Picknicken

Food door Redactie

Zonnige dagen en temperaturen richting de twintig graden. De afgelopen dagen lijkt de lente dan écht te zijn begonnen! Over een tijdje als de temperaturen nog verder stijgen, is het heerlijk om buiten te zitten en te eten. Misschien denk je er zelf niet zo snel aan, maar wat daarom ook ontzettend leuk is om te doen is picknicken. En dan ook echt zoals je je een echte picknick voorstelt met alles erop en eraan! Hier lees je welke spullen je nodig hebt en geef ik een aantal tips voor lekkere hapjes om mee te nemen.

Een uitgebreide picknick vergt wel wat voorbereiding. De hapjes die je mee gaat nemen, maak je van tevoren zodat je tijdens de picknick meteen kunt beginnen met eten en geen broodjes meer hoeft te smeren.

Handige hapjes om mee te nemen:

- Groentesalade

Doe wat verschillende soorten groenten in een bakje, zoals sla, tomaat, komkommer, paprika en wortel. De groentesalade wordt nog extra lekker met een dressing eroverheen. Let er op dat je de dressing apart van de salade houdt en deze pas over de salade doet als je deze gaat opeten.

- Fruitsalade

Doe in een bakje allerlei soorten fruit dat jij lekker vindt, zoals aardbeien, banaan, sinaasappel, kiwi, perzik en druiven. Heerlijk fris als het warm is én natuurlijk supergezond!

- Bagels/sandwiches

Beleg ze met roomkaas, pesto, zalm etc. Het is maar net wat jij lekker vindt.

- Wraps

Bak de stukjes kipfilet van tevoren en doe er wat paprika, ui en prei doorheen en stop dit in de wraps. Deze combinatie is erg lekker, maar natuurlijk zijn er ook velen andere mogelijkheden. Doe wat jij lekker vindt!

- Pannenkoeken

Pannenkoeken zijn koud ook erg lekker. Maak van tevoren pannenkoeken met bijvoorbeeld kaas, spek, appel, jam etc.

- Kippenpootjes

Voor de kippenpootjes geldt hetzelfde als voor de pannenkoeken: koud zijn ze erg lekker! Koop ze bij een kippenpoelier (daar zijn ze het lekkerst) of haal ze anders verpakt bij de supermarkt. 

- Stokbrood met kruidenboter

Snijd het stokbrood van tevoren in sneetjes en neem de kruidenboter gewoon in zijn verpakking mee. Zorg dat je een (plastic) mes bij de hand hebt, zodat je bij de picknick ter plekken de kruidenboter op het stokbrood kunt smeren.

- Knakworsten

Haal de knakworsten van tevoren uit blik, zodat je niet hoeft te slepen met een blikopener. Je kunt ze opwarmen voordat je gaat picknicken, maar koud zijn ze ook heel lekker.

- Knakworstbladerdeeghapjes

Heel simpel om te maken: snijd bladerdeeg doormidden. Neem een mini-knakworstje en rol daar de bladerdeeg omheen. Doe de hapjes eventjes in de oven, totdat ze goudbruin gebakken zijn. Jammie!

Tips

- Het allerleukste is natuurlijk om je picknick te houden op een kleedje in het gras. Als je er zelf geen één hebt, vraag dan familie, vrienden of de buurvrouw of zij wel een kleedje hebben en of je die mag lenen.

- Handig is om iets mee te nemen dat de hapjes koel houdt. Vooral als het erg warm is, zullen hapjes snel klef worden of gaan zweten. Dus neem een koelbox of koeltas mee met koelelementen. Zo bederven je hapjes in ieder geval niet.

- Ook is het handig om plastic bestek, bordjes en bekertjes mee te nemen, want zo kun je na de picknick meteen al je afval weggooien en hoef je deze niet weer mee terug te slepen naar huis.  

- Neem ook servetten of vochtige doekjes mee om je handen tussendoor of na de picknick schoon te maken. Want was is nu vervelender dan vieze handen?

Extraatjes voor een complete en succesvolle picknick:

- Een leuk boek of muziekje

- Een fototoestel

- Een vestje voor als het wat frisser wordt

- Muggenspray 

Door Marijke