Bijzondere sport: Kyokushinkai

Food door Redactie

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Nienke, zij doet aan Kyokushinkai!

1. Vertel eens iets over jezelf?

Ik ben Nienke, ik ben 17 jaar en woon in een klein dorpje in Drenthe. Ik volg de opleiding Sociaal Agogisch Werk en zit nu in het tweede jaar. Voor deze opleiding loop ik stage bij een kinderdagverblijf wat mij ontzettend goed bevalt. In mijn vrije tijd lees ik graag een boek, speel ik basgitaar, winkel ik graag en ga ik uit in kroegen of discotheken. Ook ben ik gek op muziek luisteren.

2. Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe sinds ongeveer twee maanden aan Kyokushinkai, een vorm van karate. 'Kyoku' betekent 'uiterste', 'shin' betekent 'waarheid' en 'kai' betekent 'samenwerken'.

3. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Bij de sportschool waar ik aan fitness deed, werd een karateschool gestart waar één keer in de week karateles werd gegeven. Je kon een keer gratis mee doen en dit beviel mij toen zo goed dat ik mij direct heb aangemeld.

4. Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Bij karate denk je snel aan vechten en winnen, maar eigenlijk draait het daar uiteindelijk helemaal niet om. Het gaat om respect voor anderen, maar ook voor jezelf, zelfvertrouwen hebben en de overwinning van jezelf. En dat vind ik een mooie gedachte. Je leert hoe je moet handelen als je bijvoorbeeld midden in de nacht op straat wordt vastgepakt. Hierdoor merk ik dat ik zekerder van mezelf word, dat ik mijn 'mannetje' kan staan als er iets gebeurt.

5. Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Ik train één keer in de week en af en toe zijn er extra trainingen in de weekenden. Ook oefen ik thuis regelmatig. Niet alleen de techniek, maar ook de Japanse taal die gebruikt wordt bij deze sport.

6. Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Nee, ik doe (nog) niet mee aan wedstrijden, daarvoor doe ik te kort aan deze sport. Binnenkort zullen er wel examens zijn, waarbij de leerlingen voor de oranje band kunnen gaan. Je begint met de witte band.

7. Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Je wordt er zelfverzekerd van, je traint je lichaam (altijd goed natuurlijk) en het is gewoon een erg leuke en leerzame sport.

“Oesh!” (Ik groet u allen, in het Japans.)

Hier zie je mij één van de stoten uitvoeren die je kunt gebruiken; de Tsuki Jodan. Dit houdt in dat je stoot op ooghoogte.

Door Marijke