Een gezond ontbijt

Food door Redactie

Ik las laatst ergens dat een gezond en goed ontbijt uit drie dingen bestaat: zuivel, granen en fruit. Als je een combinatie van die drie maakt, begin je je dag supergoed!

Waarom zuivel? Er zitten goede eiwitten, vitaminen en mineralen en véél calcium in. En dat heb je nodig...
Waarom granen? Er zitten goede koolhydraten, peiwitten, ijzer, voedingsvezels en vitamine-B in. En het helpt bij de stoelgang, dus je kunt beter naar de wc!
Waarom fruit? Dat is gewoon supergezond! Én het vult ook nog eens goed, maarmaakt niet dik.

Sindsdien probeer ik elke dag om deze mix te maken voor mijn ontbijt. Meestal neem ik een schaaltje yoghurt (zuivel) met volkoren-cornflakes (granen) en één of twee stuks fruit. En dan een kop (witte) thee of een glas sojamelk. Klinkt gezond, hè? Maar dan kan ik er ook wel de héle dag tegenaan, en heb ik niet meteen om half twaalf weer zo'n hongergevoel.

Ik snap dan ook niet zo goed waarom sommige mensen, vaak jongeren, niet ontbijten! Een excuus als "ik heb er geen tijd voor" vind ik onzin, want iedereen kan 's morgens vijf minuutjes vrijmaken! Zelfs de langste uitslapers... En daarbij heb je tegenwoordig zóveel shakes en sapjes waar én zuivel én fruit én granen inzit. Ben je meteen klaar, en je kunt niet meer zeggen dat je dáár te weinig tijd voor hebt!

Een paar ontbijt-ideetjes met deze drie elementen

- Yoghurt met granenmuesli en stukjes appel en peer
- Havermoutpap met stukjes fruit
- Een (bruine) boterham met banaan en honing, en een glas (karne)melk erbij
- Plakjes gebakken appel met kaneel op getoast (bruin) brood
- Een (volkoren) beschuitje met een beetje halvarine en aardbeitjes
- Versgeperste sinaasappelsap, een eitje en een bakje yoghurt met muesli
- Maak een lekkere shake! Neem flink wat fruit, een handjevol havermout of muesli en een kom magere yoghurt. Doe dit bij elkaar in een blender of keukenmachine en klaar ben je !