Health

Bijzondere sport: duiken

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Elke, zij doet aan duiken!

Vertel eens wat je over jezelf…

Ik ben Elke, ik ben 16 jaar en zit in het vijfde jaar van het VWO. Mijn hobby’s zijn winkelen, leuke dingen doen met vriendinnen, skiën en duiken. Naast mijn school werk ik als caissière bij een grote supermarkt.

Aan welke bijzondere sport doe je?

Mijn sport is duiken. En dan niet van de duikplank in het zwembad, maar met een fles op je rug in meren en zeeën.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik ben met duiken in aanraking gekomen door mijn opa. Hij duikt al meer dan 40 jaar. De allereerste keer dat ik dook was in 2003, in het zwembad van ons hotel in Mexico. Ik was toen 10 jaar oud, en mocht al meteen mee de open zee in. Officieel mag dit pas vanaf 12, maar de instructeur zag hoeveel plezier ik eraan beleefde en vroeg me mee, omdat ik zelf nog niet zo goed durfde heb ik dit aanbod afgeslagen. Ik ben verder gegaan met duiken in 2008. Ik heb toen in Curaçao mijn eerste brevet gehaald, ‘’PADI open water diver.’’ Met dit brevet mag je overal ter wereld met een buddy duiken tot een diepte van 18 meter. Tijdens onze tweede vakantie in Curaçao heb ik mijn tweede brevet en mijn eerste specialty gehaald. Tijdens de ‘’PADI advanced open water diver’’ maak je kennis met de verschillende aspecten van het duiken, zo zijn diep duiken en navigatie verplicht, en de overige 3 dingen mag je zelf kiezen, ik koos onderwaterfotografie, nachtduiken en wrakduiken. Als je dit brevet hebt, wil dat zeggen dat je naar een diepte van 30 meter mag, en hier is alles nog veel mooier dan tot 18 meter! Ook heb ik mijn Nitrox-specialty gehaald. Dit betekent dat je met verrijkte lucht mag duiken, lucht met meer dan 21% zuurstof. Het voordeel hiervan is dat je langer op grotere dieptes kan blijven dan met gewone perslucht.

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Duiken is een bijzondere sport omdat je op plekken komt waar je niet zomaar komt. Iedereen die op die plekken komt, heeft een passie voor duiken. Dat maakt duiken een beetje exclusief. Duiken is ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Je mag bijvoorbeeld geen ernstige lichamelijke afwijkingen hebben, omdat je anders een heel groot risico neemt. 

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Door het jaar heen niet zo veel, ik duik alleen op vakantie. Het nadeel van op vakantie je brevetten halen is dat je tijdens je vakantie moet leren. Ik had dit er graag voor over, want als je een passie hebt voor duiken is dat geen straf. Tijdens de vakantie was ik er dus wel veel tijd aan kwijt. Ook voor & na het duiken kost het je wat tijd. Je moet je spullen in orde maken voor de duik, en na de duik je spullen weer afbreken en opruimen. Ook houd je een logboek bij waarin je al je gemaakte duiken vermeld. Dit kan handig zijn als je later wilt terugzoeken waar, wanneer en met wie je gedoken hebt. Ik wil wel regelmatiger gaan duiken, ook hier in Nederland. 

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Nee, ik doe niet mee aan wedstrijden. Er zijn ook niet echt wedstrijden voor duikers. Er zijn wel puzzeltochten, een soort speurtochten onder water, maar hier heb ik zelf nooit aan meegedaan. Duiken is ook geen sport die je doet omdat je iets wilt winnen, je doet het echt omdat je het leuk vindt.

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?
Omdat je op plekken komt waar veel andere meiden nooit zullen komen. Je ziet ook dingen die anderen nooit zullen zien. Je kunt wel zeggen ‘’Dat heb ik ook gezien in de dierentuin’’, maar dat zal nooit hetzelfde zijn als dat je er tussenin zwemt. Het duiken met een school vissen om je heen is een gevoel dat je niet kunt omschrijven, je moet het beleven!

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved