Afvallen zoals de mannen het doen!

Food door Redactie

Je vraagt je dit vast wel eens af: hoe kan het toch dat mannen zonder moeite een paar kilo afvallen – zonder ook maar aan een dieet te denken. Dan is dit het moment om op goed op te letten, de tips goed tot je door te laten dringen en over gaat tot actie!

Feit of Fabel? Een gezonde, sportieve man valt sneller een paar pond af of zit sneller strak in zijn vel dan de gemiddelde vrouw die zichzelf door vier steplessen heen sleept. Negen van de tien keer is dit inderdaad het geval. De meeste van jullie denken nu waarschijnlijk dat het voor een man makkelijker is omdat hun bouw anders is dan die van een vrouw. En dat is inderdaad waar: als mannen aankomen, doen ze dat op andere plaatsten dan vrouwen. Maar dat is niet het enige, want waar het allemaal om draait zijn je gewoontes. Mannen hebben andere gewoontes dan wij vrouwen en dat is de sleutel naar succes. Maar er is hoop! Volg deze acht, vrij simpele, stappen en je zou binnen een paar weken in je strakste jeans moeten passen.

Stap 1: Dieet als een man

Kortom, stop met diëten. De meeste dieet-specialisten raden zowel mannen als vrouwen aan om je te houden aan de voedselpiramide. Zo eet je altijd genoeg en krijg je alle vitamines en mineralen binnen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen vaak denken dat op dieet gaan betekend dat je jezelf van alles moet ontzeggen. Mannen leggen zich geen strenge eisen op en daardoor kunnen zij zich makkelijker aan de gezonde keuzes houden. Kijk dus naar wat je wel mag en probeer daar van te genieten.

Stap 2: Geen schuldgevoel meer

Het stond laatst nog in de krant: 1 op de 5 vrouwen voelt zich schuldig over het koekje dat zij eet bij de koffie. En dit ging nog maar over een koekje, maar vrouwen voelen zich veel vaker dan dat schuldig als ze iets (te veel) gegeten hebben. Terwijl mannen zich zelden schuldig voelen over iets, en zo ook voedsel. Als mannen een enorm stuk taart, een hele zak chips of een bak ijs hebben gegeten kunnen ze hier spijt van hebben, maar ze zullen nooit vinden dat ze gefaald hebben. Vrouwen snoepen vaak uit frustratie of verveling en mannen gewoon omdat ze honger hebben. Dus probeer voedsel te zien voor wat het is – voedsel – en niet als een manier om je beter te voelen.

Stap 3: Low fat-tips

Hier een handige tip waarmee je zeker weet dat producten eet met ‘goede’ vetten. Goede vetten zijn de onverzadigde vetten en de slechte vetten zijn verzadigde vetten en transvetten. Vergelijk verzadigd met compact en op elkaar gedrukt, en dus hard. Onverzadigde vetten zijn over het algemeen vloeibaar. Maar vergeet niet dat je lichaam vetten nodig heeft, dus probeer niet zonder vet te leven maar gebruik de goede vetten.

Dan zijn er nog de 0% vet en light producten. Je komt aan als je teveel calorieën eet, dus logisch gedacht kies je dan voor al die nieuwe producten die beweren geen vet te bevatten of minder calorieën. Geloof dit niet altijd meteen, want veel van die producten hebben zoveel toegevoegde suikers en vaak slechte suikers. Neem bijvoorbeeld yoghurt, de yoghurt met de minste calorieën is gewone yoghurt en niet de light of 0%-vet variant.

Stap 4: Voedselkater

Heb je wel eens een voedselkater gehad? Teveel gesnoept of te vet gegeten geef je vaak een ongezond gevoel. Dit gevoel zorgt er vaak wel voor dat je gemotiveerd raakt om naar de sportschool te gaan. En dat is wat we willen, want dat bewegen is een essentieel punt in dit ‘niet-diëten ’ dieet. Blijf voedsel zien als brandstof voor je lichaam en niet als een bedreiging. Want wanneer je gezond voedsel eet zal je je lekker voelen en heb je meer energie. Dus ga naar de sportschool, doe mee aan groepslessen of ga op een teamsport. En probeer de lol ervan in te zien, dat maakt het stukken makkelijker om het vol te houden.

Stap 5: Het mannenhoekje

Als je de sportschool wel eens bezoekt dan weet je vast wel dat er een hoekje is waar alle mannen voor de spiegel staan te zweten en te kreunen alsof ze de Hulk zelf zijn. Achtelijke hoeveelheden gewichten worden gelift, kijkend in de spiegel naar die opzwellende biceps. En heerlijk dat ze dat vinden!

Maar dit kunnen wij vrouwen ook, wij gaan het alleen wel beschaafd doen. Omdat wij meer oestrogeen in ons lichaam hebben zullen we nooit zo opgepompt worden. Het kan dus geen kwaad om af en toe te wat spieroefeningen te doen. Ben je nog niet helemaal overtuigd dan haalt dit je waarschijnlijk wel over de streep. Er is namelijk bewijs geleverd dat je lichaam harder werk om spieren te behouden dan vet. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je lichaam elk uur verbrand. En niet alleen wanneer je aan het sporten bent, maar ook als je thuis Grey’s Anatomy kijkt.

Stap 6: Pas op voor fitness lesjes

Ben je ene fan van fitness lessen, zoals aerobics, steps of BBB? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Het is namelijk heel goed dat je actief bezig bent, maar zorg ervoor dat je verschillende soorten lessen doet. Wanneer je blijft hangen bij een soort ga je na een paar weken niet meer vooruit en blijf je steken op hetzelfde niveau. Dus wissel cardio lessen zoals aerobics, steps en total body work out of met lessen als bodypump, BBB of poweryoga.

Gelukkig zijn er steeds meer fitnessprogramma’s, zoals Les Mills, die elke twee à drie maanden de routine van de les veranderen. Hierdoor werk je wel steeds aan dezelfde spiergroepen, maar raakt je lichaam er niet aan gewend en blijf je je lichaam alert houden.

Stap 7: Vermijd de weegschaal

Deze heb je vast al vaker gehoord, maar hier is het nog een keer… Want als jij het ‘Man Plan’ jezelf eigen wilt maken, dan moet je die weegschaal wegdoen ! Het is namelijk zo dat door dit ‘dieet’ je een aantal pond zal aankomen. Schrik niet, want dit is doordat je meer spieren gaat kweken en spieren wegen nu eenmaal zwaarder dan vet. Je moet dus een andere manier zoeken om jezelf te wegen en dat is een veel leukere manier. Kijk niet naar die weegschaal maar kijk hoe die jeans je nu staan, nu je er makkelijk in komt. Ook een goede manier om te meten is een aantal trappen oplopen in plaatst van de lift te nemen. Je zult snel merken dat je niet meer uitgepunt bent als je boven aankomt. Zie het zo: doordat je er spieren bij krijgt en vet verbrand, kom je een paar pond aan, maar zit je wel lekker en strak in je vel!

Stap 8: Ben tevreden

Wees blij met wie je bent en hoe je eruit ziet, wordt als het waren beste vrienden met je lichaam. Want wanneer je je lekker voelt in je eigen lijf is een bezoekje aan de sportschool een fluitje van een cent. Je zult het zien, want er zal een dag komen dat je voor de spiegel je biceps staan te trainen en dat je zegt: “Wow, die armen zien er goed uit.” En dat zien ze ook.

Door Suze