Bijzondere sport: buikdansen

Food door Redactie

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Marloes, zij doet aan buikdansen!

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Mijn naam is Marloes, ik ben 16 jaar oud en op dit moment ben ik druk met mijn examens voor VMBO. Volgend schooljaar ga ik een modeopleiding doen in Den Haag. Verder heb ik heel veel verschillende hobby´s, ik ben graag druk bezig. Ik houd van winkelen, dansen, muziek, mode, knutselen…

Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe aan rask-sharki, oftewel oriëntaalse buikdans. Ik volg daar nu 3 jaar les in daarvoor heb ik ook nog klassiek ballet, jazzballet en een cursus stijldansen gedaan.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Eigenlijk een beetje bij toeval, een vriendin vroeg of ik mee ging stijldansen. Dus ik ging kijken op de website van die dansschool, en het bleek dat ze ook buikdansles gaven. Dat vond ik interessanter, dus ben ik naar een buikdans proefles gegaan in plaats van stijldansen.

Ik had al een tijd in m´n hoofd zitten dat ik wilde buikdansen; ik had het een keer op tv gezien en ik vond die bewegingen en kostuums zo mooi! De bewegingen lukten ook aardig; ik heb een deel gewoon mezelf aangeleerd door filmpjes te kijken op Youtube.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Ik denk dat buikdansen, vooral hier in Nederland, nog bijzonder is omdat het nog niet zo bekend is. Veel mensen vinden het absoluut geen sport of hebben er een heel verkeerd beeld over (denk aan striptease danseressen en danseressen in videoclips en nachtclubs). Maar buikdansen is zeker wel een sport! Vooral als je er behoorlijk fanatiek in bent, het vraagt ook behoorlijk wat lenigheid van je lichaam.
Veel mensen hebben er nog steeds een verkeerd beeld van, dat is heel erg jammer want buikdansen heeft totaal niets te maken met verleiden of erotisch dansen (helaas zijn er wel danseressen die het wel zo uitvoeren). In het Midden-Oosten is het een echte kunst.
Verder vind ik het heel mooi om naar te kijken, de kostuums, de muziek en heel de sfeer er omheen, heerlijk!

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Hoeveel tijd je er mee kwijt bent ligt een beetje aan jezelf. Dans je gewoon voor de lol, dan zijn 1 of 2 uurtjes les in de week. Maar als je van plan bent er iets mee te bereiken dan is het slim om naast je wekelijkse lessen ook workshops te volgen en heel veel te trainen, als je je niveau steeds hoger wil hebben moet je keihard trainen. Net als bij andere sporten!

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Nee, nog niet. Er zijn wel wedstrijden, maar ik vind zelf dat ik daar nog niet aan toe ben. Ik moet nog heel veel leren, maar het zit zeker wel in de planning! Ondertussen train ik heel veel thuis, en ik doe hier en daar kleine optredens, wat echt superleuk is om te doen.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Buikdansen is heel goed voor je figuur, je blijft lekker soepel én het werkt goed voor je zelfvertrouwen. En wat mij vooral trekt is toch wel de muziek en de mooie kostuums!

Filmpjes van Marloes: