Bijzondere sport: Nunchaku

Food door Redactie

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Esther, zij doet aan Nunchaku!

1. Vertel eens iets over jezelf?

Mijn naam is Esther van der Berg. Ik ben 18 jaar oud en doe de opleiding onderwijsassistent.

2. Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe aan de sport Nunchaku. Dit is een vechtsport met twee stokjes met een touwtje ertussen. Het is niet dezelfde stijl als die je ziet in de films van Bruce Lee en op Youtube.

Nunchaku heeft vier disciplines:

-  Kumite (sparren)
Dit is vechten met de Nunchaku's. We maken gebruik van Safety-Nunchaku's (dat zijn die twee stokjes met een touwtje ertussen) en een helm. De mannen dragen ook een toque.

Safety-Nunchaku’s

Een toque

- Freestyle
Dit is het bedenken van een mooie reeks aan vormen op de basis van muziek.

- Kata
Kata is een reeks aan slagen en/of blokken die vast staan. Het is de bedoeling om deze zo net en strak mogelijk uit te voeren.

- Jutsu
Met Jutsu leer je een vijand te verslaan door klemmen en andere technieken. Net als bij de Kata is het de bedoeling om dit zo goed mogelijk uit te voeren.

3. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Mijn broer en mijn buurman deden al aan deze sport, dus ik wilde het ook eens proberen. Ik ben begonnen toen ik twaalf was.

4. Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Bijna niemand weet wat de sport eigenlijk echt is. Vaak denken mensen dat het wurgstokjes zijn die we gebruiken, maar dat is niet zo.

5. Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Ik train zelf maar één keer in de week een uurtje. Maar dit verschilt per sportschool. Ik ken sportscholen die wel drie keer in de week trainen. Maar soms train ik ook thuis als ik bijvoorbeeld een wedstrijd heb.

6. Doe je wel eens mee aan wedstrijden? Zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Ja, ik doe ook mee aan wedstrijden. Eigenlijk win je altijd wel wat, omdat het in heel veel poules wordt ingedeeld. Want je hebt verschillende lengteklassen en de mannen en vrouwen worden gescheiden. Ook heb je een A- en een B-klasse. Een A-vechter is een ervaren vechter en een B-vechter is een beginner. Ik ben zelf één of twee keer eerste geworden, maar soms ook vierde. Het ligt er maar net aan hoeveel deelnemers er zijn.

7. Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Omdat het een leuke sport is. Je kunt je energie en/of agressie er in kwijt. Én omdat we elk jaar op kamp gaan in het pretpark Duinrell, want dat is eigenlijk nog het aller leukste!

Door Marijke