Moeders Gerechten

Food door Redactie

Razma maakte samen met haar moeder en broer een prachtig kookboek: 'Moeders Gerechten'. Met heerlijke recepten, maar ook mooie verhalen over de Afghaanse keuken. Op Girlscene vertelt Razma erover!

"Ik ben Razma Hassani, 17 jaar. Ik heb een Afghaanse afkomst en woon bijna tien jaar in Nederland met mijn moeder, twee oudere broers en een oudere zus. Ik hou heel erg van winkelen zoals heel veel meisjes, maar eten blijft toch het allerlekkerste!

Twee en half jaar geleden was mijn moeder Afghaanse gerechten aan het noteren. Toen zijn we op het idee gekomen om een klein boekje te maken met Afghaanse traditionele recepten. En zo ontstond Moeders Gerechten.

Mijn broer (4e jaar student aan design academie) heeft alle foto’s gemaakt. De Gerechten zijn oorspronkelijk van mijn moeder, die zij weer van haar moeder kreeg, et cetera. Als klein meisje was mijn moeder heel erg nieuwsgierig toen haar moeder in de keuken stond te koken. Met veel enthousiasme stond ze naast mijn moeder en zo assisteerde ze haar met het voorbereiden van eten. Nu heeft ze alle recepten die ze nog weet van haar moeder opgeschreven in Moeders Gerechten.

We houden van puur, lekker en gezond eten. Tegenwoordig is het helemaal in om zelf te koken. Zo kan je het eten met eigen gevoel voorbereiden en met liefde serveren! Vaak als je iets kookt, wil je de geschiedenis ervan weten. In dit kookboek staan niet alleen lekkere gerechten, maar ook de achtergrond ervan. Elk gerecht heeft een eigen verhaal en eigen smaak. Elk gerecht is als het ware uniek! Veel mensen hebben nog nooit over Afghaanse traditionele recepten gehoord. Het enige wat de meeste mensen weten over Afghanistan, is dat er al jaren oorlog is.

Wij willen de mooie kant ervan met jullie delen. Daarom wilde ik graag hier deel van uit maken. Met mijn moeder heb ik alle recepten van Afghaans naar Nederlands vertaald. Soms was het echt knokken om goede woorden te vinden zodat de lezer het goed begrijpt. Mijn broer had geen ervaring met fotograferen, maar met zijn kunstzinnige gevoelens heeft hij prachtige foto's gemaakt. Eerlijk gezegd was ik verbaasd dat hij plotseling zo’n mooie foto's kon maken!

Selexyz in Eindhoven en Selexyz in Maastricht waren de eerste boekwinkels in Nederland die het kookboek Moeders Gerechten verkochten. De eerste druk was in maart 2008. Het ging zo goed dat we pasgeleden een tweede druk hebben laten maken.

Het kookboek bestaat uit 60 bladzijdes met lekkere, traditionele recepten en leuke verhalen. Binnenkort komt het tweede deel, met maar liefst 77 superlekkere recepten en mooie ervaringen van mijn moeder die ze tijdens haar jeugd heeft meegemaakt in Afghanistan, toen er nog geen oorlog was. Het zijn echt mooie verhalen die je een warm gevoel geven en een andere wereld laten zien die er nu niet meer is..."