Food

Oranje Koninginnedag hapjes

Aanstaande vrijdag is het weer Koninginnedag! Een mooie dag om al je ongebruikte spullen te verkopen op de markt. Je maakt je kraampje in stijl af met lekkere en bijpassende hapjes en drankjes. Leuk voor de voorbijgaande mensen en ook leuk voor jouw portemonnee.

Ik zet een aantal lekkere oranje hapjes en drankjes voor je op een rij:

Oranjekoek
Dit gerecht bestaat uit 10 stuks

Ingrediënten:
- 2 sinaasappels
- 45 gram kristalsuiker
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram boter
- 160 gram lichtbruine basterdsuiker
- ¼ theelepel zout
- 15 gram gestampte muisjes (broodbeleg)
-  1 eierdooier
- 1 pakje amandelspijs (300 gram)
- 100 gram poedersuiker (en poedersuiker om de koek mee te bestuiven)

Bereiding:
Boen de sinaasappels goed schoon. Snij de schil van de sinaasappels eraf en snij de schil heel fijn. Pers 1 sinaasappel uit. Doe in een pannetje de schil met 1 eetlepel water en 30 gram kristalsuiker, laat dit ongeveer 5 minuten koken. Kneed de deeg soepel dat bestaat uit bakmeel, boter, basterdsuiker, zout en ongeveer 4 eetlepels water. Kneed de sinaasappelschil met muisjes erdoor heen.
Verwam de oven voor op 175°C of gasovenstand 3. Rol tweederde deel van het deeg uit en druk het in de vorm. Kneed de eierdooier met de rest van het kristalsuiker door de amandelspijs heen.
Bestuif het werkblad met poedersuiker en amandelspijs en rol het uit ter grootte van de springvorm. Leg de spijs op het deeg. Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel ter grootte van de springvorm en leg het op de spijs. Druk de randen goed aan. Bak de oranjekoek ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
Laat de koek helemaal afkoelen.
Wanneer de koek is afgekoeld, roer dan in een kommetje de poedersuiker los met ongeveer 1 eetlepel sinaasappel sap en bestrijk hiermee de oranjekoek.

Eet smakelijk!

Minipaprika met geitenkaas met rucola/ tuinkers
Dit gerecht is voor 4 personen

Ingrediënten:
- 1 zakje oranje minipaprika’s (sweetbites, zakje 5/7 stuks)
- 1 bakje rucolasla of tuinkers
- 125 gram geitenkaas met honing
- 1 eetlepel witte wijn

Bereiding:
Was de paprikaatjes en snij de bovenkant en puntje eraf. Knip de rucola of tuinkers los. Roer in een kom de geitenkaas met de wijn los. Meng de helft van de rucola of tuinkers door de geitenkaas. Breng het op smaak met peper.
Vul de paprikaatjes, met behulp van een theelepel, met geitenkaasmengsel en druk de vulling aan zodat er geen luchtgaten onstaan. Snij de paprikaatjes met een scherp, glad mes in plakjes en leg ze naast elkaar op een schaal.
Strooi de rest van de rucola of tuinkers over de paprikaatjes.

Eet smakelijk!

Oranje tompoezen
Dit gerecht bestaat uit 4 stuks


Ingrediënten:
- 250 ml mel
- 3 eierdooiers
- 25 gram bloem
- 40 gram suiker
- ½ vanillestokje
- 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
Voor het oranje glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- beetje water
- oranje kleurstof voor voeding (sinaasappellimonade werkt ook goed)

Bereiden:
Meng de eidooiers met de suiker en de bloem in een kom tot het een glad mengsel wordt. Breng de melk met het vanillestokje in een steelpan aan de kook. Haal dan het stokje eruit, verwijder met een scherp mes het merg van het stokje en doe dit terug in de melk. Schenk de melk, terwijl je roert, bij het eimengsel en giet het geheel weer terug in de pan. Laat dit mengsel 10 minuten zachtjes koken.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Haal de pan van het vuur en laat de roem afkoelen. Om te voorkomen dat er een velletje op komt, moet je het af en toe roeren of je legt huishoudfolie op het mengsel. Terwijl de room afkoelt leg je de bladerdeegplakjes op een licht met bloem bestrooide of met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork gaatjes in alle plakjes bladerdeeg, zodat het straks niet te veel rijst. Bak de bladerdeeg in ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven bruin.
Maak nu het glazuur: meng hiervoor de poedersuiker met een beetje water, ongeveer 1 eetlepel, zodat het nog stroperig maar smeerbaar is. Voeg net zoveel oranje kleurstof (of limonade) toe tot je de juiste kleur oranje hebt.
Haal de bladerdeeg uit de oven en laat de plakjes bladerdeeg op een rooster afkoelen. Snij alle plakjes doormidden zodat je 8 rechthoekige stukken krijgt. Besmeer de helft van deze bladerdeeg stukken met de glazuur en over de andere helft van de bladerdeeg stukken verdeel je de afgekoelde room.
Dek elk gebakje af met een bladerdeegkapje met glazuur.

Eet smakelijk!

Snacks met een oranje dipsaus
Dit gerecht is voor 1 portie

Ingrediënten:
- 1 kleine wortel
- 50 gram halvanaise
- 50 gram magere yoghurt
peper en zout

Bereiden:
Maak de wortel schoon en snijd hem in kleine stukjes. Kook de stukjes in een klein laagje water helemaal zacht. Giet het af en prak de wortels met een vork of pureer ze met een blender of staafmixer. Laat het vervolgens afkoelen.
Meng de mayonaise, yoghurt en wortelpuree door elkaar. Breng het op smaak met peper en zout.
Serveer de dipsaus met oranje rauwkost zoals wortelen en oranje paprika. De dipsaus is ook erg lekker bij een bakje paprika chips.

Eet smakelijk!

Zalmrolletjes met roomkaas

Ingrediënten:
- 4 grote plakken gerookte zalm (of 8 kleintjes)
- 1 bakje roomkaas (Paturain, Boursin, Philadelphia)
- 1 komkommer
- peper naar smaak

Bereiden:
Leg de plakjes zalm naast elkaar op een snijplank. Schaaf met een kaasschaaf de schil van de komkommer en schaaf hem dan over de lengte in lange plakken.
Bestrijd de plakken zalm met een goede laag roomkaas en maal hier wat peper overheen.
Leg er dan een reep komkommer overeen, als de komkommer uitsteekt snij dat stukje er dan vanaf. Rol het dan allemaal op en doe er een prikkertje doorheen. Laat het een paar uur (of nacht) in de koelkast opstijven om op smaak te komen.
Haal de rol uit de koelkast en snij het in stukjes en zet er een prikkertje in.

Eet smakelijk!

Oranje drankje
De recept is voor 4 personen


Ingrediënten:
- 4 sinaasappels
- halve oranje meloen
- 2 bananen

Bereiden:
Pers de 4 sinaasappels uit. Snij de meloen en banaan in stukjes. Meng het sinaasappelsap met het andere fruit en mix dit met de staafmixer of in een blender tot een mooie schuimige oranje shake.
Schenk de shake in 4 mooie glazen en versier het glas met een plakje sinaasappel.

En... hebben jullie al zin in Koninginnedag?

door Quirine

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved