De diëtist

Food door Redactie

Het woord ‘diëtist’ klinkt veel meiden een beetje eng in de oren. Daar ga je heen als je heel dik bent, denken veel mensen. Of juist als je anorexia hebt. Maar een diëtist kan bij veel meer problemen helpen, en die hoeven echt niet zo extreem te zijn.

Sarah studeert Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij legt speciaal voor Girlscene uit wat een diëtist nu eigenlijk doet.

Wat doet een diëtist?

“Een diëtist geeft adviezen op het gebied van voeding. Voeding is erg belangrijk voor de gezondheid en voor het voorkomen en behandelen van ziekten. De titel diëtist is een beschermde titel, dit houdt in dat niet iedereen zichzelf een diëtist mag noemen. Dit in tegenstelling tot de titel voedingskundige of voedingconsulent. Een diëtist heeft de Hbo-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ afgerond. Dit kan op vier scholen in Nederland, namelijk de Hogeschool van Amsterdam, de Haagse Hogeschool, de Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Waarom zou je naar de diëtist gaan?

Er zijn veel uiteenlopende redenen om naar een diëtist te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek aan een diëtist brengen als je vragen hebt over gezonde voeding. Een mens wordt geboren en doorloopt allerlei fasen in het leven, van baby naar peuter, kind, tiener, volwassene en ten slotte tot senior. In de verschillende fasen van het leven stelt het lichaam verschillende eisen aan de voeding. Ook als je zwanger bent, borstvoeding geeft, intensief sport of er voor kiest vegetarisch of veganistisch te eten kun je ervoor kiezen om begeleid te worden door een diëtist voor een optimale gezondheid en prestatie.
Bij veel ziekten wordt je door de huisarts, of een andere specialist, naar een diëtist doorverwezen. In het geval van ziekte is ‘gewoon goede voeding’ vaak niet voldoende maar is een aangepast dieet nodig. Voorbeelden hiervan zijn allergie, ondergewicht, overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, maag-darmklachten en nierziekten.

Dat kost zeker heel veel geld, zo’n diëtist?

Als je een verwijzing van de huisarts of een specialist hebt worden er per jaar vier behandeluren door het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Als je meer behandeluren nodig hebt, komt dat voor eigen rekening. Wanneer je bijvoorbeeld overgewicht hebt en advies van een diëtist wil zal de huisarts bijna altijd een verwijzing naar een diëtist toestaan.

Als ik naar de diëtist toe ga… betekent dat dat ik een heel streng dieet krijg?

Veel mensen denken bij het woord diëtist al snel dat ze niets meer mogen eten en alle lekkere dingen moet laten staan. Dit was misschien vroeger wel zo, maar tegenwoordig gaat dat heel anders. De diëtist overlegt samen met de cliënt welke veranderingen het beste bij de cliënt passen. De diëtist begeleidt je als het ware om een positief resultaat te boeken.”

Kortom: een diëtist is dus helemaal niet eng. Zit je met vragen over voeding, gezondheid of heb je klachten die hiermee te maken hebben, ga dan gewoon naar je huisarts en praat erover. Niks om je voor te schamen en totaal niet scary!