Food

Oosterse gerechten

De Oosterse keuken doet je waarschijnlijk denken aan curries, rijsttafels en gerechten met wat meer pit, en dat klopt! De Oosterse keuken bestaat namelijk uit gerechten van landen als Indonesië, Thailand, India, Japan en China. Het zijn vaak colorfull gerechten die worden opgespiced met lekkere kruiden.

In Nederland is de Oosterse keuken vooral bekend om de nasi en de bami. Wist je dat ze dat vaak daar als ontbijt eten? Maar buiten de bekende nasi en bami om, zijn er nog veel meer heerlijke gerechten die je kunt maken:

Pikante runderreepjes met gebakken rijst
Vier personen

Ingrediënten
- 250 gram witte rijst
- één schaal runderreepjes naturel
- drie eetlepels olie
- twee theelepels sambalsaus original
- één teen knoflook, fijngesneden
- twee uien, in halve ringen
- één spitskool, fijngesneden
- één eetlepel kerriepoeder

Bereiden:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en vang het kookvocht op. Schep de runderreepjes om met één eetlepel olie, één theelepel sambalsaus en de knoflook. Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de uien en de spitskool vijf minuten. Voeg daarna het kerriepoeder en de rest van de sambalsaus toe en roerbak het verder één minuut. Voeg de rijst en roerbak het nu vier minuten. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en roerbak de gemarineerde runderreepjes ongeveer vier minuten op hoog vuur. Schenk er 150 ml kookvocht van de rijst bij en breng dit aan de kook. Schep de gebakken rijst op vier borden samen met de pikante runderreepjes en de jus. Ook erg lekker bij dit gerecht is kroepoek.

Noedels met broccoli en cashewnoten
Vier personen

Ingrediënten:
- 125 gram cashewnoten ongezouten
- één bakje champignons klein (175 gram)
- halve rode peper
- twee stronken broccoli
- één zak noodles (250 gram)
- twee eetlepels Oosterse wokolie
- één zakje verse munt (15 gram)
- twee eetlepels sojasaus

Bereiden:
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin. Maak de champignons schoon. Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijst en snij de peper in reepjes. Maak de broccoli schoon en verdeel het in kleine roosjes. Doe de broccoli en de noedels in een grote pan met kokend water en kook het in vier minuten beetgaar. Giet het af. Verhit intussen de wokolie in de koekenpan en roerbak de champignons en de rode peper ongeveer drie minuten. Snij de munt fijn. Meng de noedels, broccoli, champignons en de sojasaus en verdeel het over vier kommen. Bestrooi het met cashewnoten en munt.

Garnalen met bamboebali en kokosmelk
Twee personen

Ingrediënten:
- 100 gram peultjes
- twee tomaten
- één strengel sereh
- drie eetlepels Balinese kruidenpasta
- één eetlepel olie
- twee dl kokosmelk
- 250 gram jumbogarnalen
- één eetlepel sambal oelek

Bereiden:
Maak de peultjes schoon en halveer ze. Doe de peultjes in een pan met ruim kokend water en kook ze in ongeveer drie minuten beetgaar. Spoel het in een zeef af met koud water en laat de peultjes uitlekken. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in reepjes. Hak de sereh fijn en meng het door de kruidenpasta. Verhit de olie in de wok en laat de kruidenpasta ongeveer drie minuten zachtjes fruiten tot het lekker gaan ruiken. Vergeet niet om te scheppen. Roer de kokosmelk erdoor en laat het geheel ongeveer drie minuten sudderen zodat er een dikke saus ontstaan. Schep de peultjes, tomaat, garnalen en sambal erdoor en laat het nog ongeveer twee minuten zachtjes doorwarmen. Serveer het met rijst en komkommer.

Telor bamboe bali - gekookte eieren in chilisaus

Ingrediënten:
- zes eieren
- drie sjalotten, fijngesnipperd
- twee eetlepels olie
- vier tomaten, in blokjes
- twee teentjes knoflook, geperst
- zes eetlepels zoete chilisaus
- twee eetlepels ketjap manis

Bereiden:
Kook de eieren in 8 minuten hard. Spoel de eieren af onder koud stromend water en pel ze. Fruit de sjalotten in een wok met olie, ongeveer één minuut. Bak de tomaten, knoflook mee in twee minuten. Roer de chilisaus, ketjap en 125 ml water erdoor. Breng het op smaak met zout. Leg de eieren in de saus en laat ze vijf minuten sudderen.

Chocoladespekkoek
Acht personen

Ingrediënten:
- 250 gram zachte boter
- 250 gram witte basterdsuiker
- twaalf eieren
- 150 gram bloem
- twee eetlepels cacaopoeder
- één zakje vanillesuiker
- halve eetlepels koek- en speculaaskruiden

Bereiden:
Klop in een kom de boter en suiker met de handmixer in ongeveer tien minuten romig. Splits de eieren. Klop alle twaalf de eierdooiers één voor één door het botermengsel. Spatel de bloem erdoor. Klop in een andere kom zes eiwitten stijf (de andere eiwitten worden niet gebruikt). Spatel de eiwitten luchtig door het beslag. Doe de helft van het beslag in een andere kom en meng er cacaopoeder erdoor heen. Door de andere helft van het beslag roer je de vanillesuiker en koekkruiden. Verwarm de grill voor en vet de springvorm in. Schep twee of drie eetlepels koekbeslag in de vorm tot een dun laagje van ongeveer drie millimeter dik. Strijk het uit met de bolle kant van een lepel. Schuif de vorm ongeveer vijftien centimeter onder de grill en laat het beslag in ongeveer anderhalve minuut stollen. Schep twee of drie eetlepels chocoladebeslag erop en strijk het uit tot een dun laagje van ongeveer drie millimeter. Schuif de vorm weer onder de gril en laat het anderhalve minuut stollen. Bouw de koek steeds op dezelfde manier op met afwisselend zeven of acht laagjes koekbeslag en zeven of acht laagjes chocoladebeslag. Eindig met de chocoladebeslag. Schakel de grill uit en laat de cake nog ongeveer tien minuten in de open oven staan. Haal de koek uit de vorm en laat het afkoelen. Voor een extra lekkere smaak, laat je de koek één dag staan.

Eet smakelijk!

door Quirine

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved