Gezonde snacks wel zo gezond?

Food door Redactie

Dat gezond eten heus nog niet zo makkelijk is, dat weten we allemaal. Maar wij gaan je nu ook nog eens vertellen dat een aantal van jouw ‘gezonde opties’ ook verborgen drama met zich mee brengt.

Gezonde snacks die toch niet zo gezond blijken

Denk je dat je een avondje ‘gezond’ uit eten gaat, door voor een sushi restaurant te kiezen in plaats van een Steak House, kom je toch eigenlijk een beetje bedrogen uit. Ben je namelijk fan van de sojasaus en gooi je je sushi’s graag in een zwembad van sojasaus? Dan neem je veel zout tot je, en zout meiden, zorgt ervoor dat je vocht vast houdt. Sushi kan ook zorgen voor een te hoog cholestrol, door te veel vette vis en mayonaise die er soms in verwerkt zit.

Gezonde snacks die toch niet zo gezond blijken

Chips gemaakt van groenten lijkt misschien een fantastisch gezond alternatief voor je gewone zakje Lays, maar niets is minder waar. Ook groentenchips worden gefrituurd en gezout. Ook worden ze vaak ook heel erg dun gesneden, waardoor alle voedingsstoffen die er in de groenten zaten totaal verdwenen zijn als jij ze uit je zakje eet.

Gezonde snacks die toch niet zo gezond blijken

Frozen Yoghurt, het lijkt zo gezond, doordat het van zichzelf zo laag in calorieën is. Maar… om die frozen yoghurt een klein beetje op smaak te brengen (yoghurt is van zichzelf heel erg zuur) wordt erg veel suiker gebruikt. Je kunt dus bijna net zo goed gaan voor een lekkere aardbeiensorbet, of eh.. Ben & Jerry’s.

Gezonde snacks die toch niet zo gezond blijken

Natuurlijk is niet iedere smoothie ongezond, als je ze zelf maakt, weet je ook precies wat je er zelf in stopt. Maar uit voorverpakte smoothies zijn vaak alle vitaminen al verdwenen en worden op smaak gebracht met suiker. Een voorverpakte smoothie kan zomaar net zo gezond zijn als een glas cola.

Gezonde snacks die toch niet zo gezond blijken

Okee, we geven toe, een zakje gedroogde pruimen is gezonder dan een zak chips, maar het is niet te vergelijken met de verse variant. Voorverpakte gedroogde pruimen worden gedroogd en gedehydrateerd, hierdoor verliest de pruim vitaminen. Om de gedroogde pruim langer goed en ‘mooi’ te houden (wat nodig is omdat je de pruim waarschijnlijk langer dan drie dagen wilt bewaren), worden ze met suiker bespoten. Je krijgt dus meer suiker en minder vitaminen.

Gezonde snacks die toch niet zo gezond blijken

Sta je bij Starbucks en zie je naast de normale Blueberry Muffin ook de Skinny variant. Denk jij natuurlijk, die moeten we hebben. Nou, niet dus. Wat je inlevert aan vet, krijg je terug in calorieën. Je skinny muffin heeft dus niet alleen meer calorieën, hij is waarschijnlijk ook nog een stuk minder vullend.

Gezonde snacks die toch niet zo gezond blijken

Een rijstwafel is hartstikke gezond, maar kies jij voor de variant met karamel of met kaas, eh ja.. dan is de kans groot dat je net zo veel verzadigde vetten eet als wanneer je voor een zak chips had gekozen. Jammer!

Gezonde snacks die toch niet zo gezond blijken

Cola Light bevat misschien één calorie per glas, maar wij vertellen je dat je beter een glas gewone cola kunt drinken van 90 calorieen. Waarom? Okee.. lesje biologie. Zoetstoffen hebben invloed op het gebied in je hersenen dat de verzadiging regelt. Zodra de mond zoet proeft stuurt hij een seintje naar de alvleesklier, die direct insuline zal aanmaken. Insuline is een hormoon dat de suikerspiegel in je bloed regelt. Insuline haalt het suiker uit je bloed, maar… jij hebt net geen suiker gedronken, maar zoetstof. Dit betekent dus dat er suiker uit je bloed wordt gehaald dat er helemaal niet is toegevoegd. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel en dat zorgt voor de zogeheten CRAVINGS. Je lichaam zal gaan zeuren om koolhydraten.

Of je nu dus maar moet gaan voor Ben & Jerry's, chips & cola? Nee hoor, maar op zijn tijd is dat helemaal niet erg en ben je helemaal niet zoveel slechter af, als je het vergelijkt met de dieetvariant.

Wat is jouw favoriete healthy snack?

Bron tekst: Huffingtonpost / Crazy Sexy Diet
Bron beeld: Weheartit

Door Annemerel