Lieke: "Na de wedstrijd is er zeker tijd voor girltalk!"

Food door Redactie

Meet Lieke. Deze gezellige meid, geboren en getogen in Limburg, is 18 jaar en voetbalt al sinds haar vijfde. Na het spelen bij SC Heerenveen en VVV Venlo werd ze vorig jaar benaderd door de Belgische landskampioen Luik (of Standard Femina de Liege zoals de club officieel heet) met de vraag of ze daar wilde komen voetballen. She said ‘yes!’ en speelt daarnaast ook nog eens in het Nederlands vrouwenelftal.

Kortom, een voetbalvrouw! Letterlijk. De redacteuren van Girlscene staan soms op een loopband, springen regelmatig op de fiets… maar echt fanatiek een sport beoefenen? Daar willen we meer over weten. Onze voetbalkennis beperkt zich tot voetbalvrouwen als Sylvie van der Vaart en ‘dat programma’ op de zondagavond waarbij we onze vriendjes en vaders nauwelijks mogen storen.

Girlscene sprak met Lieke en vroeg haar gelijk om een paar typische voetbaltermen uit te leggen. Zodat wij aankomende zondagavond (lees: StudioSport) indruk kunnen maken op onze mannen!

Lieke: "Na de wedstrijd is er zeker tijd voor girltalk!"

Hoe ben je begonnen met voetbal?
Toen ik vijf was ben ik lid geworden van een voetbalclub; RKVV Montagnards in Bergen. Mijn twee oudere broers voetbalden daar al en ik wilde niets liever dan ook op voetbal. Ze hadden daar geen apart meisjesteam dus ik deed gewoon mee met de jongens. Later maakte ik de overstap naar het jongensteam van Olympia, een ploeg die uitkomt in de hoofdklasse.

Voordat je bij Eredivisieclub Heerenveen ging spelen heb je ook nog een jaar in het KNVB Talent Team gezeten, hoe kwam je daar terecht?
Ik werd tijdens een selectie-dag gevraagd of ik bij het KNVB Talent Team wilde komen voetballen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken want voetbalsters die trainen in dit team worden klaargestoomd voor de Eredivisie Vrouwen. Aangezien ik echt leef voor voetbal was die keuze dus snel gemaakt.

Was dat een grote overgang?
Best wel, ik was namelijk pas 15 en omdat het KNVB Talent Team in Amsterdam traint, moest ik daar dus op kamers. Dat is best jong, plus dat ik van een klein dorp gelijk naar Amsterdam-West verhuisde, dat was wel even wennen. Je moet dan voor jezelf koken en schoonmaken etc., daar word je wel zelfstandig van. Gelukkig was ik niet de enige die van ver kwam; we woonden met zijn allen in een grote flat vlakbij het trainingscomplex. Wel allemaal eigen kamers die uitkomen op zo’n lange gang, een beetje een studentenhuis idee. Heel gezellig hoor! Daarnaast ging ik ook veel meer trainen; van drie keer in de week naar vijf keer. Ik heb daar veel geleerd.

lieke

Is er een voetbalster waar je echt tegenop kijkt?
Ik vind de Braziliaanse speelster Martha echt heel goed. Zij is ook niet voor niets een aantal keer uitgeroepen tot beste speelster ter wereld.

Wat is je favoriete voetbalclub?
Toch wel Ajax, alhoewel ik vroeger wel meer een fan was dan nu.

Wat is het grootste vooroordeel over vrouwenvoetbal?
Dat het alleen maar mannelijke voetbalsters zijn met kortgeknipte kapsels. Misschien was dat vroeger wel meer, maar tegenwoordig is dat echt niet meer zo. Kijk maar naar mij!

Wat wil je bereiken met het voetbal? Waar zou je nog wel graag willen spelen?
Dat ik nu speelminuten krijg in het Nederlands vrouwenelftal is eigenlijk al een droom die is uitgekomen. Maar daarnaast zou ik nog wel in een sterke buitenlandse competitie willen spelen. Bijvoorbeeld in Duitsland, dat is een van de sterkste competities ter wereld. En misschien op de langere termijn nog wel een keer naar de Verenigde Staten.

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe in een kleedkamer voor de wedstrijd? Gaat het alleen maar over voetbal of is er ook ruimte voor girltalk?
Nou voor de wedstrijd gaat het wel echt over de wedstrijd. We hebben altijd muziek aanstaan om onszelf op te peppen. Maar na de wedstrijd is er zeker tijd voor girltalk! Vriendjes, feestjes, kleding; alles wordt besproken!

Lieke: "Na de wedstrijd is er zeker tijd voor girltalk!"

Okee, dan nu tijd voor wat echte voetbaltermen! Hier komen ze...

Counter
Bij een counter verover je de bal van de tegenstander. Vervolgens maak je het speelveld groot door helemaal diep te gaan en dus de tegenaanval in te zetten. Natuurlijk maak je de counter af met een goal!

Hattrick
Een hattrick is als je drie doelpunten in een wedstrijd maakt. Sommigen zeggen dat het ook nog in een helft moet zijn, maar dat vind ik onzin. Zelf heb ik ooit in twee wedstrijden drie keer gescoord. Het komt dus niet zoveel voor.

Vleugelspits
Een vleugelspits is de buitenste spits, de linksbuiten of de rechtsbuiten. Deze mensen maken de actie en zorgen voor de voorzet. Zelf speel ik meestal voorin in de aanval, ik ontvang dus vaak een voorzet van een vleugelspits.

Derby
Een derby is een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad of regio. Meestal is zo’n wedstrijd erg spannend want de clubs willen zo’n wedstrijd vaak extra graag winnen.

Naar binnen ‘knijpen’
Dit is een term die wordt gebruikt om het speelveld ‘kleiner’ te maken. Door de ruimtes tussen de spelers kleiner te maken, maak je het de tegenstander als het ware onmogelijk om te voetballen.

De Schaar
Een van de meest populaire manieren om je tegenstander te passeren. Met je linkervoet maak je een beweging over de bal heen om je tegenstander op het verkeerde been te zetten. Vervolgens neem je met rechts de bal mee en passeer je de tegenstander aan de andere kant. Jermaine Lens van PSV maakt vaak een schaar. En Christiano Ronaldo ook natuurlijk.

Lieke: "Na de wedstrijd is er zeker tijd voor girltalk!"

Laatste vraag; Donderdag (vanavond!) spelen jullie met het Nederlands vrouwenelftal tegen Kroatië in het ADO Den Haag Stadion voor een EK kwalificatiewedstrijd. Gaan we die winnen?
We moeten zeker 3 punten pakken tegen Kroatië. Afgelopen zaterdag hebben we nog met 2-0 gewonnen van Slovenië, het gaat dus lekker. We staan nog steeds eerste in de poule, en hopelijk blijven we dat! Gaan jullie voor ons duimen?

Dankjewel Lieke, en heel veel succes vanavond! Kick some… ball!

Kijk jij weleens naar voetbal of beoefen je zelf ook een sport?

Foto’s: Lieke en KNVB.nl/Eric Verhoeven