Bijzondere sport: majoretten

Food door Redactie

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Marloes, zij doet aan majoretten!

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Ik ben Marlies en ben 17 jaar oud. Mijn hobby's zijn majoretten, uitgaan, met vrienden leuke dingen doen en tennissen.

Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe aan majoretten. Majoretten is een soort balletdans met een baton (een soort van stok) erbij. Bij majoretten gaat het niet altijd om de baton. Wij werken ook met pompoms, linten en andere attributen.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Een vriendin van mij deed al aan majoretten en zij vond het echt super leuk. Dus ben een keer met haar meegegaan en was meteen verkocht. Ik doe het nu al vanaf mijn vijfde en zit er al zo'n 12,5 jaar op.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Het bijzondere aan mijn sport is dat je altijd iets nieuws kunt leren. Je begint met de basis, die je steeds verder uit kan breiden. Eigenlijk ben je nooit uitgeleerd. Daarnaast werk je met verschillende atributen en heb je dus veel variatie. De muziek is ook heel verschillend, van Michael Jackson tot Cirque du Soleil.

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Dat is verschillend, ik train sowieso één keer in de week 1,5 uur. En wanneer er een wedstrijd aan komt train ik meer. Af en toe heb ik ook optredens, waar ik tijd aan kwijt ben en natuurlijk ook voor moet trainen. Verder train ik ook gewoon thuis, buiten op het grasveld.

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Ja, ik doe ook mee met wedstrijden. Samen met een meisje vorm ik een duo, met haar ben ik eerste geworden. Voor de rest doe ik als solist mee aan wedstrijden, waar ik tweede mee ben geworden (het meisje waarmee ik een duo vorm werd eerste). Daarnaast doe ik ook samen met mijn team wedstrijden, ook wel de concours show genoemd. Het kan zelfs zo zijn dat ik in één wedstrijd wel drie optredens heb.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Je kan altijd iets nieuws leren, dus er is altijd een uitdaging. Ook vind ik dat je je niets moet aantrekken van wat mensen vaak over deze sport denken, ze hebben vaak het idee dat je alleen op straat loopt en niets anders kunt. Als ik mijn baton aan iemand anders geef om het te proberen, staan ze altijd met hun mond vol tanden en vragen zich dan af hoe ik dat toch doe.. Het komt er gewoon op neer dat je iets kunt wat maar weinig mensen kunnen, en dat is toch best bijzonder?!

Het filmpje van een andere majorette, zodat je een goed beeld krijgt van wat een majorette precies doet en kan:

 

door Danique