Bijzondere sport: lacrosse

Food door Redactie

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Inge, zij doet aan lacrosse!

Vertel eens iets over jezelf?

Mijn naam is Inge, ik ben 21 jaar en woon in de buurt van Rotterdam. Daar heb ik de Mbo-opleiding Theaterschool gedaan. Op dit moment werk ik, omdat ik nog niet weet wat ik voor vervolgstudie wil gaan doen. Ik heb voor mijn opleiding veel danslessen en pilates/yoga gevolgd. Dat had ik op een gegeven moment wel gezien. Dansen is niet echt voor mij weggelegd, dus ging ik op zoek naar een andere sport.

Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik speel Lacrosse, een van origine Amerikaanse sport die sommigen van jullie wel zullen kennen uit films als The Wild Child of American Pie. Als ik het kort moet uitleggen, zeg ik altijd maar: hockey door de lucht. Je speelt Lacrosse met een stick. Deze heeft een lange shaft, met daarop een soort van net. Hiermee gooi je de bal met een flinke vaart door de lucht, speel je hem over naar je tegenstander en is het de bedoeling te scoren bij de tegenstander. (Net als bij iedere andere veldsport.) Natuurlijk draait de sport om tactiek, snelheid en spelinzicht. Tijdens de trainingen doen we zoveel mogelijk oefeningen om dit alles op peil te houden, zodat we sterk in het veld staan.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Een vriendin van me speelde Lacrosse en was daar ontzettend enthousiast over. Ik wilde al een hele poos graag een teamsport spelen, maar wist niet zo goed wat. Sporten als hockey of voetbal leven heel erg in Nederland. Dit betekent ook dat wanneer je er op wat latere leeftijd mee begint, je relatief niet meer snel op een wat hoger niveau kan spelen.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Het is origineel, daar hou ik van. Als ik met mijn stick in de metro zit, krijg ik negen van de tien keer de vraag wat voor sport ik daarmee beoefen. Daarbuiten is Lacrosse ook een heel sociale sport. Je ontmoet veel leuke mensen. Ook zijn de clubs in Nederland redelijk klein, waardoor je iedereen snel leert kennen. Er zitten veel buitenlandse studenten bij ons op de club, voornamelijk uit Duitsland en Amerika. Het is dus ook nog eens heel goed voor je Engels. ;)

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Ik train iedere woensdag en vrijdag, van acht tot tien. Vier uur per week dus. Maar na de training blijven we vaak wat drinken in ons clubhuis. Daarnaast hebben we veel sociale activiteiten: feestjes en uitgaan. Buiten het trainen om komen er dus nog veel meer leuke dingen bij kijken.

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

We spelen om de paar weken een wedstrijd, meestal op zondag. Omdat lacrosse in ons land nog niet zo groot is, worden er gamedays georganiseerd. Er worden meteen drie wedstrijden gespeeld, waarbij meiden van andere teams scheidsrechter zijn. We hebben laatst ook zo’n dag in Rotterdam gehad, omdat we ons eigen veld hebben gekregen met officiële belijning. Vaak moesten we die op het veld tapen, omdat deze heel anders is dan bij bijvoorbeeld hockey of rugby. We hebben die dag de eerste wedstrijd op ons eigen veld gewonnen en daar waren we natuurlijk ontzettend trots op.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Omdat het een originele sport is die niet alleen ontzettend goed is voor je lijf, maar ook voor je sociale leven. Je hebt er meteen heel veel nieuwe vrienden bij en de motivatie om te gaan sporten. Als je in je eentje op de sportschool zit, is de verleiding veel groter om thuis te blijven met een film en een zak chips. Als lacrosse-speler maak je deel uit van een team en heb je samen doelstellingen. Het is supertof als je die haalt!

Inge (rechts bovenin) met haar team na een winnende wedstrijd.

Wil je meer over de sport lacrosse weten? Kijk dan op www.rotterdamlacrosse.nl. Of ga naar de site van de Nederlandse Lacrosse bond www.nllax.nl.

Door Marijke