Beautylicious fruit & groenten

Food door Redactie

Tegenwoordig zijn wij massaal bezig met het smeren van crèmes om onze huidjes mooi te houden. Maar: de meeste verzorgingsproducten bevatten hoeveelheden vitaminen uit fruit. Dit zet je wel aan het denken: zou het eten van fruit en groente juist beter werken voor je huid én lichaam? Dit kan met een volmondige "ja" beantwoord worden.

Maar eerst moet er gekeken worden naar de helende werking en voedingstoffen van diverse fruit en groenten oftewel de zogenaamde "beauty foods".

Citroen

Citroen beschikt over vitamine C en heeft een detoxerende werking in de lever en nieren waardoor je huid er beter uit ziet. Het bevat ook anti oxidanten die het verouderingsproces vertraagt. Dit kun je in de praktijk zien door een geschilde appel in te smeren met citroensap: de appel wordt niet bruin, maar blijft er vers uitzien! Uit onderzoek blijkt dat warm water (niet heet en niet te koud) het beste uit het citroensap haalt. Plus: als je citroensap vaker op een dag drinkt dan kun je er ook van afvallen. Goed voor je huid en je lijn!

Tip: als je last hebt van acne, probeer dan elke ochtend een glas met een kleine hoeveelheid vers geperst citroensap met warm water op te drinken (met behulp van een rietje tegen beschadiging van je tandglazuur). Misschien niet lekker voor iedereen, maar hee: wie een mooie huid wil moet… juist ja!

Bosbessen & Granaatappel

Beide soorten bevatten ongelooflijk veel anti-oxidanten! De bosbes en granaatappel zijn heel goed tegen het verouderen van de huid. Veel fabrikanten spelen hierop in door fruitsappen te produceren. Deze sappen bevatten echter wel veel suikers, vers fruit eten is uiteraard beter. Bosbessen en granaatappels hebben een zoete smaak.

Tip: bosbessen zijn heerlijk in smoothies met sojamelk of gewoon melk met banaan: experimenteer! Informeer je moeder over de werking van bosbessen en granaatappels, wie weet doet zij hiermee ook haar voordeel, beter laat dan nooit.

Appels

A apple a day keeps the doctor away, is het Amerikaanse gezegde wat niet geheel onwaar is. De appel bevat vitamine A, C, calcium en ook anti oxidanten. Misschien heb je dit wel gemerkt maar na het eten van een appel is je maag best vol, dit komt doordat de appel vezelrijk is. Op het internet is het e-book "Acnefree in 3 days" erg populair, daarin staat dat je 3 dagen lang 10 appels per dag moet eten. Maar dat gaat we erg ver; ik denk dat één appel per dag meer dan genoeg is. Enne… wist je dat een appel meer vezels bevat dan corn flakes en brood?

Wortel

In wortels zit het stofje ‘beta caroteen’, dat zorgt voor een anti-oxiderend effect. Daarbij is het goed voor je ogen én voor je lever, door de reinigende werking.  De wortel bevat ook nog eens vitamine e wat weer goed is voor je huid, maar ook je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld o.a menstruatiepijn, ziekte van Parkinson, Alzheimer voorkomen.  Uit onderzoek blijkt zelfs dat de wortel de huid tegen uv-straling beschermt!

Tip: als je een blender met een filter hebt of een 'sapmachine' dan kun je je eigen wortelsap maken met appelsap en een beetje citroensap.

Komkommer

Een komkommer bestaat voor 90 procent uit water. Daarbij is het een goede bron voor vitamine A, C en K en het stofje ‘potassium’. De reden waarom komkommerschijven altijd worden gebruikt voor op je ogen, komt mede door het water maar grotendeels door dat stofje potassium. Dat houdt namelijk de huid strak en jong!

Tip: maak lekkere beautyproducten met komkommer. Helemaal zelf! Check deze pagina.

Spinazie

Spinazie bevat vitamine e, wat goed is voor je huid én rimpels helpt voorkomen. Spinazie alleen al bevat vitaminen, proteïnen, mineralen et cetera! Spinazie is goed voor gezond haar, huid, hersenen, ogen, botten, en hart. Spinazie is naar mijn mening een van de beste groentes om te eten.

Tip: maak het speciale spinaziedrankje à la Dr. Oz (van de Oprah Winfrey show). Dat doe je zo: pak 4 stengels selderie, 1 komkommer, een kop spinazie, een citroen, een limoen, een grote appel en een beetje gember. Blend dit in de keukenmachine of blender, en drinken maar. Supergezond!

Tomaat

Tomaten helpen het bindweefsel in het lichaam (waardoor je huid lekker strak zit) én ze zijn goed voor je tanden en botten. Daarbij helpt tomaat je weerstand te verbeteren én heeft het een detoxerende werking in je lichaam. Nog een pluspunt: gekookte tomaten bevatten lycopeen, dat ziektes kan voorkomen. Wie had dat nou allemaal gezocht achter een tomaatje?

Tip: los 3 theelepels tomatenpuree op in een glas met water et voilà: je hebt instant tomatensap! Je kunt dit variëren met wat zout, selderij ertussendoor, net wat je maar wilt.

Zo zie je dat elk fruit of groente, niet alleen één vitamine bevat maar velen, én ook nog eens mineralen en andere goede stofjes. Het eten van fruit en groente werkt dan toch veel beter dan alleen crèmepjes smeren. Het aanschaffen van een goede basis crème is essentieel voor een hydraterende huid, maar smeer wel in combinatie met het eten van vers groente en fruit. Pas dán reflecteert je huid je gezondheid!

Met dit artikel wil ik niet dat jullie opeens veganisten worden (want dat ben ik ook niet) maar ik wil jullie ervan bewust maken dat een portie fruit en groente op een dag helemaal nog niet zo slecht is voor je haar, huid en lichaam. Dus: niet twee maar drie vliegen in één klap! Zolang je je er maar voor zorgt dat je je van binnen goed voelt letterlijk en figuurlijk, dan straal je dat ook echt uit!

Door Niloufar