Start met hardlopen: deel II

Health door Redactie

Wat een overweldigende hoeveelheid leuke, positieve reacties gaven jullie op mijn vorige hardloopverhaaltje! Ik heb ze allemaal gelezen (en nog eens, en nog eens). Vandaag geef ik antwoord op alle vragen die jullie in de reacties hebben achtergelaten.

Hoe begin ik als ik na 30 meter al buiten adem ben?

I’ve been there, I know. De eerste keer dat ik ging hardlopen dacht ik ook na 30 seconden al: dit. nooit. meer. Het enige wat je kunt doen is volhouden. Doorgaan. Vertrouwen hebben dat het goed komt. Vertrouwen hebben in je lichaam. Ook: misschien denk jij bij hardlopen echt aan hardlopen, maar zeker in het begin moet je meer denken aan joggen. Het is geen wedstrijd. Loop een tempo dat voor jou natuurlijk voelt. In een training zou je gewoon moeten kunnen praten zonder telkens naar adem te hoeven happen.

Starten met hardlopen II

Ook ik lag vroeger al na 30 seconden lopen in de berm, nu loop ik tien a vijftien kilometer en zie ik er daarna zo uit.

Hoe stel ik mijn schema samen?

Afhankelijk van hoe het met jouw conditie gesteld is zou je als beginner een schema op moeten stellen. Nu is het niet zo dat als je door sporten als wielrennen of schaatsen een fantastische conditie hebt, je maar gewoon direct kilometers achter elkaar moet rennen. Conditioneel kan je dit waarschijnlijk wel aan, maar tijdens het hardlopen gebruik je compleet andere spieren en door direct zo’n lange periode achter elkaar te rennen loop je een grote kans last van blessures te krijgen.

Op Hardloopschema.nl stel jij je eigen schema samen aan de hand van wat je wilt en wat je al kunt. Dit hardloopschema van de Hartstichting lijkt heel erg op het schema dat ik vijf jaar gebruikte uit de Glamour. En hier download je de postcasts voor je iPod / mp3-speler met schema en achtergrondmuziek voor tijdens het hardlopen.

Op wat voor schoenen loop jij dan?

Mijn hardloopschoenen zijn van Mizuno. Ze zijn afzichtelijk en ik betaalde er € 129,95 voor. In mijn hoofd kon ik die € 129,95 op honderden manieren beter (lees: leuker) uitgeven, maar goede schoenen zijn het allerbelangrijkste. Goede hardloopschoenen zijn nu eenmaal duur. Ga naar een speciale hardloopwinkel en laat je voeten opmeten, de verkopers in de winkel kunnen dan precies zien welke schoenen jij nodig hebt. Ik loop iets met mijn voeten naar binnen en heb dus ook een schoen met versteviging aan de binnenkant van mijn voet.

Starten met hardlopen II

Mijn hardloopschoenen zijn afschuwelijk maar ze lopen heerlijk.

Moet ik echt alleen lopen, of kan het ook samen met een vriendin?

Of je liever alleen loopt of samen, dat is aan jou. Ik loop zelf liever alleen, gewoon op mijn eigen tempo. Ik loop op die manier een stuk rustiger, het enige waar ik me op hoef te focussen zijn mijn voeten, die me steeds verder brengen. Maar misschien vind jij wel heel veel steun bij een vriendin waarmee je samen loopt, komen jullie samen net een stapje verder dan alleen. Dat is gewoon echt een kwestie van uitproberen en uitvinden wat voor jou het fijnste is.

Wat is dan de ultieme afspeellijst?

Nou, dat is natuurlijk wel persoonlijk he.. die afspeellijst. De ene maand krijg ik ladingen energie van Rihanna’s We Found Love, de volgende maand denk ik 'niet alweer...'

Ik zal mijn huidige afspeellijst met jullie delen:
Adele – Rolling in the Deep
Lady Gaga – The Edge of Glory
Miley Cyrus – Liberty Walk
Madonna – Future Lovers/I Feel Love (Live)
David Guetta Ft. Sia – Titanium
Anberlin – Enjoy the Silence
U2 – Walk On
Glee – Go Your Own Way
Coldplay – Paradise
The Script – For The First Time
Taylor Swift – Change
Snow Patrol – Just Say Yes
Basto – Again & Again
Pink Floyd - Shine on you crazy diamond
Robbie Williams – Bodies

Vliegen de oordopjes dan niet uit jouw oren?

Ook mijn iPoddopjes vliegen uit mijn oren bij windkracht acht. Gelukkig blijven ze bij mij normaal wel redelijk goed zitten. Ik verlies ze vaak niet meer dan één keer tijdens een rondje. Nou, daar kan ik mee leven.

Je kunt een koptelefoon op doen, maar dit lijkt mij ook niet erg lekker zitten. Ook zijn er oordopjes verkrijgbaar die speciaal voor het sporten ontwikkeld zijn, deze zitten om je oor heen. Adidas en Sennheiser (een merk gespecialiseerd in geluid) hebben hele mooie. Wel een investering natuurlijk.

Starten met hardlopen II

Ik houd mijn hardlooptijden bij met de Nike+ GPS applicatie voor mijn iPhone

Hoe houd je je tijd bij?

Eigenaren van een iPhone 3GS, 4G of 4GS kunnen net als ik de Nike+ GPS applicatie downloaden voor € 1,59 in de App Store. Deze applicatie houdt alles bij; je snelheid, de afstand, de precieze route, je sprintjes, je wandelpauzes. Na je rondje kun je dit uploaden naar je online Nike profiel. Geen iPhone? Niet getreurd. Je kunt sinds kort ook een horloge van Nike & TomTom kopen, deze werkt met hetzelfde programma.

Voor andere telefoons heb je onder andere MiCoach van Adidas, deze loopt op Blackberry's, iPhones, Android en Nokia.

Starten met hardlopen II

Maar ik ben sinds kort ook in het bezit van dit horloge van Nike & TomTom waarmee ik ook alles kan bijhouden.

En zijn jullie inmiddels al begonnen? Hebben jullie nog meer vragen? Stel ze gerust!

Door Annemerel