Chocoladelolly's maken

Food door Redactie

Ik bak zelf erg graag; je leest daarom ook regelmatig leuke recepten op Girlscene.nl. Deze keer maak ik zelf chocoladelolly's, maar wél met een superhandig pakket van de chocowebshop chocolate-dreams.nl!

Dit is een webwinkel met chocoladeproducten voor de beginnende chocoladeprinses. Met handige 'starters' pakketjes die je hier bestelt maak je supersnel je eigen bonbons, truffels, chocolaatjes, lollies en desserts. Daarbij kunnen keukenprinsesjes met wat meer ervaring allerlei benodigdheden, vormpje en andere bakspulletjes kopen. En tot slot: er zijn ook veel leuke producten te vinden die je kunt gebruiken als decoratie of om je chocoladecreaties mooi te verpakken, zodat je ze weg kunt geven!

Anyway, vandaag maak ik dus chocoladelolly's met spulletjes van deze webshop. Je hebt nodig:

- Een lolly-mal, ik heb er één in de vorm van een roos, die kost € 3,95

- Een klein potje mycryo, dit is 100 procent pure cacaoboter, en dient ervoor om de candy melts wat te verdunnen zodat je ze beter kunt verwerken. Is niet persé nodig maar wel fijn.
- Lolly stokjes

- Verschillende soorten candy melts. Dit zijn hele kleine stukjes chocola in verschillende smaken en kleuren. Je hoeft ze alleen nog maar te smelten (gaat veel sneller dan bijvoorbeeld een chocoladereep) en kunt ze meteen gebruiken in een recept.
Ik heb voor deze lolly's in roze, rood en groen (voor de steeltjes). Ze kosten € 4,25 voor een zakje van 400 gram en zijn er in 9 kleuren. In een lolly gaat, afhankelijk van de grootte, ongeveer 20-30 gram candy melts.
Je kunt natuurlijk ook gewone chocola gebruiken, maar dan heb je geen mooie kleurtjes...

Hoe doe je het?

Leg alle spulletjes klaar die je nodig hebt. Naast wat op de foto staat heb je ook nog drie magnetronschaaltjes nodig (om de chocola te smelten) en wat lepeltjes. Op de foto staan ook plastic spuitzakjes, maar die heb ik uiteindelijk niet gebruikt.

Leg eerst wat groene candy melts in een schaaltje.

In de magnetron doen; ik heb ze ongeveer een minuutje op 500 watt gedaan. Eventjes kijken wanneer het smelt; dat ligt eraan hoeveel je gebruikt en hoe sterk je magnetron is.

Klaar! Ik heb er een beetje mycryo-poeder bij gedaan en goed geroerd zodat het wat vloeibaarder is. De candy melts zijn gesmolten nog best dik; met het poeder erbij wordt het wat makkelijker om de vormpjes te vullen.

Doe de groene chocola (die trouwens gewoon naar witte chocola smaakt, heel gek!) in de 'blaadjes' van de vorm. Ik heb het een beetje gedaan met een lepeltje en een dun mesje, zodat je het mooi kunt stoppen in alle hoekjes. Een speciaal bakkwastje is nog handiger, maar die had ik helaas geen.

Vijf minuutjes in de koelkast om te koelen & drogen!

Smelt nu de rode candy melts.

Vul twee van de vier rozen (of meer, wat jij wilt natuurlijk!) met het roze mengseltje. Dit kan met een spuitzakje, maar het was zó weinig vulling dat ik het gewoon met een lepeltje heb gedaan. Als je er veel meer moet vullen, zou ik wel een spuitzak pakken.
Het mag best rommelig; als ze straks zijn afgekoeld en hard geworden kun je ze toch losbreken en vallen extra friemeltjes er wel af.
Vervolgens pak je de lollystokjes en steek je deze tot halverwege de vorm. Goed draaien en een beetje extra chocola erop smeren zodat ze er echt 'in' zitten.

De roze candy melts smelten...

En de andere rozen opvullen en lollystokjes erin steken.

Een kwartier tot 20 minuutjes in de koelkast...

En daarna kun je de lolly's uit de vorm halen (een beetje eruit 'klikken' zoals je bijvoorbeeld een kauwgum uit de verpakking klikt) en klaar ben je! Je ziet dat er bij mij nog wel wat lelijke randjes aan zitten; deze kun je er eventueel met een mesje afsnijden. Ach ja, oefening baart kunst en ze smaken er niet minder om :-)

Over de prijzen: als je naar alle materialen en ingrediënten kijkt, kosten de lolly’s maar zo’n € 0,25 cent per stuk. De vorm tel ik dan niet mee; die kun je natuurlijk hergebruiken! Daarbij had ik nog heel veel chocola over; ik heb maar de helft van de zakjes gebruikt voor de lolly’s….