Crème brûlée

Food door Redactie

Elke keer als ik in Frankrijk op vakantie ben moet ik dat o-zo-lekkere toetje gehad hebben: Anders ga ik het land echt niet uit. Ik heb het natuurlijk over crème brûlée! Het ziet er misschien ingewikkeld uit maar het is zo makkelijk om zelf te maken en veel lekker dan uit de supermarkt!

Ingrediënten

2 dl. volle melk
2 ½ dl. room
Zakje vanillesuiker
100 gram suiker
5 eierdooiers
4 eetlepels (riet)suiker als garnering

Bereiding

Het zakje vanillesuiker aan de melk toevoegen. Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen. Langzaam laten afkoelen.
Doe de eierdooiers in een kom en voeg de suiker toe. Meng het met een garde tot er een gladde massa ontstaat.

Giet de melk over het eierdooier-suiker mengsel. (Je kunt ook een zeef boven het mengel houden en de melk er over gieten.)

Doe het roommengsel weer terug in de pan en verwarm al roerend met een houten lepel op laag vuur. (Zorg dat het niet kookt want dan gaan de eieren stollen!) De crème brûlée zal steeds dikker worden en om te kijken of het dik genoeg is haal je de achterkant van de lepel door de crème brûlée. Trek met je vinger een streek over de achterkant en als het een rechte lijn blijft die niet uitloopt is de crème brûlée klaar.

Giet de crème brûlée in glazen of porseleinen schaaltjes en zet ze een nachtje in de koelkast.

Voordat je het gaat serveren zet je de oven op grillstand. Doe over de crème brûlée een klein laagje suiker en zet het eventjes in de oven tot de suiker is gekaremeliseerd. (Dit laatste kan je ook doen met een speciaal gasbrandertje. De echte crème brûlée wordt zo gemaakt dat de crème brûlée koud blijft en alleen het suikerlaagje gekaremeliseerd is en dus warm!)

Tip
Je kan als variatie wat geraspte citroen- of sinaasappelschil in het roommengel doen, dit geeft een frisse twist!

Eet smakelijk !

Door Demi