Of als je weet dat mensen gaan verhuizen en een geheel nieuw interieur aanschaffen of je het mag overnemen. Het wordt door kringloop en marktmeubels toch net even iets anders dan het standaard (wel altijd leuke) Ikea huis.
-         Vraag specifieke spullen als je jarig bent, of als sinterklaas, kerstmis, etc. eraan komt. Dit betekent dus niet dat je tegen iedereen moet zeggen: ik heb nog een waterkoker nodig. Want dan is de kans groot dat je straks met twee waterkokers zit. Of als je voor safe wilt gaan, vraag dan gewoon een cadeaubon.
-         Vertel je hele familie en vrienden dat je bezig bent met het verzamelen van je uitzet. Als zij dan spullen wegdoen, vragen ze het eerst aan jou of je het kunt gebruiken.
-         Struin aanbiedingen af, hier zitten vaak de handigste en leukste spullen.
-         Ga naar de goedkopere winkels, als de Hema, Ikea, Action, Blokker, Xenos, etc.
-         Verzamel/koop spullen die tijdloos zijn, als je pas over een jaar of twee uit huis gaat maar nu alvast spaart is de kans groot dat je het dan niet meer mooi vindt. Erg zonde van je geld!

Maar pas op!
-         Let erop dat je niet te grote meubels koopt, aangezien je het misschien straks helemaal niet kunt plaatsen. Dus ga liever voor wat kleinere meubels, waarvan je zeker weet dat het zal passen.
-         Koop niet te veel, dus koop bewust en efficiënt. Als je namelijk eenmaal aan het kopen bent geslagen wil  je vaak te veel kopen of is de kans groot dat je spullen dubbel koopt.

De bespaartips als je uit huis bent:
-         Elektriciteit: doe de lichten eens wat vaker uit, vervang de gloeilamp door een spaarlamp, droog de was op een drooglijn inplaats van de droger en probeer op 60 graden te wassen inplaats van 90.
-         Verwarming: sluit de deuren goed, als je ’s avond de gordijnen dichtdoet scheelt heel wat per maand, zet de verwarming in de nacht helemaal uit en doe de waakvlam van je CV in de zomer uit als je langer dan een week wegbent.
-         Water: scheer je benen in een bak met water inplaats van met de lopende kraan, schaf een waterbesparende douchekop aan, poets je tanden met de kraan uit en schaf een spaarknop aan op het toilet.
-         Stand-by: zet de televisie helemaal uit en laat de laders niet in het stopcontact zitten.
-         Ontdooi etenswaren gewoon in de koelkast of op tafel inplaats van in de magnetron.
-         Wil je graag de krant? Probeer hem dan samen met de buren te nemen, kun je de kosten delen.

Mocht je nu creatieve inspiratie hebben en graag een sfeerbeeld willen neerzetten, kijk dan Uithuis.nl. Hier kun je een uitzet moodboard maken.

Succes!

door Danique