Recept (+ filmpje): chips maken

Food door Redactie

Kookse.tv is een site vol lekkere recepten mét een handig filmpje erbij hoe het moet! Elke week komt er een lekker recept hiervan op Girlscene. Deze keer: zelf chips maken!

Zelf chips maken is weer eens wat anders en leuk om te doen. Je kunt ze op smaak brengen met je favoriete kruiden. Bovendien is het nog erg makkelijk ook met het juiste gereedschap.

INGREDIËNTEN
voor 1 schaaltje

• 1 flinke aardappel
• kruiden naar keuze
• zonnebloemolie om in te frituren
• mandoline

BEREIDING

Verwarm de zonnebloemolie tot 170 graden. Doe dit alvast voordat je de aardappel gaat schillen, anders worden de aardappelschijfjes tijdens het wachten bruin. Zet het juiste mes in de mandoline en prik de halve aardappel op de schaver. Ik kies er voor om de schil te laten zitten, als je daar niet van houdt dan moet je de aardappelen nog even schillen. Haal de schaver heen en weer over de mandoline. Op deze manier krijg je hele dunne plakjes die normaal met een mes alleen lukken met met heel veel geduld en ervaring. Als de olie op de juiste temperatuur is doe je de plakjes in de pan. Gooi niet alles in 1x erbij want dan kunnen ze aan elkaar plakken. Doe het in verschillende porties. Laat ze ongeveer een minuut in de olie totdat je ziet dat ze bruin beginnen te worden. Pas op dat je ze er niet te laat uit haalt want dan worden ze echt te hard en zijn ze net aangebakken. Dep ze af op keukenpapier. Meng je favoriete kruiden, dit kan bijvoorbeeld in een vijzel. Ik heb hier zeezout en rozemarijn genomen, een lekkere combinatie. Strooi deze over de chips en hussel ze door elkaar, laat ze nog minimaal 10 minuten afkoelen, ze worden dan ook iets harder.