Health

Hardlopen

Zin om wat meer te sporten maar geen geld voor de sportschool? Of wil je gewoon lekker in de buitenlucht zijn? Ga hardlopen! We geven je een aantal tips.

- Als je net begint met hardlopen, begin dan rustig, forceer niets. Dit levert alleen maar blessures op.

- Vraag een vriend of vriendin mee. Als je niet alleen loopt, houd je het langer vol. En bovendien is het ook gezelliger!

- Houd een trainingslogboek bij. Zo kan je nagaan wat goed en wat fout is gegaan. En het is natuurlijk een letterlijk duwtje in je rug om vaker te gaan.

- Geef tijdens het lopen niet te vlug op, maar luister naar je lichaam. Als je echt niet meer kan, stop dan met lopen en wandel een stukje (niet té langzaam, hou het tempo erin).

- Als je besluit echt door te gaan met hardlopen, schaf dan goede kleding en schoenen aan. Ga naar een sportwinkel en laat je adviseren. Deze mensen weten tenslotte het beste welke kleding ideaal is!

- Houd je aan een trainingsschema. Zo vind je er veel op internet, op sites als www.hardloopschema.nl en http://www.runinfo.nl/hardloopschema.htm. Maar kies wel een schema dat bij je past. Leg je doel niet te hoog en kies voor een schema voor beginners.

- Neem een warming-up en stretch altijd na het lopen.

- Train regelmatig. Kies één of meerdere vaste dagen uit per week. En ga ook steeds hardlopen rond hetzelfde tijdstip.

- Neem een flesje water mee. Zeker als je langer dan een uur hardloopt.

- Bang dat je je huissleutel verliest? Steek hem dan in je sok of koop een broek of vestje met zakken die je dicht kunt ritsen. Je kunt hem ook aan een ketting hangen en deze onder je shirt dragen (maar het kan irritant zijn als deze heen en weer gaat).

- Luister tijdens het lopen muziek, daar ga je écht lekkerder van lopen. Veel mp3-spelers zijn schokbestendig en kun je dus fijn meenemen. Je kunt natuurlijk ook een podcast downloaden met allerlei hardloopmuziek aan één stuk door (je vindt er veel op internet en iTunes). Een voorbeeld hiervan is Start to run met Evy Gruyaert. Ik ren hier zelf ook heel vaak op, ideaal!

Met dank aan Jessica

LOVE dit artikel
8 meiden hebben deze blog geloved