Food

High tea

Tea for two,
and two for tea

Helemaal hip en ook nog eens super gezellig om te doen, is een High Tea. Vooral nu de zomer in aantocht is (lees: lekker buiten in het zonnetje aan je thee nippen), is een theefeestje een leuk idee.

Eén, twee, kopje thee

High Tea komt oorspronkelijk uit – waar kan het ook anders – Engeland. De Britten begonnen in de negentiende eeuw al met het drinken van thee in de late middag. Vooral de vrouwen uit de hogere klassen hadden niks beters te doen dan elkaar af te troeven met theedrinksessies. Tijdens deze High Tea werden sandwiches, taartjes en quiches geserveerd. Hoe duurder, lekkerder en origineler; hoe meer aanzien.

De Britten hebben hun theetraditie in ere gehouden met de Afternoon Tea en de High Tea. Beiden worden laat in de middag geserveerd, met als enige verschil dat de High Tea uitgebreider is en naast de zoete ook hartige hapjes bevat. Vaak is de High Tea zo uitgebreid dat het de avondmaaltijd vervangt.

Een High Tea is niet alleen erg gezellig en lekker, maar ook easy as pie om te organiseren. De ingrediënten voor een High Tea Party? Veel lekkere hapjes (brownies, muffins, minitaartjes), gezellige en snoepgrage vriendinnen en natuurlijk een grote pot thee!

Tea my dear?

De theepot is het middelpunt van de High Tea. Het handigste is om een grote pot, of twee, met heet water op de tafel te zetten. Op een groot bord leg je dan de verschillende smaakjes thee. Naast de theezakjes mag de suikerpot niet ontbreken. Maar ook schijfjes citroen en eventueel honing en melk, zijn een aanrader. Geen echte theeliefhebber of heb je na twee koppen wel genoeg? Je mag gerust ook fris, sapjes of champagne en wijn serveren.

Ooh…Brownies, muffins & chocoladecake, Oh My!

Tijdens je High Tea kan je verschillende lekkere hapjes serveren. De bekendste zijn toch wel de brownies en de muffins. En denk nou niet dat je een ware keukenprinses hoeft te zijn om deze lekkernijen op tafel te krijgen. Tegenwoordig zijn er nog genoeg doe-het-zelf paketten te vinden in de supermarkt en voor wie het helemaal gemakkelijk wil: de bakker verkoopt ook lekker snoepgoed. Naast de brownies en muffins worden tijdens een traditionele High Tea ook scones (soort van minibroodje, heerlijk met jam en slagroom), tompoezen, chocoladetaartjes en fruitsalades geserveerd. Als het maar klein, lekker en gemakkelijk is, is het goed. Wie niet alleen maar zoet en snoep wil, kan ook sandwiches maken. Kleine botterhammetjes met sla en gerookte zalm. Geen visliefhebber? Parmaham of alleen tomaten, kaas en sla doen het ook prima.

Tafeltje dekje

Bij een gezellige High Tea hoort natuurlijk ook een mooi gedekte tafel. Naast de theepot en de andere drankjes heb je veel kopjes, glazen, dessertbordjes, bestek en servetjes nodig. De hapjes kan je het beste presenteren in de vorm van een buffet: op grote borden en in schalen. Om het extra gezellig en feestelijk te maken, kan je ook bloemen op tafel zetten.

Een gedekte tafel, veel zoete én hartige hapjes en natuurlijk een grote pot met thee. Nu alleen nog je vriendinnen optrommelen (verstuur een handgemaakte uitnodiging, in plaats van een e-mail) en it’s Tea Time…!

Door Eline

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved