Kokos tompoezen

Food door Redactie

Ik ben zelf dól op taartjes, en al helemaal op tompoezen! Ik vond een heel leuk recept voor een wel heel bijzondere soort tompoes: met kokos! Hmmm… Dit recept is voor 24 tompoezen.

Wat heb je nodig:
550 gram gezoete kokos
1,5 kg spritsen, in stukken gebroken
250 gr kristalsuiker
90 gr maïszetmeel
½ theelepel zout
1 liter melk
6 grote eidooiers
90 gram ongezouten boter, in kleine stukjes gesneden
45 gr poedersuiker
400 ml slagroom
2 zakjes Klop Klop (slagroomversteviger)

Wat moet je doen:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel de kokos in een egale laag op een bakplaat met rand. Bak het ongeveer 8 tot 10 minuten in de oven (hussel het even door elkaar als het er 4 minuten inzit). Laat het helemaal afkoelen. De oven kan je aan laten.
2. Doe de spritsen en 125 gram kokos in de keukenmachine tot het helemaal vermaalt is en tot het mengsel aan elkaar gaat hangen (ongeveer 2 minuten).
3. Doe het mengsel op een bakplaat van 22 tot 30 centimeter diagonaal. Verdeel het mengsel over de bakplaat en druk het een beetje aan. Bak het 12 tot 15 minuten: tot het goudbruin is en een beetje hard. Dit is de bodem voor je tompoezen. Laat het afkoelen op een rooster.
4. Meng de kristalsuiker, maïszetmeel en zout in een grote pan. Roel de melk en eierdooiers erdoor.
5. Kook het mengsel (zet het vuur niet te hoog, ongeveer op de helft) en blijf roeren totdat het kookt. Laat het 3 minuten doorkoken: blijf roeren totdat het dik is.
6. Haal de pan van het vuur. Voeg de boter toe en roer totdat het helemaal in het mengsel is opgenomen. Meng 330 gram kokos door het mengsel. Wat je nu hebt, is custard!
7. Lepel de custard op de gekoelde bodem en maak het mooi glad met een spatel of de bolle kant van een lepel. Doe nu plastic folie op de custard en zet het in de vriezer voor ongeveer 3 uur.
8. Klop de slagroom, poedersuiker en Klop Klop in een grote kom totdat het mooi stijf is. Zet dit weg.
9. Haal de bodem met custard uit de vriezer en snij het in 24 ‘taartjes’. Zet het op een grote schaal. Verdeel de kokos die je gebakken hebt in de oven over de taartjes. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit de slagroom zigzaggend over de tompoezen heen. Bestrooi de taartjes met de overgebleven kokos…

Et voilà! Klaar zijn je wel héél bijzondere tompoezen…

door onze redactrice Cynthia