Bijzondere sport: rolstoeldansen

Health door Redactie

Iedereen, of nouja bíjna iedereen, sport. Dansen, hockey, tennis, voetbal, paardrijden... Maar sommige meiden doen aan een wel héél bijzondere sport. Deze keer: Lieke, zij doet aan rolstoeldansen!

rolstoeldansen

Vertel eens wat je over jezelf...

Mijn naam is Lieke Kauwenberg en ik ben 22 jaar oud. Ik woon in Veldhoven (ligt vlakbij Eindhoven). Ik doe de opleiding directiesecretaresse maar waar ik vooral mee bezig ben is rolstoeldansen. Daarnaast heb ik een vriend waar ik ook regelmatig te vinden ben.

Aan welke bijzondere sport doe je?

Ik doe aan rolstoeldansen samen met een staande danspartner. Mijn danspartner heet Luc Vorselaars en hij is 17 jaar oud. Op het moment dansen wij in de Amateurs (de een na hoogste klasse van Nederland) de verwachting is dat wij komend jaar promoveren naar de Selectie klasse(de hoogste klasse van Nederland). Wij doen Ballroom, Latin en Freestyle dansen. Rolstoeldansen is eigenlijk hetzelfde als stijldansen alleen dan doe ik de figuren aangepast omdat ik het met de rolstoel doe, de meeste figuren kan je ook wel herkennen van het stijldansen. Bij de Ballroom dansen wij de Engelse Wals, Quickstep, Tango en de Weense Wals. Met de Latin dansen we de Samba, ChaChaCha, Rumba en Jive. De Freestyle is elke keer anders want we maken dan zelf de dans, op dit moment dansen wij een Show Rumba met veel spektakel erin, zo word ik bijvoorbeeld met mijn stoel op een wiel getrokken en balanceer ik dan op een wiel! We dansen nu op een bepaald niveau dat wij ook sponsors nodig hebben, we hebben er al een aantal maar helaas nog steeds niet genoeg.

Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Ik ben op mijn 14e in de rolstoel gekomen door een complicatie op een enkel blessure namelijk door post traumatische dystrofie. Na drie jaar revalideren zag ik ergens een demonstratie van rolstoeldansen en dat leek me wel leuk te doen maar toch zag ik het eerst niet als dansen. Na het een keer geprobeerd te hebben was ik helemaal om en ben ik begonnen met rolstoeldansen, na een half jaar trainen dansten we al de eerste wedstrijd en daar stonden we meteen in de finale! (Dit was met een andere danspartner).

Wat is er bijzonder aan jouw sport?

Het bijzondere van deze sport is dat je kan laten zien wat je allemaal met een rolstoel kan, veel mensen denken dat je niet veel kan met een rolstoel maar stiekem kan je toch wel hele leuke en uitdagende dingen doen met een rolstoel! Het bijzondere vind ik ook dat je op een wedstrijd veel verhalen tegenkomt, iedereen op de vloer heeft een eigen verhaal met wat die meegemaakt heeft maar daarnaast genieten ze allemaal enorm veel van het dansen.

Hoeveel tijd ben je er mee kwijt?

Wij trainen gemiddeld twee keer in de week, een keer 2 uur en een keer gemiddeld 3 uur. Rondom een wedstrijd willen we regelmatig vaker trainen waardoor het soms zelfs op vier keer in de week trainen uitkomt! We trainen op twee plaatsen, in Boxtel trainen we onze programma's door en in Eindhoven krijgen we privéles Ballroom en Latin waar we techniek en nieuwe choreografieën krijgen. Rondom een wedstrijd zijn we ook veel tijd kwijt met voorbereiden zo moeten we naar een zonnestudio waar we een tanning krijgen en ik moet ook de avond van te voren naar de kapper want die steekt mijn haar dan al op, waardoor ik met een haarnetje moet slapen.

Doe je ook wel eens mee aan wedstrijden? En zo ja, heb je wel eens wat gewonnen?

Wij doen regelmatig mee aan wedstrijden, gemiddeld zijn er zes wedstrijden per jaar in Nederland. Met mijn huidige danspartner ben ik een keer eerste geworden met Ballroom, Nederlands kampioen Ballroom en Latin en ook nog World Cup winnaar Ballroom geworden!

Waarom zouden andere meiden ook aan deze sport moeten doen?

Waarom meiden deze sport zouden moeten doen is omdat als je dansen leuk vind en je zit in een rolstoel dan kun je hieruit heel erg veel plezier halen en op deze manier blijf je ook actief op je eigen manier!