Appelflappen

Food door Redactie

Het is supermakkelijk, snel klaar en bijna iedereen smult ervan... appelflappen! Ideaal voor een feestje of gewoon een gezellige theemiddag met je vriendinnen.

Wat heb je nodig?

- Appels (dûh!) - ik reken altijd één appel voor twee flapjes en gebruik meestal Granny Smiths
- Bladerdeeg - uit een pakje uit de vriezer van je mams óf de buurtsuper
- Suiker - gewoon kristalsuiker is prima, rietsuiker mag ook, you choose!
Kaneel - uit een busje, geen stokjes

Hoe werkt het?

Heel simpel. Laat het bladerdeeg ontdooien, schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Sommige mensen vinden het lekker om de appels te raspen - dat kan natuurlijk ook. Voeg zoveel suiker en kaneel toe als je wilt. Extra lekkermakers zijn: een paar druppels citroensap, een scheutje diksap, krenten en rozijnen.

(Hier komt het eerste en enige alarm uit dit recept: het appelmengsel is verslavend lekker... proef er dus niet teveel van, anders zitten je vriendinnen straks met rammelende magen op de bank...)

Voor driehoekjes snij je de plakjes bladerdeeg diagonaal door. Je legt dan een hoopje appelblokjes in het midden van een driekhoekje en plakt er een ander driehoekje bovenop. Druk ongeveer een centimeter van de randen goed op elkaar.

Voor vierkantjes laat je het bladerdeegplakje gewoon vierkant. Leg de stukjes appel in het midden en vouw de hoekjes van het deeg erboven op elkaar. Probeer ook hier een centimeter overlappend deeg te maken.

Je kunt je flapjes nog versieren met kleine inkervingen in de rand, gewoon met een vork of mes. Grappig idee: pak een satéprikker en teken hartjes of bloemetjes op je flap! Wil je dat ze er extra mooi uitzien, bestrijk de appelflappen dan met wat eigeel.

En dan kunnen ze in de oven tot ze lichtbruin zijn. Kijk voor de temperatuur en baktijden even op het pak van je bladerdeeg, want meestal is het gewoon een minuut of 20 op 225 graden, maar niet altijd. Smul ze!

door Martine