Op kamers

Lifestyle door Redactie

Nog één keer kijk je rond in de kamer waar je al die jaren hebt geslapen.  De dozen met jouw spullen zijn al ingeladen. Je bent klaar voor een hele nieuwe periode in je leven. Goodbye op tijd slapen en regels, hello stappen, tentamens en zelf het huishouden doen. Oftewel, je gaat op kamers.

opkamers

Kamer zoeken
Voordat je op kamers  kunt gaan wonen, moet je er natuurlijk wel eerst eentje gevonden hebben. Een kamer vinden in de grotere steden zoals Utrecht en Amsterdam is enorm lastig. En als je dan eentje gevonden hebt , betaal je meestal veel geld voor een vrij kleine ruimte.

Op het internet zijn er heel veel sites speciaal voor het vinden van studentenkamers waar je een oproep kunt plaatsen of reageren op een advertentie voor een kamer. Check altijd wel even van tevoren of dit gratis is, of dat je een soort van tegoed moet kopen om te kunnen reageren op de oproepen. Je kunt ook een advertentie zetten in de krant van de stad waar je gaat studeren, hier zit meestal wel een aardig prijskaartje aan. En schrijf je altijd in bij de woningstichting.

Laat aan zoveel mogelijk mensen weten dat je een kamer zoekt, je weet maar nooit wie iedereen in zijn of haar netwerk heeft zitten. Wimpel een aanbod voor een tijdelijke kamer niet gelijk af, vanuit daar kun je altijd verder zoeken naar een kamer voor onbepaalde tijd.

Lukt het je echt niet om een kamer te vinden en begint de tijd te dringen? Stap dan naar een makelaar of een bemiddelingsbureau, dan heb je binnen no time een kamer. Hier betaal je dan wel extra borg en bemiddelingskosten voor. Ook kan de huur hoger zijn dan gemiddeld.

opkamers

Kamer bekijken
Altijd leuk als je een uitnodiging krijgt voor een kijkavond om kennis te maken met je potentiele huisgenoten, de kamer te bekijken en de sfeer te proeven in het studentenhuis. Kijk altijd wel even realistisch naar het aantal mensen die het mailtje ook krijgen wanneer je de uitnodiging leest. Zo ging ik eens naar een kijkavond voor een kamer aan de andere kant van het land. Aangekomen bleek dat er dus dertig meiden waren uitgenodigd en bijna niemand de bewoonsters kon spreken door de drukte. Zonde van de tijd.

Ook is het belangrijk om te kijken of het klikt tussen jou en de huisgenoten en waar de kamer eigenlijk is. Kan je niet slapen in een omgeving met vrij veel lawaai? Kies dan niet voor een studentenhuis in de stad of vlakbij/langs het spoor. Vind je de studenten die in het huis wonen in het echt toch niet zo leuk als je dacht? Ga er dan niet wonen. Ruzies met je huisgenoten of opgekropte frustraties kunnen je veel stress bezorgen , terwijl het studentenleven toch de mooiste tijd van je leven hoort te zijn.

Let ook op hoe de kamer er uitziet. Is het in een slechte staat zoals vochtige plekken en scheuren in de muren? Vraag dan of hier iets aan gedaan kan worden en hoe lang dit al zo is. De huisbaas hoort er voor te zorgen dat de kamers die verhuurd worden in goede staat zijn. Kijk ook altijd even in het contract wat je allemaal zelf mag en moet vervangen en waar de huisbaas verantwoordelijk voor is.

opkamers

Inboedel
Natuurlijk moet je ook de nodige spullen aanschaffen als je op kamers gaat. Na een tijdje verzamel je steeds meer spullen, maar wat moet je nou echt hebben?

- Meubelen zoals een bank, bureau, bed, salontafel, eettafel met stoelen, tafeltje of kastje voor je televisie en een kledingkast
- Een televisie
- Schoonmaakmiddelen (doekjes, afwasborstel, afwasmiddel, afwasteiltje, wasmiddel, allesreiniger)
- Theedoeken en handdoeken
- Beddengoed
- Kussens en dekens
- Gordijnen
- Prullenbak
- Koffiezetapparaat
- Wasmachine (maar deze is vaak al aanwezig in een studentenhuis)
- Magnetron
- Kookgerei  (pannen, spatels, vergiet)
- Koelkast
- Servies zoals borden, glazen, kommen en bestek
- Stekkerdozen
- Verzorgingsspullen (shampoo, douchegel, dagcrème)
- Fietspomp
- Stofzuiger
- Sluit een inboedelverzekering af, zodat je goed verzekerd bent mocht er iets gebeuren

Speciaal voor studenten heeft de HEMA een starterspakket samengesteld. Voor lage prijzen kun je daar de leukste items shoppen.

opkamers

Zes sapglazen € 2

opkamers

Bord (verkrijgbaar in verschillende kleuren) € 2,25 per stuk

opkamers

Mok (verkrijgbaar in verschillende kleuren) € 2,50 per stuk

opkamers

Set van twee koekenpannen € 10

opkamers

Waterkoker € 10

opkamers

Bestekset € 13,50

Voor meer items, klik hier.

Als je op kamers gaat: hoe heb jij je kamer gevonden? Weten jullie al in welke stad jullie willen gaan studeren?

Bron beeld: weheartit.com

Door Brenda