Thee recepten

Food door Redactie

Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld. Ben jij er ook zo dol op? Een lekker kopje thee bij het ontbijt of in de middag na een lange schooldag... Wist je dat je veel meer kan doen met thee? Je kunt zelf ijsthee maken, je kunt in plaats van alleen een theezakje veel meer ingrediënten aan de thee toevoegen én daarnaast kun je zelfs eetbare gerechten maken met thee! Lees snel verder voor de meest bijzondere thee-varianten en probeer ze uit.

IJsthee

Ingrediënten:

- Thee (vier zakjes voor in een theepot, maakt niet uit wat voor soort thee.)
- Eén citroen
- Suiker

Breng water aan de kook en giet het over in een theepot. Doe alle vier de theezakjes in de pot en laat deze minstens een uur trekken. Zo is de thee lekker sterk, want door het ijs dat later aan de thee wordt toegevoegd zal de smaak afnemen. Laat de thee vervolgens afkoelen in de koelkast. Als de thee de koelkasttemperatuur heeft bereikt, pers je de citroen uit en voeg je de sap toe aan de thee. Als je van zoete ijsthee houdt, voeg je er wat suiker aan toe. Over de hoeveelheid kun je zelf beslissen, want het is maar net wat jij lekker vindt. Serveer de ijsthee in een glas met ijsblokjes.

Zelfgemaakte sinaasappelthee

Ingrediënten:

- Drie theezakjes 'normale' thee
- Half pijpje kaneel
- Vier kruidnagels
- Twee sinaasappelen

Doe een halve sinaasappel, het halve pijpje kaneel en de vier kruidnagels in een liter water. Breng het water aan de kook en laat de thee een kwartier trekken. Zeef daarna het water en laat de drie theezakjes vijf minuten trekken. Verwijder na deze vijf minuten de theezakjes en voeg het (gezeefde) sap van één hele sinaasappel toe aan de thee. Van de overgebleven halve sinaasappel kun je dunne halve plakjes snijden die je in een glas bij de thee doet. Je kunt de thee naar smaak zoeten met wat suiker. 

Russische thee

Ingrediënten:

- Drie theezakjes 'normale' thee
- Vier eetlepels honing
- Drie kruidnagelen
- Eén derde kaneelstokje
- Sap van één citroen en twee sinaasappels

Schenk een klein bodempje gekookt water in een theepot en voeg de honing, de kruidnagelen en het kaneelstokje toe. Laat dit mengsel zeven minuten staan. Laat het overgebleven gekookte water nog drie tot vijf minuten doorkoken. Na de zeven minuten voeg je de theezakjes toe aan het mengsel en vul je de theepot bij met het gekookte water. Laat de thee vijf minuten trekken. Tenslotte voeg je het sap van de citroen en de sinaasappels toe aan de thee. Blijf goed roeren en schenk de thee door een zeef in een beker of glas.

Groene thee roomijs

Ingrediënten:

- Twee eidooiers
- Twee eetlepels droge groene thee
- Eén eetlepel fijne suiker
- Eén vanillestok
- 250 ml room
- 300 ml melk
- 60 gram fijne suiker
- Twee eetlepels gekookt water

Neem een kom met het gekookte water en voeg daaraan de eetlepel suiker toe. Neem de droge groene thee en doe deze in de kom met water. Laat deze gedurende tien minuten weken. Schenk de melk met de vanillestok in een pannetje, breng het aan de kook en giet het over de thee. Laat het mengsel vijf minuten staan.
Klop dan de eidooiers met de zestig gram suiker in een andere kom. Zeef de melk met de vanillestok nu in de opgeklopte eidooiers en de suiker.
Doe het mengsel weer in een andere schone pan en zet het op middelhoog vuur. Blijf continu roeren met een spatule. Maak af en toe een streep op de achterkant van de spatule. Het mengsel is klaar als het niet meer naar onder van de spatule druipt.
Haal het mengsel van het vuur en zet de pan in een kom of afwasbak met koud water, zodat het mengsel kan gaan afkoelen. Klop de 250 milliliter room op en mix het met het afgekoelde mengsel gedurende 20 à 40 minuten totdat het stijf is. Zo is het ijs klaar en zet je het geheel in de diepvries tot gebruik.

Door Marijke