Gerechten met sjieke namen: wat is wat?

Food door Redactie

Veel meiden stressen als ze uit eten gaan: want wat voor gerechten zitten er nou achter die vreemde, chique namen? Op menu's van diners staan vaak de gekste dingen. Ik ga je vertellen en laten zien wat wat is!

Algemeen:

Hors-d'oeuvre
Een hors-d'oeuvre is een gang van een maaltijd die voor het hoofdgerecht komt, maar niet wordt gerekend tot het voorgerecht. Het is een licht gerecht als bijvoorbeeld een stukje kaas, vlees etcetera. Hors-d'oeuvre betekent in het Frans 'buiten hoofdgerecht'.

Voorgerechten:

Carpaccio

Carpaccio is oorspronkelijk een gerecht met heel dungesneden plakjes rauwe ossenhaas (rundvlees), die met vinaigrette (een mengsel van azijn, olie en kruiden) gemarineerd is. Hier overheen wordt Parmezaanse kaas gestrooid.
Van Carpaccio bestaan ook wat modernere versies met zalm, tonijn of biefstuk.

Pastrami

Pastrami is een soort gepekeld rundvlees, wat gerookt en gekruid is. Dit wordt vaak gebruikt als broodbeleg, maar kan ook als voorgerecht gebruikt worden.

Terrine

Een terrine is een schaal om in te koken. Vaak worden gerechten die daarin bereidt zijn, terrines genoemd. Bijvoorbeeld 'Terrine van gerookte Schotse zalm'.

Shiitake

De shiitake is een eetbare paddestoel, vergelijkbaar met een champignon.

Hoofdgerechten:

Ossenhaas & Varkenshaas

Hier worden vaak vraagtekens bij gezet. 'Wat is het nou, een os of een haas?' Wat het is: haas van het rund of varken. Haas is een deel van een varken, wat lekker mals en sappig is.

Varkensoester

Oesters zijn schelpdieren, maar varkensoester heeft hier niks mee te maken. Oester is gewoon een benaming voor het stukje vlees.

Procureur

Procureur is schouderkarbonade zonder bot. Heel makkelijk dus!

Nagerechten:

Custard

Custard is een mengsel van melk en eieren dat gekookt en daardoor dik wordt. Als er vanille en suiker aan wordt toegevoegd, krijg je vla.

Crème brûlée

Crème brûlée is een custard (vla)-achtig toetje met een harde suikerlaag erbovenop.

Mascarpone

Mascarpone is het belangrijkste ingrediënt van tiramisu, wat je vast wel kent. Mascarpone is een hele zachte, smeerbare kaas.

Zabaglione

Zabaglione is een custard van eigeel, suiker en drank wat in veel Italiaanse desserts wordt gebruikt.

Tiramisu

Tiramisu bestaat uit meerdere lagen. Onderop savoiardi biscuit (wat vervangen kan worden door lange vingers) die zijn geweld met koffie en drank. Daarbovenop ligt een laag van een mengsel van mascarpone met zabaglione. Van deze twee lagen kan de maker zoveel aanbrengen als hij wil. De bovenkant wordt bestrooid met cacao.

door onze reporter Cynthia