Bijzondere sport: capoeira

Food door Redactie

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Malu, zij doet aan capoeira!

Vertel eens wat je over jezelf. Hoe oud ben je, wat zijn je hobby’s…

Ik ben Malu en ik ben 14 jaar. Mijn hobby's zijn gitaar spelen, met vriendinnen iets doen, hockeyen en naar muziek luisteren.

Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik deed capoeira. Het is een mix van dansen en vechten. Het komt uit Brazilië waar het door de slaven is bedacht, als uitweg van het harde werken.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Een vriendin van mij op St. Maarten, het eiland waar ik heb gewoond, deed het en was er altijd heel enthousiast over. Toen ik 8 was, vroeg ze of ik een keertje mee wilde. Ik besloot het een keertje te proberen, en was meteen verkocht. Het was echt een sport voor mij, ik ben niet zo'n danspersoon, maar dit was een geweldige uitweg tussen dansen en vechten in.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Het is bijzonder omdat er zoveel verschillende dingen en manier zijn waarop je het kan doen. De ene keer kan je het rustig en beheerst doen, de volgende keer alles heel snel en aanvallend, en de keer daarop met allemaal trucs zoals een salto, flikflak of wat je ook wilt verzinnen. Je kan heel veel trucs uit capoeira ook terugzien in breakdance. Ook is de muziek heel anders, met hele aparte instrumenten zoals de berimbeau, en de agogo (misschien bekent als cowbell).

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

 Ik was er gemiddeld 4 uur per week mee bezig. Op maandag was er training voor de gevorderde, degene die al een derde corda, een soort band zoals met karate, hadden. Dat was van 5 tot 7. Dan was er op woensdag 3 uur achter elkaar training, elk uur voor een ander niveau, daar deed ik meestal 2 uur aan mee. Als je wou kon je op vrijdag ook nog naar de boulevard gaan, waar er voor het publiek was. En soms gingen we op zondag naar het strand, om te oefenen op salto's enzo.

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Nee, voor capoeira zijn er geen wedstrijden. Je kunt alleen tegen jezelf een wedstrijd doen om een hogere corda te halen. Die kan je 1 keer per jaar halen, en hoe hoger je komt, hoe moeilijker het wordt om ze te halen.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

 Het is een geweldige sport om te doen. Mijn flexibiliteit is veel beter geworden naarmate ik het langer deed. Ook is de sfeer in een groep altijd supergezellig, en je doet eens wat anders dan wat iedereen om je heen doet! Je leert jezelf beter beheersen én je leert je grenzen kennen.