Food

Recept: kruidnoten, glühwein en hot choco

Kookse.tv is een site vol lekkere recepten met een handig filmpje erbij hoe het moet! Dit keer drie lekkere winter recepten op Girlscene: kruidnoten, glühwein en hot choco!

Kruidnoten maken
Kruidnoten zijn natuurlijk het aller-lekkerste wanneer je ze zelf maakt, zonder allerlei toevoegingen. Het verschil tussen kruidnoten en pepernoten? Pepernoten zijn taaie vierkante blokjes, en kruidnoten harde krokante halve bolletjes. Kijk mee hoe je gemakkelijk zelf strooigoed maakt!

kruidnoot recept kookse

Ingrediënten:
- 100 gr. Zelfrijzende bakmeel
- 50 gr. Bruine basterd suiker
- 40 gr. koude boter
- 2 eetlepels melk
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 mespunt zout

Bereidingswijze
1. Doe het bakmeel, suiker, zout, melk, boter en speculaaskruiden in een kom.
2. Snijd in de kom de boter in kleine stukjes.
3. Kneed met de handen de ingrediënten tot een soepel deeg en rol er knikkers van.
4. Leg de knikkers op een bakplaat 2 cm uit elkaar en druk ze een beetje plat.
5. Plaats de bakplaat in het midden van de over en bak ze in een voorverwarmde over op 175°C in 20 minuten gaar. Laat ze dan afkoelen op de bakplaat.

kookse kruidnoten

Glühwein maken
Glühwein wordt royaal geschonken tijdens de wintersport, op de kerstmarkt en bij ieder koek en zopie kraampje op het ijs. Het is een heerlijk (let op: alcoholisch) drankje om mee op te warmen.

gluhwein kookse

Ingrediënten
Voor 300 ml. glühwein (2 glazen)
- 300 ml. rode wijn
- ½ citroen, in partjes
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnagels
- 1 sferanijs (optioneel)

Bereidingswijze
1. Schenk de rode wijn.
2. Verwarm het mengsel op een laag vuur. Blijf ruim onder het kookpunt, want alcohol verdampt bij 80°C. En voor het echte warme effect moet je alcohol tenslotte behouden blijven.
3. Laat de kruiden en het fruit minimaal 15 minuten in de wijn trekken door het pannetje op een laag vuur te zetten.
4. Zeef de glühwein en roer er naar smaak suiker door. Knijp ook eventueel wat sinaasappelsap door de wijn.
5. Serveer de wijn warm. Heerlijk met een stukje aphelstrudel en een flinke sneeuwbui buiten.

kookse gluhwein

Warme chocolademelk maken
Warme chocolademelk werd door de Koninklijke familie op paleis Soestdijk met kerstviering geschonken voor het gehele personeel en daarbij kreeg men ook nog een krentenbol. Daar was men anno 1960 nog gelukkig mee. Met dit recept van Kookse.tv kan ook jij zo’n overheerlijke variant op de paleis chocolademelk.

kookse hot coco

Ingrediënten
Voor 6-10 glazen chocolademelk
- 1 liter volle melk
- 200 gr pure chocolade (cacao gehalte 70%)
- 2 zakjes vanille suiker
- 50 gr suiker
- snufje kaneel
- slagroom naar wens

Bereidingswijze
1. Breek de chocolade aan stukjes. Doe deze in een pan en voeg er 2 dl melk bij.
2. Verwarm op matig vuur en voeg er de vanillesuiker, suiker en kaneel aan toe.
3. Verwarm de rest van de melk in een andere pan. Wanneer de chocolade gesmolten is voeg dan de warme melk er aan toe.
4. Serveer de chocolademelk warm en schep er eventueel wat opgeklopte slagroom met wat cacaopoeder er bovenop.

hot coco kookse tv

Succes!

Naar welk winters drankje/gerechtje grijp jij, wanneer de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen?

Bron: kookse.tv

Door Marjolein

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved