Recept (+ filmpje): zelf frietjes maken

Food door Redactie

Kookse.tv is een site vol lekkere recepten mét een handig filmpje erbij hoe het moet! Elke week komt er een lekker recept hiervan op Girlscene. Deze keer: zelf frietjes maken!

INGREDIËNTEN
voor 4 personen

• 1 kg aardappelen, vastkokend
• zout

BEREIDING

Gebruik vastkokende aardappelen. Was de aardappel en snijd in stukjes. Je hoeft daarvoor niet per sé de aardappel te schillen, maar verwijder wel de ogen. Snijd voor Franse frietjes in de maten 5x5x70mm anders mag het grover.

Was de frietjes. Zo wordt overtollig zetmeel verwijderd en voorkom je dat ze plakken en niet lekker zijn. Dep goed droog in een theedoek. Zo worden ze goed krokant. Bak de frietjes eerst voor, dit doe je op 170 graden. Op deze temperatuur worden de frietjes nog niet bruin of krokant, maar kunnen ze aan de binnenkant goed garen. Frituur zo'n 6 minuten. Haal uit de frituur en leg in een vergiet, zodat alle frietjes hun vet kunnen verliezen.

Bak ze wanneer je ze nodig hebt, je kunt bijvoorbeeld friet een dag van te voren als voorbakken, af. Doe dit kort op 190 graden tot ze de goede kleur hebben. Dit duurt ongeveer 3 -4 minuten. Laat weer uitlekken en strooi er wat zout op.