Friday Night Snack: Kaneelbroodjes

Food door Redactie

Het is alweer bijna weekend en jij gaat stappen met vrienden, een avond op de bank hangen of je krijgt vriendinnen over de vloer. Elke vrijdag plaatst Girlscene een lekkere snack om je vrienden en vriendinnen mee te verwennen en de avond compleet te maken. Lekker op de bank met vrienden of familie, lekker drankje erbij en genieten maar!

Deze keer kunnen jij en je vriendinnen niet wachten tot deze kaneelbroodjes de oven uitkomen. De heerlijke geur van kaneel zal je door het hele huis ruiken. Mmm, Echt een Friday Night Snack die past bij deze tijd van het jaar. Maar begin wel vroeg van te voren met het maken deze snack, want je zult ongeveer 3,5 uur geduld moeten hebben voordat jullie kunnen smullen van deze kaneelbroodjes.

kaneel

Wat heb je nodig voor het deeg:
- 2 dl volle melk
- 3 eetlepels boter
- 800 gram bloem
- 110 gram suiker
- 1 ei (groot)
- 2 ¼ theelepel gist
- 1 theelepel zout
- Olie
- Plastic folie
- Theedoek

Wat heb je nodig voor de vulling:
- 170 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels gemalen kaneel
- 60 gram boter (op kamertemperatuur)
- Plastic folie
- Theedoek

Wat heb je nodig voor het glazuur:
- 115 gram Monchou kaas of andere roomkaas (op kamertemperatuur) 
- 225 gram poedersuiker
- 60 gram boter (op kamertemperatuur)
- ½ theelepel vanille extract

kaneel

Aan de slag met het deeg:
Doe de melk en de boter samen in een glazen beker. Zet deze in de magnetron totdat de boter gesmolten is en het mengsel warm is geworden. Giet vervolgens het mengsel in een kom en voeg de bloem, de suiker, het ei, de gist en het zout er aan toe. Mix dit 3 minuten op een lage stand. Als het deeg te plakkerig wordt, voeg er dan nog een beetje extra bloem aan toe. Het deeg is goed als het een bal vormt.

Strooi wat bloem op het (schone) aanrecht en rol daar de deeg op uit. Kneed het deeg nog eens goed. Doe dit zo’n 8 minuten en maak er dan weer een bal van.

Doe een scheutje olie in een kom en wrijf deze uit, zodat de hele kom een ‘olielaagje’ heeft. Leg hier de bal deeg in en dek de kom af met plastic folie. Leg vervolgens daar weer een theedoek overheen. Laat het deeg nu ongeveer 2 uur rijzen in een warme, tochtvrije ruimte. Je kunt de kom bijvoorbeeld boven de verwarming zetten. Het deeg is goed als de bal ongeveer 2 keer zo groot is geworden.

kaneel

Aan de slag met de vulling (hier kun je pas mee beginnen als het deeg helemaal gerezen is):
Meng in een kom de bruine suiker met de kaneel. Bestrooi nogmaals bloem op het aanrecht en leg hier het gerezen deeg op en rol deze uit. Maak een rechthoek van 37 cm bij 27 cm. Smeer over het deeg een laagje boter. Op het buitenste randje van het deeg, ongeveer 1,5 cm, hoeft geen boter. Strooi nu het kaneel-suikermengsel gelijkmatig over de boter. Rol het deeg op. Leg het uiteinde van het deeg naar beneden en snijd de rol in ongeveer 18 gelijke plakjes.

Vet 1 of 2 bakvorm(en) in en leg hier de plakjes op. De rolletjes zullen vrijwel tegen elkaar aan liggen. Bedek de bakvorm(en) met plastic folie en leg er –net als bij het rijzen van het deeg- een theedoek overheen. Laat de rolletjes ongeveer 45 minuten rijzen in een warme, tochtvrije ruimte tot ze 2 keer zo groot zijn geworden.

Verwarm de oven voor op  190°C. Plaats de ingevette bakvormen in het midden van de oven en laat ze 20 minuten goudbruin bakken. Haal de broodjes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen.

kaneel

Aan de slag met het glazuur:
Mix de Monchou, poedersuiker, boter en vanille tot een glad mengsel. Besmeer dit glazuurmengsel over de kaneelbroodjes.

Het lekkerst is als je de broodjes serveert als ze nog een klein beetje warm zijn.

Smultijd!

kaneel

Heb jij een favoriete Friday Night Snack?

Bron: epicurious
Bron beeld: cupcakesandcashmere

Door Evi