Food

De lekkerste barbecue recepten

Het barbecueseizoen komt er weer aan! Niets is zo lekker en gezellig om op een zomeravond de barbecue aan te steken en te genieten van lekkere hapjes met je vrienden en familie. Ik laat je verschillende lekkere recepten zien:

Gemarineerde varkensspiesjes
4 personen

Wat heb je nodig:
- halve liter cola
- 3 eetlepels sojasaus
- 50 ml ketchup
- 3 tenen knoflook, geperst
- tabasco
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 varkenshaasjes (ongeveer 255 gram)

Zo maak je het:
Schenk de cola in een pan en breng het aan de kook. Laat het ongeveer vijftien minuten inkoken op middelhoog vuur tot je ongeveer 100 ml overhoudt. Je hebt dan een stroperige saus. Laat het iets afkoelen en meng het met de sojasaus, de ketchup en de knoflook. Breng het op smaak met tabasco. Roer ook de olie erdoor. Snijd de varkenshaasjes in stukken van vier x vier cm en leg ze in een kom. Schenk de marinade erover en laat het minimaal dertig minuten afgedekt in de koelkast marineren. Rijg het vlees aan de satéstokjes en gril de spiesjes ongeveer zes minuten op de barbecue en keer het regelmatig om.

Aardappelsalade met gerookte kip
4 personen

Wat heb je nodig:
- 600 gram aardappels, vastkokend geschild
- 2 eetlepels zure room
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels geraspte mierikswortel
- 2 theelepels gedroogde dragon
- 300 gram gerookte kipfilet, in reepjes
- 75 gram waterkers

Zo maak je het:
Snijd de aardappelen in blokjes, kook ze in weinig water met zout in ongeveer acht minuten beetgaar en giet het af. Meng de zure room met de mayonaise, mierikswortel, dragon en peper naar smaak. Schep de helft van de dressing door de aardappelblokjes en laat de salade afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de kipfilet erdoor en bewaar de salade afgedekt in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Schep tot slot de rest van de dressing en de waterkers door de salade. In plaats van gerookte kip smaakt gerookte forel- of palingfilet ook lekker door de aardappelsalde.

Garnalen-citroenspiesen
8 personen

Wat heb je nodig:
- 2 citroenen, schoongeboend
- 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd
- 9 tenen knoflook, ongepeld
- anderhalve theelepel gemalen koriander
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 zak reuzengarnalen (500gram diepvries) ontdooid
- 16 cherry tomaten

Zo maak je het:
Rasp de schil van één citroen boven een kom en pers de vrucht erboven uit. Snijd de peper in reepjes en voeg dat toe aan de kom. Pers één teen knoflook boven de kom uit en snij de koriander fijn. Voeg dat met de olie en de garnalen toe in een kom en laat het één uur afgedekt in de koelkast marineren. Kook de rest van de knoflook vier minuten op een laag vuur. Snijd de andere citroenen in achten. Rijg de citroen, garnalen en tomaatjes aan de satéstokjes en gril het ongeveer zes minuten op de barbecue. Je kunt de garnalen ook ’s ochtends marineren en afgedekt in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!

Gegrilde aubergine
4 personen

Wat heb je nodig:
- 2 aubergines
- 1 citroen, geperst
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 4 takjes peterselie

Zo maak je het:
Verwijder de kroon van de aubergines en snijd de aubergines in de lengte in acht tot tien dunne plakken. Meng het citroensap met drie eetlepels olie. Voeg de gedroogde oregano daaraan toe. Bestrijk de aubergineplakken aan beide kanten met dit mengsel. Gril de aubergine op de barbecue ongeveer drie minuten en keer het halverwege om. Leg de plakken op een schaal. Pluk de blaadjes van de peterselie en snijd het fijn. Strooi de blaadjes over de aubergine. Besprenkel dit met de rest van de olie en breng het op smaak met peper en zout. In plaats van aubergines kun je ook twee courgettes of vier portobellochampignons gebruiken. Gril de courgettes drie minuten en de potobello’s zes minuten.

Gepofte aardappel
4 personen

Wat heb je nodig:
- 4 grote aardappelen, schoongeboend
- 80 gram boter, op kamertemperatuur
- 4 sjalotten, gesnipperd
- 1 theelepel hot currypoeder
- 2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden

Zo maak je het:
Boen de aardappelen schoon en dep het droog met keukenpapier. Wikkel elke aardappel in een stuk aluminiumfolie en leg ze ongeveer dertig minuten in de kooltjes van de barbecue. Keer ze regelmatig om. De aardappelen zijn gaar als je er gemakkelijk een satéstokje in kunt steken en uithalen. Smelt ondertussen twintig gram boter in een kleine koekenpan en laat de sjalotten op laag vuur ongeveer twintig minuten gaar worden, maar laat ze niet kleuren. Roer de laatste minuten het currypoeder erdoor en laat het afkoelen. Breng het op smaak met peper en zout. Roer de rest van de boter en de peterselie erdoor. Verwijder het aluminiumfolie van de aardappelen en snijd ze in de lengte in. Schep er wat curryboter in. De curryboter is ook erg lekker op stokbrood. Je kunt ook de curryboter één dag van te voren bereiden en afgedekt in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!

Krijg jij al zin om te gaan barbecuen?

door Quirine

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved