Interview: Kika van het Nederlands vrouwenelftal

Health door Redactie

Kika van Es is 19 jaar en voetbalt bij Eredivisieclub VVV- Venlo. Ze is geselecteerd voor het Nederlands vrouwenelftal. Met dat team is ze nu in Sao Paulo, Brazilië. Het Nederlands vrouwenteam speelt daar een groot toernooi.

Aan Girlscene de eer om Kika, één van de speelsters uit het Nederlands vrouwenelftal, te interviewen, want wij zijn nieuwsgierig geworden! Wordt er liever naar Studio Sport of Sex and the City gekeken? Hoe reageren jongens wanneer je vertelt dat je op hoog niveau voetbalt? En wordt het vrouwenvoetbal serieus genomen? Kika van Es geeft antwoord…

vrouwenvoetbal

Wanneer en waarom besloot je te gaan voetballen?
Vanaf mijn geboorte was ik altijd al met een bal in de weer. Ik voetbalde veel met jongens op straat dus toen ik op mijn vijfde op voetbal mocht heb ik me gelijk aangemeld.

Hoe ben je bij het Nederlands vrouwenelftal terecht gekomen?
Ik heb bij de nationale selecties van -15, -17 en -19 jaar gezeten. Daar had ik altijd een basisplaats. Uiteindelijk ben ik vorig jaar toen ik inmiddels in de Eredivisie Vrouwen voor Willem II voetbalde geselecteerd om voor het A- elftal te spelen. Mijn debuutwedstrijd was vorig jaar november tegen Wit Rusland.

Wat is er zo leuk aan voetbal?
Ik vind voetbal een ontzettend leuke teamsport, je bent met elf meiden in een team die voor elkaar willen knokken om uiteindelijk de winst te pakken. Daarbij is voetbal gewoon het leukste spelletje dat er is!

Wat is de grootste misvatting of het grootste vooroordeel over het damesvoetbal?
Dat het niveau veel lager is dan bij de mannen. Vrouwenvoetbal wordt direct vergeleken met mannenvoetbal en dat is niet helemaal eerlijk. Als Kim Clijsters een wedstrijd tegen Rafaël Nadal zou spelen dan zou Nadal ook dik winnen. Ik denk zelfs dat vrouwen tactisch beter zijn dan mannen, omdat wij minder fysiek spelen dan mannen.

Wordt het vrouwenvoetbal geaccepteerd en serieus genomen?
Steeds meer volgens mij. Overal zijn er tegenwoordig jonge meiden die voetballen en het wordt steeds meer als ‘normaal’ gezien.  De goeie prestatie op het EK in Finland vorig jaar (Nederland haalde de halve finale die ze verloor van Engeland) heeft daar ook een flinke steen aan bijgedragen.

Hoe reageren jongens als je vertelt dat je voetbalt in het Nederlands vrouwenelftal?
Jongens vinden het altijd erg leuk als ik ze vertel dat ik in het Nederlands Vrouwenelftal zit, ze verwachten het niet. Ze vinden het vaak wel stoer dat een meisje op zo’n hoog niveau voetbalt.

Het team: vriendinnen of collega’s?
Aangezien ik pas net weer geselecteerd ben voor het Nederlands Elftal ken ik mijn teamgenoten nog niet zo goed. Ik zie hen nu nog vooral als collega’s. Mijn teamgenoten bij VVV-Venlo, dat is de club ik waar ik nu speel, ken ik wel al veel langer en dat zijn wel echt vriendinnen.

Welke onderwerpen komen vaak voorbij in de kleedkamer, voor en na de wedstrijd?
Oh echt van alles! Voorafgaand aan de wedstrijd gaat het natuurlijk wel daarover maar we hebben best wel ]een jong team en we houden ook heel erg van een lolletje trappen. Verder natuurlijk relaties, school en werk, eigenlijk alle meidenonderwerpen komen wel voorbij. Of als er een leuke jongen aan de kant staat te kijken, dan hebben we het daar echt wel over.

Ritueel voor een wedstrijd?
Voor de wedstrijd zetten we vaak keihard de muziek op in de kleedkamer!

vrouwenvoetbal

Gaat het er hard aan toe, wanneer jullie een wedstrijd spelen?
Soms gaat het er wel pittig aan toe, zeker in een rechtstreeks duel om de bal. Maar toch denk ik dat het minder hard is dan bij de mannen, die geven soms echt heel expres een elleboog of zo. Dat zie je bij de vrouwen toch minder.

Wat is jullie missie in Brazilië en hoe gaat dat vooraf in zijn werk?
We gaan voor de volle winst al zal dat niet meevallen tegen bijvoorbeeld gastland Brazilië. Een van hun speelsters, Marta, wordt gezien als de beste speelster van de wereld. Ik zal best wel zenuwen hebben als ik voor die wedstrijd wordt opgesteld en tegen haar speel, maar aan de andere kant werkt het ook wel extra motiverend. Je wil toch je visitekaartje afleveren! Voor ons vertrek hebben we in Nederland een driedaags trainingskamp gehad zodat we ons goed hebben kunnen voorbereiden. En tijdens ons toernooi is er ook een videoanalist mee zodat we goed de sterke en zwakke plekken van de tegenstander kunnen ontdekken.

Heb je straks ook tijd om de Braziliaanse boys te bekijken?
Ach Brazilië is toch veel te ver weg dus das helemaal niet handig, mocht je iemand daar ontmoeten… maar kijken doen we zeker!

Verhuizen voor voetbal, zo ja.. waarheen?
Ik ben echt een familiemens en ik vind het erg fijn om familie dichtbij te hebben. Ik denk niet dat ik snel zou verhuizen om bij een andere Nederlandse club te gaan voetballen. Maar als ik een aanbieding uit het buitenland zou krijgen ga ik er nog wel over nadenken..

Droom voor de toekomst?
Het lijkt me super om te kunnen leven van het voetbal. In Nederland krijg je jammer genoeg nog niet betaald als voetbalster. Dus een contract bij een club uit bijvoorbeeld de V.S. is wel een droom ja.

Tot slot, het snelle vragenrondje!

Favoriete club?
PSV

Favoriete speler?
Als voetballer vind ik Messi (Barcelona) heel goed. Op mijn positie is Gregory van der Wiel  mijn favoriete speler. Hij is ook heel aanvallend ingesteld, net als ik.

Rolmodel?
Die heb ik niet echt maar als ik toch iets moet kiezen....mijn moeder!

Voorzet geven of zelf scoren?
Zelf scoren, ondanks dat ik laatste man sta en dus niet snel in scoringspositie kom.

vrouwenvoetbal

Pump, ballerina of sneaker?
Sneaker

Rokje of broek?
Een broek, ik ben niet zo van de rokjes..

Sylvie of Van der Vaart?
Doe mij maar Rafaël!

Make-up of naturel?
Zeker make-up, Ik heb sowieso altijd mascara op. Voor de wedstrijd doe ik altijd nog even een make-up check en kijk ik of mijn haar goed zit.  

vrouwenvoetbal

Studio Sport of Sex And The City?
Toch maar Studio Sport

Yolanthe of Charlotte Sophie Zenden in je vriendinnenboekje?
Yolanthe, vanwege Wesley!

Het dameselftal is van 8 december tot en met 19 december in Brazilie, waar zij as we speak het toernooi in Sao Paulo spelen. Wil je weten hoe het eraan toegaat tijdens zo'n groot toernooi? Wat de dames allemaal doen, naast de wedstrijden? Houd Girlscene in de gaten!

Foto's: KNVB, nos, weheartit

Door Marjolein