Food

Lekkere slanke recepten

December is voor de meeste mensen een maand waarin er lekker gegeten wordt. Pepernoten, chocoladeletters, kerstkransjes, oliebollen: de winkels liggen vol met heerlijkheden. Wil je in 2010 de feestkilo’s kwijt, dan heb ik hier een aantal slanke recepten voor je, om het goede jaar gezond mee te beginnen. Bied bijvoorbeeld een keertje thuis aan om dit (samen met een van je gezinsleden) te koken. Zijn ze vast blij mee! Eet smakelijk!

Oja: alle recepten zijn voor 4 personen.

Penne met zalm en broccoli

Ingrediënten

300 gram volkoren penne (pasta, zak a 500 gram)

2 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, in dunne plakjes

600 gram broccoli, in kleine roosjes

200 gram gerookte zalm, in snippers

1 beker sour cream (125 milliliter)

Bereiding

Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit in een hapjespan de olijfolie en fruit de knoflook zacht zonder hem te laten kleuren. Schep de broccoli door de knoflookolie en bak de roosjes 2 minuten mee. Schenk 100 milliliter water in de pan en stoof de broccoli met de deksel op de pan in 6-8 minuten knapperig gaar. Schep de zure room door de gare pasta. Voeg de broccoli toe en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep de pasta in 4 diepe borden en verdeel de zalmsnippers erover.

Visstoofpotje

Ingrediënten

250 gram zilvervliesrijst

2 eetlepels olijfolie

1 ui, fijngesneden

1 pak koolvisfilet (400 g, diepvries)

1 gele paprika, in reepjes

1 groene paprika, in reepjes

1 rode paprika, in reepjes

1 blik tomatenblokjes (400 gram)

2 eetlepels zonnebloempitten (zakje a 65 gram)

1/2 zakje verse peterselie (a 30 gram), fijngesneden

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui goudbruin. Voeg de bevroren koolvis toe en bak hem 1 minuut mee. Doe de reepjes paprika en de tomatenblokjes erbij. Breng het stoofpotje zachtjes tegen de kook aan en laat het afgedekt op laag vuur 20 minuten zacht koken. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan 2-3 minuten. Laat ze even afkoelen en roer ze door de rijst. Verdeel de rijst over vier borden en schep het visstoofpotje erbij. Bestrooi het gerecht met peterselie en serveer direct.

Andijviestamppot met vegetarisch gehakt

Ingrediënten

1 zak kruimige kookaardappels (800 gram)

2 uien, gesnipperd

3 eetlepels olie

1 schaal tofu roerbak fijngekruid (180 gram)

2 rode paprika's

1 eetlepel mosterd

1 bekertje zure room (125 milliliter)

1 zak gesneden andijvie (500 gram)

Bereiding

Kook de aardappelen in water met zout gaar. Fruit de helft van de ui in 2 eetlepels olie goudbruin. Schep het roerbakgehakt en de paprika erbij en roerbak 2 minuten. Voeg eventueel een scheutje aardappelkookwater toe als het te droog is. Breng op smaak met zout en peper. Fruit de andere helft van de ui in de rest van de olie goudbruin. Voeg de mosterd en 150 milliliter kookwater van de aardappelen toe en breng het aan de kook. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn, roer de zure room erdoor. Schep de andijvie erop, schenk het uimengsel erover en schep het door elkaar. Serveer het paprikagehakt erbij.

Wokgroenten met runderreepjes

Ingrediënten

250 gram zilvervliesrijst

300 gram runderreepjes

2 zakken Japanse wokgroenten (a 400 gram)

 2 eetlepels olie

1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

1 zakje verse koriander (15 gram), in grove plukken

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe het vlees met de marinade uit de Japanse wokgroente over in een kom. Verhit in een grote wok 2 el olie en roerbak de wokgroenten op hoog vuur in 4-5 minuten beetgaar. Neem de groenten uit de wok, verhit de rest van de olie en roerbak het vlees op hoog vuur 2-3 minuten, bak op het laatst de sesamzaadjes mee. Verdeel de rijst over de borden en schep de groenten op de rijst. Leg daarop het vlees met wat marinade en bestrooi met de koriander.

* De recepten komen uit de Allerhande.

Door Rosanneke

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved