Pilates

Health door Redactie

De ene na de andere fitness hype komt overwaaien uit Hollywood maar Pilates blijft toch wel een hele geliefde variant. Wil je graag een strakker lichaam of afvallen? Dan moet je toch eens Pilates overwegen...

Pilates is een combinatie van body en mind fitness waarbij de focus ligt op controle, precisie, centrering, ademhaling en vloeiende bewegingen, bedacht door genie Joseph H. Pilates. Joseph werd in 1880 geboren in Duitsland. Hij leed als kind zelf aan ziektes zoals astma, rachitis, reuma en tuberculose. Vanwege zijn ziektes experimenteerde hij met allerlei vormen van sport en ontwikkelde hij Pilates.

pilates

Het klassieke programma van Pilates bestaat uit 34 oefeningen maar inmiddels kent Pilates veel verschillende vormen. Wat Pilates onderscheidt van andere sporten is dat je alle spiergroepen gebruikt en evenwichtig traint. Behalve dat je bij regelmatige beoefening een superstrak lichaam moet krijgen, beloofd Pilates ook nog dat je houding verbetert, je soepeler en gracieuzer zal bewegen, betere buik- en rugspieren krijgt en je door een verbeterde longinhoud ook nog gezonder gaat ademhalen. Niet mis, dus!

pilates

Pilates werd als eerst opgepakt door het Duitse leger, later verhuisde Joseph naar New York en werd het opgepakt door dansers en andere topsporters. Nog steeds is Pilates een belangrijke oefening voor veel topsporters en zijn er veel Hollywood celebrities zoals Jennifer Aniston, Gisele Bundchen, Madonna en Cameron Diaz die zweren bij Pilates.

Jennifer Aniston

Jennifer over Pilates: “Ik ben een pilatus persoon. Het is geweldig. Ik had een probleem aan mijn heupen en dat is nu compleet weg. Ik hou van Pilates!”

gisele

Gisele over Pilates: “Pilates is de enige sport die mijn lichaam echt verandert!” 

Madonna is gescheiden

Madonna is een echt liefhebber van Pilates. Ze begon ermee toen ze moest herstellen van een ongeluk en was daarna niet meer te stoppen. Zo nam ze zelfs voor een tour een personal trainer mee.

CD

Ook Cameron Diaz slooft zich uit tijdens de Pilates lessen voor haar jaloersmakend mooie lichaam.

De nieuwste hype rondom Pilates is Bootcamp Pilates. Dit zijn de klassieke Pilates oefeningen in combinatie met een intensieve work-out. Het heeft bijna dezelfde uitwerking als Pilates maar door de intensieve bootcamp val je sneller af en krijg je een nog strakker lichaam. Net als bij Zumba beoefen je deze workout op swingende muziek.

Heb je geen zin, tijd of geld om naar de sportschool te gaan? Online vind je ook goede filmpjes. Zoals bijvoorbeeld op de site www.myyogaonline.com waar je gratis online lessen kunt volgen.

En girls..... nog een voordeel als je besluit Pilates te gaan volgen; een goed excuus om weer eens te gaan shoppen… Voor een leuke sportoutfit!

Door Anne van Laarhoven