Tony Chocolonely

Food door Redactie

Elke Nederlander eet gemiddeld 4.9 kilo chocola per jaar. Vooral de vrouwen zijn dol op chocolade. Denk aan chocolademuffins, brownies, chocoladerepen, bonbons, pindarotsjes en ga zo maar door. Een wereld zonder chocolade is eigenlijk niet voor te stellen. Maar weet jij hoe chocolade gemaakt wordt en waar het vandaan komt?

tony

Journalist Teun van Keuken deed in 2003 onderzoek naar de productie van cacao voor de Keuringsdienst van Waarde. Hij kwam erachter dat er veel misselijkmakende taferelen kwamen kijken bij het productieproces van cacao. Dit proces bestaat namelijk vooral uit slavernij, uitbuiting, mishandeling en dwang.

tony

Teun van Keuken

Slavernij is verschrikkelijk, maar het gebeurt dus nog steeds. Kleine kinderen worden meegelokt door beloftes over een betere toekomst. Vervolgens worden ze opgesloten en mishandeld. Ze moeten verschrikkelijk hard werken en worden soms ook seksueel misbruikt. Deze kinderen hebben dus geen keuze meer en hun toekomst is verkeken.

tony

tony

Slavernij en het kopen van producten die op criminele wijze zijn verkregen is strafbaar. Teun vond zichzelf dus een crimineel, omdat hij zelf ook niet-slaafvrije chocalade at. Teun huurde een advocaat in en gaf zichzelf aan bij de politie als ‘ chocolade-crimineel’ . Deze actie kreeg in Nederland veel aandacht en veel mensen volgden Teun tijdens zijn aangifte.

In 2004 geeft Teun zichzelf aan bij de Officier van Justitie, maar deze nemen hem niet serieus en nemen hem daarom ook niet in behandeling. Teun geeft niet op en wil het nog een keer proberen bij het Hooggerechtshof, maar dit kan alleen als hij getuigen heeft en die zijn er natuurlijk niet.

tony

Het aangeven van zichzelf als chocolade-crimineel heeft geen gevolg gehad dat hij werd opgesloten, maar door deze actie kwam er wel heel veel aandacht voor de productie van cacao. Wanneer in 2005 Charlie and the Chocolate Factory uitkomt in Nederland, stapt Teun naar de hoofdsponsor van deze film, namelijk Nestlé. Hij vraagt het merk om een slaafvrije chocoladereep te maken, ook al als het maar één reep was om te laten zien dat er wel een goede wil is. Maar de fabrikant weigert.

In de media was er veel aandacht voor de acties van Teun, maar er waren geen chocoladefabrikanten die mee wilden gaan in het plan van Teun. In 2005 neemt de dappere journalist dan ook maar zelf het voortouw, hij maakt zelf slaafvrije chocolade en noemt het Tony Chocolonely.

tony

Ondertussen loopt de rechtszaak tegen de chocolade-crimineel gewoon door. Teun heeft inmiddels twee getuigen gevonden die tegen hem willen getuigen. Het zijn twee jongens uit Burkina-Faso die onder dwang als slaven werkten in de productie van de cacao. Zij kregen geen cent betaald en werden gevangen gehouden, verschrikkelijk dus.

De rechtbank besluit in 2007 uiteindelijk dat Teun niet vervolgd zal worden. Maar zij erkennen wel de gruwelijke omstandigheden bij het maken van chocolade en vinden dat consumenten hier ook verantwoordelijk voor zijn. Hierna gaan steeds meer bedrijven na waar de chocolade vandaan komt en zijn nu bereid om de slavernij tegen te gaan.

tony

Vandaag de dag zijn er al heel wat merken die eerlijke chocalade verkopen en ook consumenten letten nu veel beter op. Denk maar aan de groene Sinterklaas afgelopen jaar. Deze Sint adviseerde mensen ‘groene’ en eerlijke chocolade te kopen.

tony

Cacao is nog steeds niet 100% slaafvrij, maar Tony Chocolonely is hard bezig om dit doel uiteindelijk te bereiken. Jij speelt hierbij een grote rol, jij kunt namelijk kiezen welk soort chocolade je koopt. Weet dat wanneer je niet-slaafvrije chocolade koopt, dat je dan dit proces ondersteunt.

tony

Wij vinden het heel goed dat Tony Chocolonely iets doet tegen slavernij. De wereld is niet eerlijk verdeeld, maar als we allemaal een steentje bijdragen, dan komen we al een heel eind.

Je kan Tony Chocoloney op heel veel plekken kopen, namelijk bij koffietentjes, de bios, universiteiten enzovoort. Wil jij meer weten over de eerlijke chocolade of wil je weten waar je het kan kopen? Neem dan een kijkje op de website.

Wat vind jij van Tony Chocolonely?

Door Myrre