Food

Winterse recepten waar je warm van wordt

Buiten is het ijskoud. Maar met deze recepten word je weer helemaal warm. Open haard aan en koken maar!

Erwtensoep

Ingrediënten:

  • 300 gram spliterwten
  • 400 gram schouderkarbonades
  • 2 laurier blaadjes
  • 8 takjes bladselderij
  • 3 kruidenbouillontabletten
  • 200 gram knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 2 uien
  • 200 gram prei
  • 300 gram winterwortel
  • 5 takjes peterselie
  • 1 rookworst
  • 1 eetlepel Blue Band Vloeibaar (mag ook andere boter zijn)
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

Stap 1: Week de spliterwten volgens de gebruiksaanwijzingen.
Stap2: Doe de spliterwten, karbonades, laurierblaadjes, 4 takjes selderijblad, bouillontabletten en 2 liter water in een pan. Breng dit mengsel aan de kook. Als het eenmaal borrelt moet je het 45 minuten op laag vuur door laten koken.
Stap 3: Schil de selderijknol en de aardappelen en snijd ze dan in blokjes. Voeg dit bij het mengsel als dat 30 minuten heeft gekookt.
Stap 4: Pel en snipper de uien. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Schrap de wortel en snijd hem in blokjes. Knip de peterselie en de rest van de bladselderij fijn. Snijd de rookoworst in plakjes.
Stap 5: Haal het vlees, de laurierblaadjes, de selderij en de peterselie uit de soep. Snijd het vlees in stukjes.
Stap 6: Verwarm de boter in een pan en doe de ui erbij. Laat dit ongeveer 3 minuten bakken. Voeg vervolgens aan de soep toe samen met alle andere groenten en het vlees.
Stap 7: Kook nog ongeveer 10 minuten. Voeg zelfs naar smaak zout en peper toe.

Tip: Is de soep te dik? Voeg dan een beetje water toe.

winterrecept

Bron: Kookjij.nl, Sandstorms-kookboek.nl

Stamppot boerenkool

Ingrediënten:

  • 2 kg boerenkool
  • 2 kg aardappelen
  • 200 gr vers spek
  • 200 gr rookworst (of 400 gr rookworst en geen spek)
  • Zout en peper

Bereiding:

Je kunt stamppot boerenkool natuurlijk maken met verse boerenkool. Ik kies ervoor om kant-en-klare boerenkool te kopen.

Stap 1: Indien de boerenkool nog niet is gewassen, doe dit zorgvuldig.
Stap 2: Schil de aardappelen.
Stap 3: Doe de boerenkool en het spek in een pan met kokend water en laat het ongeveer 20 minuten koken. Voeg een beetje zout toe.
Stap 4: Hak de boerenkool fijn.
Stap 5: Leg de aardappelen in de pan samen met het spek, de boerenkool en de worst. Zorg voor voldoende water in de pan, maar natuurlijk ook weer niet teveel.
Stap 6: Laat het nu een half uur koken. Haal vervolgens het vlees uit de pan en dan kan je gaan stampen! Stamp de aardappelen en de groenten door elkaar en voeg ook een beetje peper toe.
Stap 7: Mix het vlees door de stamppot.

winterrecept

Bron: Smulweb.nl

Preistamppot met pesto en walnoten:

Ingrediënten:

  • 1/2 zakje walnoten (Ongeveer 45 gram)
  • 100 gram cheddar kaas
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 1 zakje panklare prei (300 gram)
  • 1 zakje aardappelpuree stamppot met vleugje bacon smaak (maggi)
  • 1 eetlepel groene pesto

Bereiding:

Stap 1: Hak de walnoten in stukken, dit mag lekker grof zijn, en snijd de kaas in kleine blokjes.
Stap 2: Verhit de boter in de pan en bak de prei op hoog vuur in vier minuten gaar.
Stap 3: Bereid de puree volgens de aanwijzingen op het pak.
Stap 4: Schep nu alle ingrediënten goed door elkaar en eet smakelijk!

winterrecept

Bron: Smulweb.nl

Ga jij voor traditioneel winter eten of ga je experimenteren?

Door Marit

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved