Bijzondere sport: Tang soo do

Food door Redactie

Iedereen, of nouja bijna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Shanice, zij doet aan Tang soo do!

Vertel eens iets over jezelf?

Mijn naam is Shanice en ik ben 14 jaar oud. Mijn hobby’s zijn televisie kijken en lezen. Verder houd ik ervan om met mijn vriendinnen af te spreken en lekker uit te gaan. Maar ook van msn'en en natuurlijk sporten!

Aan welke bijzondere sport doe je?

Mijn bijzondere sport is Tang soo do, dit doe ik al sinds mijn vierde. Tang soo do is een Koreaanse krijgskunst, een vorm van Koreaanse karate.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Nou, het komt eigenlijk door mijn vader. Hij is leraar Tang soo do en heeft zijn eigen sportschool. Hij doet al zijn leven lang aan Oosterse vechtsporten. Ik ben er dus als het ware mee opgegroeid. Het is echt iets in onze familie, het volgt al generatie op generatie. Zodoende dat ik aan de sport ben begonnen. In de vechtsport bestaat er het begrip "dannen", dit betekent dat je een soort van gradatie kan behalen. Mijn vader heeft de vijfde dan, mijn zus heeft de tweede dan en ik heb de eerste dan. Wanneer je de eerste dan hebt, betekent dit dat je de zwarte band hebt en daarin kan je weer verder komen met dannen. In totaal kan je tien dannen behalen. Mijn moeder doet ook aan Tang soo do en heeft de zwarte band.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Tang soo do is erg veelzijdig, we doen namelijk aan hyungs (schijnvechten), sparren (het vechten), verdedigings technieken en nog veel meer. Wat ook leuk is, is dat door het hele land leer- en sportscholen zitten op het gebied van Tang soo do.  Verder kan je meedoen met en geselecteerd worden voor wedstrijden, deze zijn nationaal. Wat hier leuk aan is, is dat je veel leeftijdsgenoten leert kennen. Zo heb ik een vriendin leren kennen die ook de zwarte band heeft. We logeren nu regelmatig bij elkaar, ondanks we erg ver uit elkaar wonen.

Hoeveel tijd ben je ermee kwijt?

Ik train 2 á 3 keer in de week. Op maandag anderhalf uur, dinsdag een uur en vrijdag ook een uur. Op maandag en dinsdag krijg ik les van mijn vader. Op de vrijdag krijg ik van een andere leraar les, die heeft de zwarte band. Soms heb ik een dag in het weekend les, dan train ik voornamelijk voor wedstrijden. Wat ik erg leuk vind is dat wanneer ik in het weekend train, de trainingen op het strand plaatsvinden!

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? Zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Ik doe zo’n vier keer per jaar mee aan wedstrijden, waarvan eentje sowieso een Nederlands kampioenschap is. In totaal heb ik al zo’n 26 bekers gewonnen. Het is teveel om allemaal op te nomen, waarvoor ik ze heb gewonnen, haha. In maart ben ik naar Amerika gegaan om mee te doen aan het wereldkampioenschap Tang soo do.  De wedstrijd ging redelijk goed, ik werd 4e!

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Je leert jezelf heel erg beheersen, maar je krijgt ook meer zelfvertrouwen. Vooral voor meiden is dit een goede sport, tegenwoordig weet je nooit wie je op straat kan tegenkomen en dan is het altijd handig om te weten hoe je jezelf moet verdedigen.

Wil je weten of er een Tang soo do-school bij jou in de buurt zit? Check dan www.alltangsoodo.org

door Danique