Bakblogger Eva: Muffins

Food door Redactie

Op bakgebied hebben wij een nieuwe aanwinst: onze bakblogger Eva. Deze keukenprinses gaat voor ons wekelijks een recept bereiden met haar eigen foto’s en ervaringen. Hierbij wisselt ze af tussen “Zoet&Simpel” – niet te moeilijke maar oh-zo-heerlijke recepten voor zoet gebak – en “Bakken voor de brunch” – recepten voor goddelijke brunchgerechten, hoewel je ze natuurlijk ook stiekem op een ander tijdstip kunt bakken.

Deze week: Zoet&Simpel: Muffins

Bij het bakken van deze muffins moest ik sterk denken aan mijn traktatie voor mijn verjaardag twee jaar geleden. De avond voor mijn verjaardag – die op een collegedag viel – ging ik braaf bakken voor mijn groepsgenootjes. Witte chocola en framboos leek me een goddelijke combi, dus daar ging ik helemaal voor. Ik ben altijd van het “beter te veel dan te weinig”, dus bakken gaat bij mij in etappes, omdat er maar twaalf muffins tegelijk in ons oventje passen.

Om zeker te weten dat ze goed genoeg gelukt waren, liet ik mijn moeder een muffin proeven, mijn zusjes en mijn vader. Zelf probeerde ik er ook één. Want hé, ik had immers meer dan genoeg! Helaas waren ze toen iets té lekker. Uiteindelijk heb ik het hele idee van trakteren maar opgegeven, daar was ik toch allang te oud voor? Eigenlijk hadden we dus gewoon mijn traktatie al opgegeten..

muffins

Dit is niet precies hetzelfde recept als het recept van toen, maar volgens mijn moeder waren ze nóg lekkerder. Als basisrecept heb ik een recept voor blondies gebruikt. Blondies zijn het “blonde zusje” van brownies. De textuur lijkt dus meer op die van een brownie dan op die van een muffin. Ik hou ervan. Het basisrecept heb ik van TheBrownieProject, maar ik heb alle “extra’s” uit haar recept (kokos, marshmallows en stukjes pure chocola) vervangen door grote brokken witte chocola en sappige frambozen.

hoe maak je muffins

Ingrediënten:
- 220 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ zout
- 100 gram ongezouten roomboter
- 200 gram lichte basterdsuiker (te vinden in het suikerschap)
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 1 theelepel vanille-extract
- Ongeveer 100 gram frambozen, vers of uit de diepvries (zorg dan wel dat ze
goed ontdooid zijn)
- 100 gram witte chocolade, grof gehakt (als je witte chocola te klein hakt, lost het als het ware op in je muffin. Ik hou ervan om af en toe nog een heerlijk brok tegen te komen)

hoe maak je muffins

Oke, even een kort stukje tussendoor. Vanille-extract is niet heel erg goed te krijgen in Nederland, wat raar is, want het maakt elk baksel goddelijk. In de meeste supermarkten kan je wel kunstmatig vanille-extract of vanille-essence kopen. Dit is echter niet “the real deal”. Ik ben natuurlijk vanille-extract een paar keer tegengekomen in Engelse winkeltjes (er zit er een in de 1e Constantijn Huygenstraat die het verkoopt) en biologische supermarkten (GoodyFoods in Almere heeft het ook). Daarnaast kun je het via internet bestellen of zelf maken. Zelf maken is natuurlijk een hele goede optie, helaas duurt het twee maanden voordat het klaar is. Wat dat betreft raad ik je aan om op zoek te gaan naar het natuurlijke extract en dat te gebruiken tot je eigen extract klaar is. Hoe je het kunt maken vind je op Yummyinmytummy. Het gebruiken van de “neppe” versie is natuurlijk ook prima, je gaat het verschil pas echt proeven als je een paar keer de natuurlijke versie hebt gehad.

Terug naar het recept!
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2: Zeef je bloem, bakpoeder en zout.

hoe maak je muffins

Stap 3: Mix de boter en suiker samen tot je een luchtig geheel krijgt. Dit kan even duren.

hoe maak je muffins

Stap 4: Voeg de eieren en het vanille-extract toe, klop tot het weer één geheel is.

hoe maak je muffins

Stap 5: ROER (Ja, daar gaan we weer! Gooi die mixer aan de kant en pak je spatel erbij. Waarom? Omdat de textuur anders te zwaar is en je muffin dus minder lekker wordt) het bloemmengsel van stap twee erdoor.

hoe maak je muffins

Stap 6: Roer je gehakte chocola en frambozen door je beslag. Hierbij zullen wat frambozen geplet worden, maar dat is niet erg.

hoe maak je muffins

Stap 7: Schep je beslag in muffinvormpjes. Ze mogen flink vol, want dit beslag rijst nauwelijks in de oven.

Stap 8: Bak ze 25 tot 30 minuten en laat ze daarna afkoelen.

Stap 9: Probeer ze niet allemaal tegelijk op te eten!

hoe maak je muffins hoe maak je muffins

Op de foto’s zie je nogal veel beslag. Dit komt doordat ik de ingrediënten verdrievoudigd heb. Ik zei het al: 'Ik ben van het “liever te veel dan te weinig!”.

Wat voor smaakmakers vinden jullie lekker in muffins?

Door: Eva